Obavijesti

News

Komentari 8

Ovisnost o internetu: Sve više učenika prijavljuje web nasilje

Ovisnost o internetu: Sve više učenika prijavljuje web nasilje
1

Igranje na internetu više od dva sata za djecu je opasno, upozoravaju pedagozi. Zabrane mogu sve pogoršati, ali kontrola onoga što rade na Facebooku je bitna

VIDEO

Djecu ne smijemo podcjenjivati. Možda više znaju o tehnologiji, no odrasli ipak više znaju o životu, rekla je roditeljima na početku predavanja o važnosti odgovornog ponašanja na internetu Sonja Burić, pedagoginja OŠ Retkovec.

U sklopu Dana sigurnijeg interneta i akcije Ambidekster kluba “Klikni za sigurnost” pozvali su očeve i majke učenika četvrtih i petih razreda kako bi ih upozorili do čega sve djeca mogu doći na svojem mobitelu ili računalu, a što može biti potencijalno opasno. U školi, koja ima više od 1000 učenika, profesori i pedagoginja već su se suočili s nekoliko grupa mržnje na društvenim mrežama. Odmah su reagirali kako bi spriječili razvijanje online nasilja te ih naučili online bontonu.

– Djeca su rođena u trenucima kad internet već postoji i to je njima normalno. Govore i da ako im roditelji uzmu mobitel i internet, kao da su uzeli dio njih – pojašnjava pedagoginja. Upozorila je na podatak da gotovo 76 posto djece nema nikakva pravila kod korištenja interneta te da su roditelji dužni obratiti pozornost i nadgledati ih što igraju te s kim se dopisuju.

– Pogledate im ruksak kad dođu iz škole ako sumnjate da u njemu imaju cigarete. Tako im pogledajte i mobitel te društvene mreže – savjetuje.

Kao poseban problem s kojim se djeca suočavaju navela je rašireni Facebook. U Americi ga, prema zakonskim odredbama, ne mogu otvoriti mlađi od 13 godina, ali to u Hrvatskoj ne vrijedi. Imaju i svoje grupe na kojima se dopisuju. Znaju uvrijediti druge, pa su u školi organizirali edukaciju o nasilju na webu i uveli virtualne Hrabre čuvare.

– To su njihovi vršnjaci u razredu koje sami izabiru. Njihova je uloga reagirati čim vide nasilje te ga moraju prijaviti – kaže pedagoginja Burić.

Ono što ta djeca rade najbolje su opisali u pjesmi: “Bilo bi dobro da je danas više “in”, biti dobar, pažljiv i fin. Bilo bi dobro da nije kul i fora kad je ispred škole šora. No ima nešto i od šaka gore, jer riječi nekad više bole. Iza svakog ekrana skriva se netko. Onaj tko plače i onaj tko je prijetnju rek’o.

A iza njih hrabri čuvari stoje, pomoći obojici nikad se ne boje! Oni su hrabri, a hrabar si i ti, zato se ne boj pomoć zatražiti. Obratite se nama Hrabrim čuvarima, jer najbolji smo u takvim stvarima. Ako ti pomoć treba, mi ćemo ti pomoći i bit ćeš sretan do neba”.

Upozorila je i roditelje da zabrane korištenja moderne tehnologije ne funkcioniraju jer je to djeci poticaj da to rade skriveno i bez nadzora.

– Ono što smo primijetili u školi je da se, s obzirom na to da su svi većinu vremena na mobitelima, smanjio broj ozljeda djece. Samo sjede i uopće se ne kreću – dodaje pedagoginja.

Iako su se roditelji nasmijali na zaključak, pozorno su slušali predavanje jer većina nije znala koje su točno opasnosti za njihovu djecu zbog pretjerivanja s internetom.

Nakon nje je pred roditelje izašao socijalni pedagog Nebojša Buđanovac. Kao voditelj tima za krizna stanja Varaždinske županije više puta se susretao s ovisnicima o internetu, predatorima koji ondje vladaju, ali i mnogim razmišljanjima o samoubojstvu zbog nasilja.

– Imali smo slučaj da su se tri djevojke u jednoj varaždinskoj školi posvađale na Facebooku. U cijelu svađu su uvukle i svoje obitelji. Na kraju su se i potukle, a jedna od njih je završila u bolnici. Zbog toga su morale i na sud. Kad sam ih upitao jesu li uopće svjesne tko sve može vidjeti njihovo dopisivanje, primijetio sam da o tom uopće nisu razmišljale – kaže Buđanovac. Naglasio je kako danas između 80 i 90 posto djece u zapadnim zemljama igraju online igre preko kojih se mogu susreti i s nasiljem te mogućnošću da postanu ovisni o njima.

– Igranje više od dva sata na dan predstavlja opasnost za njih – kaže.

Dodao je da situacija kod nas još nije kakva je u Koreji i Japanu gdje su neka djeca zbog ovisnosti o računalima i internetskim igrama preminula. Naime, za računalom su bili više od 50 sati. Zaboravili su piti, dehidrirali su i tijelo to više nije moglo podnijeti - srce im je jednostavno stalo. On je izbrojio desetak takvih primjera, no boji se da bi ih u budućnosti moglo biti puno više. Dodao je da djeca od videoigara mogu i profitirati.

– Igrao sam neke igre sa svojim djetetom i primijetio kako mu razvija pamćenje, reflekse, pa čak i nudi interes za istraživanje u stvarnom životu. Uz igru je bolje naučio engleski nego u školi pa mi je žao da ih nema više na njemačkom ili francuskom jeziku – kaže Buđanovac.

Ono na što posebno upozorava roditelje su problem pedofila i sekti koji najlakše do djece dolaze baš putem interneta. Lako ih je naći pomoću bilo koje tražilice, a oni spremno odgovaraju na svako pitanje i pozivaju na sudjelovanje. Osim toga, dodao je i da to ne moraju biti stariji ljudi, nego se i među vršnjacima mogu naći grupe koje nagovaraju djecu kako se ponašati i kako manipulirati roditeljima. Pozvao je sve roditelje koji žele znati više ili trebaju savjet da se jave Ambidekster klubu.

Slična predavanja imat će u Svetom Ivanu Zelini, Gospiću i Varaždinu.

O problemu potencijalnih opasnosti na internetu neke škole su se itekako osvijestile. Četiri osnovne škole, u Osijeku, Splitu, Novoj Gradiški i Popovači, provode pilot projekt “Sigurnost djece na internetu” koji financira Europska unija. Cilj je unaprijediti digitalne kompetencije djece, poticati ih da preuzmu odgovornost za svoju sigurnost s naglaskom na osnaživanju i isticanju odgovornog ponašanja te općenito povećati znanje i razumijevanje problema koji se pojavljuju u području sigurnosti djece na internetu.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je