Obavijesti

News

Komentari 13

Ovo nisu samo postizborni pregovori. Ovo je i predizborna kampanja za europske izbore

Ovo nisu samo postizborni pregovori. Ovo je i predizborna kampanja za europske izbore

Ivan Penava ne odustaje od svojih načela da SDSS ne smije biti u vlasti, jer je to platforma na kojoj će izaći pred birače u lipnju. Možda i kao partner HDZ-a. I druge stranke nalaze se u novoj predizbornoj kampanji.

VIDEO

"Čvrsto kao stijena i dalje stojimo na našim pregovaračkim pozicijama: SDSS ne može biti dio vlasti. Od načela se ne odustaje", poručio je Domovinski pokret ovog vikenda na Facebooku.

Naravno da se od "načela" ne odustaje.

Jer ovi pregovori nakon parlamentarnih izbora ujedno su i predizborna kampanja za europske izbore.

Pa stranke nastupaju u pregovorima kao da su u novoj kampanji, dok brinu za sebe i svoje ambicije moraju voditi računa o tome da za mjesec dana ponovno izlaze pred birače i od njih traže nove glasove.

Doduše, na novim izborima, s novom paradigmom, novim kriterijima, ali ako ništa drugo, europski izbori bit će najveća terenska anketa popularnosti stranaka i ocjena njihova ponašanja prije, za vrijeme i nakon parlamentarnih izbora.

Neki će biti kažnjeni, neki nagrađeni. A neki ništa od toga.

Besplatna reklama

Stoga ne bi bilo neobično da se pregovori o slaganju Vlade još malo rastegnu. Ako ništa drugo, onda da se stranke ogrebu za besplatnu medijsku promociju.

Ivan Penava, dakle, i dalje udara po SDSS-u i govori o Srbima, o jednom "Srbinu, pravoslavcu, hrvatskom branitelju" kojeg su stavili na svoju listu i pred spomenik Nikoli Tesli, kao i o Srbima koji su prihvatljivi "dokle god poštuju hrvatsku državu i zakone".

Pa je svejedno spreman koalirati sa strankom koja je kršila hrvatske zakone i pljačkala hrvatsku državu.

Penava je vodio kampanju na Srbima, pa sada i pregovara o Srbima. Jer će s tom istom platformom o Srbima ponovno u lipnju izaći pred birače.

Pupovac žrtva

S druge strane, i Milorad Pupovac ovaj napad Penave i Domovinskog pokreta koristi kao platformu za novo mobiliziranje birača uoči europskih izbora, gdje bi birači na njegovoj listi koju sastavlja s IDS-om i drugim strankama, trebali zaboraviti njegovu osmogodišnju koaliciju s HDZ-om i zapamtiti samo Penavino huškanje.

Pa i to da Pupovčev partner HDZ sada pregovara o koaliciji s Penavinim DP-om.

I druge stranke govore o postizbornim pregovorima, kao da vode novu kampanju.

Recimo, Most se osuo, ali su njegovi čelnici i dalje nabrijani na HDZ, promovirajući se kao jedina prava antihadezeovska opcija.
Sandra Benčić ne govori samo protiv HDZ-a, nego i protiv desnice na vlasti, mobilizirajući time i dalje svoje birače, neovisno o tome što je spremna na neki način surađivati s tom desnicom da se sruši HDZ.

Grbin opet krivo

Peđa Grbin ponovno se vratio u igru s klupe za pričuve kamo ga je gurnuo Zoran Milanović i još uvijek pokušava sastaviti nekakvu većinu koja bi srušila HDZ. Pritom vjerojatno jedini zaboravlja da je počela kampanja za europske izbore, pa sjeda na nekakve fiktivne pregovore s desničarima iz Domovinskog pokreta (sada bez Milanovića) i konzervativcima iz Mosta.

I dalje se loži vatra na Ivanu Turudiću i lexu AP, iako su upravo to bile teme koje su isparile i ishlapile u protekloj izbornoj kampanji. 

A tu je, naravno, i HDZ.

Plenki s desničarima

Andrej Plenković pokušava igrati na dvije ploče: dodvorava se desničarskoj bazi i privlači odbjegle desničarske birače u HDZ-ovu "maticu", razbijajući pritom u kampanji DP i Penavu, a istodobno nastoji vladati u ugodnom okruženju liberalnog centra i nacionalnih manjina. Sada je prisiljen pregovarati sa svojim najljućim neprijateljima s desnice, sa strankom koja je nastala upravo zbog Andreja Plenkovića.

Sada taj Plenković kao nositelj liste HDZ-a za europske izbore ne smije izaći kao gubitnik iz pregovora s Penavom, još manje kao predsjednik HDZ-a koji nije uspio skupiti većinu, o tome nema govora. 

Kome treba DP?

Pitanje je, pak, kako će Penava izaći pred birače kao koalicijski partner HDZ-a. Što je prodao da bi to uspio i zašto bi u tom slučaju netko glasao za Penavinu stranku kad može izravno glasati za HDZ, pa makar Plenkovićev?

Sve te postizborne računice miješaju se, kao u političkom košmaru, s predizbornim računicama.

Mnoge stranke moraju preživjeti europske izbore, jer možda neće doživjeti nove parlamentarne (lokalni izbori iduće godine ipak su specifični). A skori europski izbori lišeni su one najvažnije predizborne platforme na koju se oslanjala čitava oporba - rušenja HDZ-a.

Kako će na njima nastupiti novi HDZ-ovi koalicijski partneri?

Od kojih načela će oni odustati? Ili ipak računaju s tim da će birači morati odustati od svojih načela?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Tajne, bogatstvo i prokletstvo dinastije Tuđmanovih: Daleku rođakinju su spalili kao vješticu
102 GODINE OD ROĐENJA FRANJE

Tajne, bogatstvo i prokletstvo dinastije Tuđmanovih: Daleku rođakinju su spalili kao vješticu

Plus+ Franjo Tuđman rodio se 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću. U povijest je ušao kao prvi hrvatski predsjednik, no obiteljsko stablo mu je isprepleteno tragedijama, usponima i padovima...

Ravnatelj Sv. Duha za 24sata o bebi u kontejneru: Stabilno je. Bila je pothlađena kad je došla
UŽAS U ZAPREŠIĆU

Ravnatelj Sv. Duha za 24sata o bebi u kontejneru: Stabilno je. Bila je pothlađena kad je došla

Nakon dojave i pronalaska policajci su pozvali Hitnu pomoć te je novorođenče prevezeno u KB Sveti Duh. Zasad se ne zna tko je majka. Iz bolnice su nam potvrdili da je beba bila pothlađena i da je sad stabilno
Doktor koji je spasio bebu iz smeća za 24sata: 'Bila je u krpi, 15 minuta ju je dijelilo od smrti'
DETALJI DRAME U ZAPREŠIĆU

Doktor koji je spasio bebu iz smeća za 24sata: 'Bila je u krpi, 15 minuta ju je dijelilo od smrti'

Procijenili smo da je rođeno prije maksimalno 30 minuta, da je prošlo još 15 minuta, ne bi preživjelo. Novorođenče nije bilo umotano u deku nego neku maramu, koja je bila poput one krpe za poliranje auta - otkriva za 24sata dr. Borna Pribanić.