News

Komentari 170

Ovo je zgrada u centru Zagreba, zid od rušenja čuvaju sajle: 'Pa tu ispred je vrtić. Bez riječi sam'

Ovo je zgrada u centru Zagreba, zid od rušenja čuvaju sajle: 'Pa tu ispred je vrtić. Bez riječi sam'

Zid se odvojio 30-ak centimetara od konstrukcije zgrade, a stanari okolnih zgrada ostali su u šoku kada su vidjeli da je osiguran samo sa sajlama

Ovo izgleda strašno. Ne znam kako su se usudili to tako ostaviti. Pa tu je dvorište vrtića. Bez riječi sam, rekla nam je stanarka Haulikove ulice u Zagrebu, gdje su zid na jednoj zgradi privremeno učvrstili sajlama. 

Naime, zid se odvojio 30-ak centimetara od konstrukcije zgrade, pa su ovako osigurali da se on ne sruši, a koliko je to prema pravilima, pitali smo stručnjaka  Krunoslava Komesara, vlasnika tvrtke Gark konzalting i dopredsjednika Hrvatskog društva sudskih vještaka i procjenitelja. 

- Ovo je vrlo neprofesionalno, ali može biti i vrlo opasno. Ovdje se radi o privremenoj sanaciji i, koliko se može vidjeti, ovo je plod nečije dosjetke, netko se snašao u ovoj situaciji. No u slučaju nekog novog podrhtavanja tla ili nečeg sličnog ovo se sve može srušiti, to nije dobro rješenje. Da bi se kvalitetno osigurala ovakva situacija, potrebna je konstrukcija koja bi podržavala sami zid. Prema mojemu mišljenju, ovo niti jedan inženjer građevine ne bi smio dopustiti. Možemo reći da je i ovo bolje nego ništa, ali treba biti oprezan. Odgovornost je na upravitelju zgrade, koji sa stručnim timom može stručno osigurati gradilište - pojasnio je Komesar. 

Stanari obližnjih zgrada koje smo zatekli su šokirani. 

- Još padaju crepovi i fasada po gradu, a zamislite da se uruši cijeli zid. Pa netko bi mogao poginuti - rekli su nam neki. 

Najčitaniji članci