Obavijesti

News

Komentari 128

Može li se u posjet bolesnom roditelju u drugu županiju? Trut: Sve što nije nužno je zabranjeno

Može li se u posjet bolesnom roditelju u drugu županiju? Trut: Sve što nije nužno je zabranjeno

Trut kaže i da neće biti puno građana koji će moći putovati u drugu županiju jer su uplatili hotelski smještaj, pa objasnio zašto se dopušta odlazak u hotel, ne i u vikendicu...

VIDEO

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut izjavio je u ponedjeljak kako je sve spremno za sustav izdavanja propusnica za putovanja između županija, koji je jutros otvoren.   

- Možemo reći da smo spremni - rekao je Trut na Hrvatskom radiju i ponovio kako je intencija odluke o zabrani putovanja između županija spriječiti širenje zaraze koronavirusom.

- Vjerujem da je svima teško, dugo sve traje, no moramo dati dodatan napor dok ne krene cijepljenje i ne procijepi se dovoljan broj ljudi - izjavio je.

EMA danas odobrava cjepivo, 1. doze stižu u Hrvatsku 26.12.
EMA danas odobrava cjepivo, 1. doze stižu u Hrvatsku 26.12.

 Objasnio je i zašto odluka o zabrani putovanja nije stupila odmah na snagu. 

- Dimenzionirana je za vrijeme kad se više putuje, da ne smeta funkcioniranju do blagdana - objasnio je i pozvao građane da ostanu kod svojih kuća.

- Treba ostati kod kuće, u obiteljskim balončićima, da jedni drugima ne prenosimo zarazu - poručio je Trut.

Može li se u posjet bolesnom roditelju u drugu županiju?

- Sve ono što nije sadržano u glavi II, znači ono što nisu žurne službe je zabranjeno. Svima je zabranjen promet i izlazak iz županija. Za te nužne službe daju se propusnice, a za sve ostalo je nadležno Ravnateljstvo civilne zaštite jer intencija je da se ne krećemo da bismo suzbili zarazu i broj zaraženih. Ja sam siguran da je svima teško, dugo vremena to traje pa i psihološki pritisak traje, moramo još dati dodatan napor da još ovo vrijeme dok ne procijepimo određeni broj stanovnika da smanjimo zarazu i ne cijepimo - rekao je Trut u emisiji "U mreži Prvog".

 Objasnio je i kako će obrada svakog pojedinog zahtjeva za izdavanje propusnice ovisiti o složenosti zahtjeva. Vjerujem da ih neće biti puno, jer je uloženo puno truda da se objasni tko ima pravo na propusnicu, kazao je ravnatelj CZ.

 Svaka situacija će se provjeravati, sukladno tome će se donijeti odluka, odgovorio je na upit što s ljudima koji imaju, primjerice, bolesne roditelje u drugoj županiji.

- Brojevi su različiti, nije velik broj preboljelih koji ulazi u Hrvatsku - odgovorio je upit zašto stranac može ući u Hrvatsku s potvrdom da je prebolio covid, a da to ne vrijedi za kretanje među županijama.

Kaos u londonskoj zračnoj luci: Na stotine putnika lovi zadnji let za Dublin prije lockdowna
Kaos u londonskoj zračnoj luci: Na stotine putnika lovi zadnji let za Dublin prije lockdowna

 Trut kaže i da neće biti puno građana koji će moći putovati u drugu županiju jer su uplatili hotelski smještaj, pa objasnio zašto se dopušta odlazak u hotel, ne i u vikendicu.

 Radila se analiza, kad je već netko dao novac za nešto, onda se nastojalo ne napraviti još veću štetu, no to će biti restriktivno, naveo je ravnatelj Civilne zaštite.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar vjeruje da će sustav izdavanja propusnica dobro funkcionirati, u njegovoj županiji na tome će raditi 14 ljudi.

 Sadašnji sustav jednostavniji je od proljetošnjeg, jer sada komunikacija između općina i gradova nije zabranjena, kazao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

 Odluka o zabrani napuštanja županija, stupa na snagu 23. prosinca i traje do 8. siječnja. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 128
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda