Ove svjetske tvrtke tijekom rata surađivale su s nacistima | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 58

Ove svjetske tvrtke tijekom rata surađivale su s nacistima

Ove svjetske tvrtke tijekom rata surađivale su s nacistima
1

Neke su se kompanije ispričale, a neke nikada javno nisu komentirale svoju sramotu. No činjenica je da su mnoge velike kompanije čije proizvode i danas kupujemo usko surađivale s nacistima

VIDEO

Neke su se kompanije ispričale, a neke nikada javno nisu komentirale svoju sramotu. No činjenica je da su mnoge velike kompanije čije proizvode i danas kupujemo usko surađivale s nacistima u Drugom svjetskom ratu. Među njima nisu samo njemačke veći i neke američke poput Forda. 

Hugo Boss - Modni dizajner bio je član nacističke stranke u koju je ušao prije nego je Hitler došao na vlast. Kreirao je uniforme za SS odred i nacističku mladež, a radili su ih radnici-robijaši u Poljskoj i Francuskoj. Godine 1997. Siegfried Boss, sin dizajnera, rekao je da je njegov otac bio član Nacističke stranke. 

- Ali tko tada nije bio član te stranke? - rekao je Siegfried Boss. 

Ford - Henry Ford je bio Hitlerov najveći strani podupiratelj. 1938. godine na svoj 75. rođendan, Ford je dobio odlikovanje nacista za "zaslužnog stranca". Tijekom rata profitirao je od obje strane. Radio je vozila za naciste i Saveznike. Hitler nije skrivao oduševljenje Fordom i to je ovjekovječio u knjizi "Mein Kampf", a Fordov portret je držao u uredu.   

H.Ford erhält Dt. Adlerorden am 30.7.1938

Mercedes, Volkswagen, Audi - Vlasnik Mercedesa Daimler,  priznao je još 1986. godine da je za njih radilo 40.000 prisilnih radnika u groznim uvjetima tijekom Drugog svjetskog rata. U Volkswagenovoj tvornici u Wolfsburgu je radilo 12.000 zarobljenika, a današnji Audi, nekadašnji Auto Union, koristio je 20.000 zarobljenika iz koncentracijskih logora u svojim tvrtkama.

BMW - Tek 2011. obitelj Quandt, vlasnici BMW-a, priznali su da su otimali židovske tvrtke u Njemačkoj, koristili radnu snagu iz logora i poslovali sa najvišim članovima nacističke vlade. Günther Quandt postao je član Nacističke stranke 1933. godine, a njegova bivša supruga Magda Ritschel udala se za Josepha Goebbelsa, i zajedno su izvršili samoubojstvo, nakon što je otrovala šestoro svoje djece u Hitlerovom bunkeru 1945. U Quandtovim trgovinama oružja nekoliko neposlušnih radnika je ubijeno.

Chanel i Louis Vuitton - Autor knjige "Spavati s neprijateljem: Tajni rat Coco Chanel" tvrdi da je ona bila antisemit i homofob i da je aktivno surađivala s nacistima tijekom okupacije Pariza. Također, knjiga "Louis Vuitton-francuska saga" otkriva da je ta modna kuća imala jake veze s Višijskim režimom. Godine 2004. glasnogovornik Louis Vuittona je komentirao navode iz knjige i rekao je kako je riječ o "dalekoj prošlosti" te kako su oni "tolerantna, moderna kompanija koja prihvaća različitosti".

Bayer - Tijekom holokausta njemačka tvrtka IG Farben proizvodila je plin koji se koristio u plinskim komorama. Također su surađivali s Josefom Mengeleom koji je radi eksperimente na ljudima. Tvrtka je za vrijeme nacista poslovala s velikom dobiti. Nakon rata, raspala se, a Bayer, koji je bio jedan od odjela je stvorio vlastitu tvrtku. 

Kodak - Kompanija najpoznatija po fotografskoj opremi nekada je proizvodila vojnu opremu, okidače i detonatore, i u vrijeme Drugog svjetskog rata poslovali su s nacističkom Nemačkom, čak i dugo nakon što je Amerika ušla u rat. Kasnije su zbog korištenja prisilnih radnika uplatili 500.000 dolara u fond za žrtve prisilnog rada u nacističkoj Nemačkoj.

Siemens - Ta je tvrtka također tijekom rata koristili prisilne radnike te su radili plinske komore. Godine 2001. izazvali su buru nakon što su htjeli uvesti novu liniju proizvoda pod imenom "Zyklon". Mnoge je to podsjetilo na otrovni plin Zyklon koji se koristio tijekom Drugog svjetskog rata.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 58

VIDEO

VIDEO Požar u Zaprešiću gasili i roboti, veći dio ugašen. Građani dobili upozorenje: 'Ne izlazite!'
VATRENA STIHIJA

VIDEO Požar u Zaprešiću gasili i roboti, veći dio ugašen. Građani dobili upozorenje: 'Ne izlazite!'

Nad Zaprešićem se u srijedu navečer nadvio gusti crni dim zbog velikog požara. Planula je firma Eko-Flor Plus koja je u sastavu Cios grupe, čiji je vlasnik Petar Pripuz

FOTO Najbolji prijatelj ga ubio sjekirom, upucao, bacio u bunar i 17 dana pravio da ništa ne zna
24SATA U BOŠNJACIMA

FOTO Najbolji prijatelj ga ubio sjekirom, upucao, bacio u bunar i 17 dana pravio da ništa ne zna

Obitelj je Marija 17 dana tražila kao nestalu osobu. Za to je vrijeme njegov najbolji prijatelj i ubojica Ivan Kljajić prolazio kraj njihove kuće ni ne osvrnuvši se
Eksplodirala je zaostala mina?! Kod Obrovca poginulo dijete, dvije žene su završile u bolnici
TRAGEDIJA

Eksplodirala je zaostala mina?! Kod Obrovca poginulo dijete, dvije žene su završile u bolnici

Dvije ženske osobe kolima Hitne medicinske pomoći prevezene u Opću bolnicu Zadar na pružanje daljnje liječničke pomoći