Obavijesti

News

Komentari 6

Ovako se osjećaju obitelji koje 27 godina traže svoje najmilije

Naše današnje novine tiskane su bez veselih i šarenih fotografija, a nema ih i na portalu 24sata.hr. Prazne su. Kao što su nakon nestanka prazni životi njihovih obitelji

VIDEO

"Da ima grob, došla bih mu, zapalila svijeću. I rekla bih mu: Sine, čekaj me. Živa ne mogu k tebi na nebo." 
Pročitaj priče nestalih u Domovinskom ratu.

I 23 godine od okončanja Domovinskog rata Hrvatska još traga za 1922 ljudi nestalih u Domovinskom ratu.

Redakcija 24sata odlučila je pomoći tim obiteljima senzibiliziranjem hrvatske i međunarodne javnosti, o nestalima pisati sustavno, a ne ih izvlačiti tek na Međunarodni dan nestalih i obljetnicu pada Vukovara. Željeli smo probuditi svijest i savjest svakog pojedinca da prijavi svaku do sada prešućenu informaciju koja bi mogla riješiti ovu tragičnu situaciju i pomoći obitljima naći mir.

I zato smo 17. studenog 2016. pokrenuli serijal “Nestali”. I zato svake nedjelje na svim našim platformama objavljujemo ispovijesti obitelji. Baka Mara Marijanović iz Bogdanovaca kroz suze nam je pripovijedala kako sve ove godine preživljava bez sina Martina. Osim već pomalo izblijedjelih slika, jedino što joj je od njega ostalo je njegova košulja. Pronašla ju je u razrušenom podrumu. Oprala ju je, ispeglala, zamotala u poseban papir i čuva je kao relikviju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Od tog studenog 2016. do danas objavili smo 96 potresnih svjedočanstava obitelji nestalih iz cijele Hrvatske. Otvorili su nam vrata svojih domova, svojih srca te s nama podijelili tugu, bol, razočaranje, nade, misli... Podastrli su nam svoj život, čije su djeliće tih ratnih godina bili prisiljeni skupiti i početi iznova. Iako su i sami željeli nestati, morali su ići dalje.

Opet iskazujemo počast

U život su ih vraćala uglavnom djeca, unuci, najbliži članovi obitelji. Svoje nestale muževe, žene, djecu, braću, majke i očeve traže godinama, mole za njih, pate u tišini, pale im svijeće kraj križeva jer ni danas ne znaju gdje su im kosti.

Serijal “Nestali” lani je imao više od tri milijuna pregleda. Iznjedrio je i knjigu u kojoj smo objedinili 46 priča objavljenih u prvoj godini emitiranja. U njoj su i ispovijesti Marije Raužan i Mire Nikl. Šest mjeseci nakon što su s nama podijelile silnu bol zbog nestanka supruga i sina, Mira i Marija pronašle su svoj mir i zatvorile mučno poglavlje života. U travnju 2017. na Zavodu za sudsku medicinu na Šalati Marija je identificirala supruga Marijana, a Mira sina Vladimira. Nakon lanjske promocije u Zagrebu, knjiga je prije pet dana promovirana i u Vukovaru. Završila je i u rukama srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji ju je u Beograd ponio nakon službenog posjeta Hrvatskoj, a darovala mu ju je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Mi nećemo dopustiti da se nestali u Domovinskom ratu izbrišu iz medijskog i kolektivnog sjećanja Hrvatske. Na Međunarodni dan nestalih redakcija 24sata poklonila se svim nestalima u Domovinskom ratu. U svim našim print i web izdanjima objavili smo fotografije sa zatamnjenim siluetama, simboliku izgubljenog života i čupanja iz obiteljskog okruženja.

Poduprite našu akciju

Našu akciju mijenjanja profilne fotografije na Facebooku poduprlo je stotinjak hrvatskih uglednika, među kojima i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ujedno i pokroviteljica serijala “Nestali”, te generali Ante Gotovina i ministar obrane Damir Krstičević.

I baš zato, u mjesecu u kojem obilježavamo vukovarsku tragediju, nestalima odajemo počast i danas. Umjesto uobičajenih razigranih fotografija, naše novine danas su prazne. Kao što su, nakon njihova nestanka, prazni životi njihovih obitelji. Jedine fotografije su fotografije nestalih koje smo prikupili razgovarajući s njihovim obiteljima. Zato pozivamo i vas da se pridružite te podržite našu akciju i da danas profilnu fotografiju zamijenite siluetom.

Obitelji nestalih pokušale su sve kako bi saznale istinu. Obilazile su institucije, Srbe povratnike, ispitivale, molile, obilazile grobišta, odlazile na identifikacije. Neki su i sami, tragom prikupljenih informacija koje su proslijedili institucijama, kopali po tim mjestima nastojeći saznati istinu koja će ih osloboditi. Nakon četvrt stoljeća ustrajnog traganja njima više nije bitno ni tko je ubio. Samo žele pronaći posmrtne ostatke i dostojno ih pokopati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Projekt “Nestali u Domovinskom ratu” podupiru i naši partneri, Ministarstvo hrvatkih branitelja i Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena

Povremeno će padati kiša, osobito od sredine dana kada će mjestimice biti i pljuskova, a ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Navečer će u gorju kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, piše DHMZ...