Obavijesti

News

Komentari 58

Ove svjetske tvrtke tijekom rata surađivale su s nacistima

Ove svjetske tvrtke tijekom rata surađivale su s nacistima
1

Neke su se kompanije ispričale, a neke nikada javno nisu komentirale svoju sramotu. No činjenica je da su mnoge velike kompanije čije proizvode i danas kupujemo usko surađivale s nacistima

VIDEO

Neke su se kompanije ispričale, a neke nikada javno nisu komentirale svoju sramotu. No činjenica je da su mnoge velike kompanije čije proizvode i danas kupujemo usko surađivale s nacistima u Drugom svjetskom ratu. Među njima nisu samo njemačke veći i neke američke poput Forda. 

Hugo Boss - Modni dizajner bio je član nacističke stranke u koju je ušao prije nego je Hitler došao na vlast. Kreirao je uniforme za SS odred i nacističku mladež, a radili su ih radnici-robijaši u Poljskoj i Francuskoj. Godine 1997. Siegfried Boss, sin dizajnera, rekao je da je njegov otac bio član Nacističke stranke. 

- Ali tko tada nije bio član te stranke? - rekao je Siegfried Boss. 

Ford - Henry Ford je bio Hitlerov najveći strani podupiratelj. 1938. godine na svoj 75. rođendan, Ford je dobio odlikovanje nacista za "zaslužnog stranca". Tijekom rata profitirao je od obje strane. Radio je vozila za naciste i Saveznike. Hitler nije skrivao oduševljenje Fordom i to je ovjekovječio u knjizi "Mein Kampf", a Fordov portret je držao u uredu.   

H.Ford erhält Dt. Adlerorden am 30.7.1938

Mercedes, Volkswagen, Audi - Vlasnik Mercedesa Daimler,  priznao je još 1986. godine da je za njih radilo 40.000 prisilnih radnika u groznim uvjetima tijekom Drugog svjetskog rata. U Volkswagenovoj tvornici u Wolfsburgu je radilo 12.000 zarobljenika, a današnji Audi, nekadašnji Auto Union, koristio je 20.000 zarobljenika iz koncentracijskih logora u svojim tvrtkama.

BMW - Tek 2011. obitelj Quandt, vlasnici BMW-a, priznali su da su otimali židovske tvrtke u Njemačkoj, koristili radnu snagu iz logora i poslovali sa najvišim članovima nacističke vlade. Günther Quandt postao je član Nacističke stranke 1933. godine, a njegova bivša supruga Magda Ritschel udala se za Josepha Goebbelsa, i zajedno su izvršili samoubojstvo, nakon što je otrovala šestoro svoje djece u Hitlerovom bunkeru 1945. U Quandtovim trgovinama oružja nekoliko neposlušnih radnika je ubijeno.

Chanel i Louis Vuitton - Autor knjige "Spavati s neprijateljem: Tajni rat Coco Chanel" tvrdi da je ona bila antisemit i homofob i da je aktivno surađivala s nacistima tijekom okupacije Pariza. Također, knjiga "Louis Vuitton-francuska saga" otkriva da je ta modna kuća imala jake veze s Višijskim režimom. Godine 2004. glasnogovornik Louis Vuittona je komentirao navode iz knjige i rekao je kako je riječ o "dalekoj prošlosti" te kako su oni "tolerantna, moderna kompanija koja prihvaća različitosti".

Bayer - Tijekom holokausta njemačka tvrtka IG Farben proizvodila je plin koji se koristio u plinskim komorama. Također su surađivali s Josefom Mengeleom koji je radi eksperimente na ljudima. Tvrtka je za vrijeme nacista poslovala s velikom dobiti. Nakon rata, raspala se, a Bayer, koji je bio jedan od odjela je stvorio vlastitu tvrtku. 

Kodak - Kompanija najpoznatija po fotografskoj opremi nekada je proizvodila vojnu opremu, okidače i detonatore, i u vrijeme Drugog svjetskog rata poslovali su s nacističkom Nemačkom, čak i dugo nakon što je Amerika ušla u rat. Kasnije su zbog korištenja prisilnih radnika uplatili 500.000 dolara u fond za žrtve prisilnog rada u nacističkoj Nemačkoj.

Siemens - Ta je tvrtka također tijekom rata koristili prisilne radnike te su radili plinske komore. Godine 2001. izazvali su buru nakon što su htjeli uvesti novu liniju proizvoda pod imenom "Zyklon". Mnoge je to podsjetilo na otrovni plin Zyklon koji se koristio tijekom Drugog svjetskog rata.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa