News

Komentari 55

Ovo sad već postaje ozbiljno: Milanovićevi najveći donatori u aferi i problemima sa zakonom

Ovo sad već postaje ozbiljno: Milanovićevi najveći donatori u aferi i  problemima sa zakonom

Počelo je s uhićenim Draganom Kovačevićem u Klubu u Slovenskoj. A nastavlja se sa Stipom Latkovićem u uvali Vruja i zastupnicom SDP-a i sumnjivim poslovanjem njezine tvrtke. To je sada Milanovićevo društvo.

"Neka pazi s kim se druži", poručio je prošlog rujna Arsen Bauk svom bivšem predsjedniku Zoranu Milanoviću, nakon što se novi šef države našao u akciji Uskoka i policije u Klubu u Slovenskoj uoči uhićenja Dragana Kovačevića.

Predsjednik je tada za Kovačevića, inače bivšeg člana SDP-a, izjavio kako je s njim "bio dobar". "Ne neki prijatelj, ali dobar", kazao je Milanović.

SDP-ovac Bauk nabio je Milanoviću na nos rečenicu koju je ovaj često vadio kad je htio nekim drugim političarima, premijerima i predsjednicima - naročito predsjednici države - nabiti na nos činjenicu da se druže s osobama iz crne kronike. Pazi u kakvom se društvu krećeš, pa se nećeš naći u operativnim akcijama.

Donatori i "paraziti"

Ali evo, nakon što Milanović nije ispucao svoj raskošni verbalni arsenal na uhićenom frendu Kovačeviću, kao što ga je sumanuto trošio na "narikačama i drukerima", sada se u javnosti proširila lista Milanovićevih prijatelja i donatora koji imaju problema sa zakonom.

Prosvjedom u uvali Vruje kulminirao je otpor Stipi Latkoviću, Milanovićevu donatoru, koji navodno već godinama protuzakonito uzurpira pomorsko dobro i bespravno gradi na državnom zemljištu u uvali između Omiša i Brela. Milanović je ustao u obranu Latkovića, u čijoj tvrtki inače radi njegov sin, a prosvjednike nazvao "mrziteljima i zavidnim parazitima".

Gotovo istodobno, portal Telegram objavio je priču o Marini Opačak Bilić iz Slavonskog Broda, najmlađoj zastupnici SDP-a i direktorici obiteljske tvrtke koja se bavi eksploatacijom šljunka, istodobno i najvećoj donatorici predsjedničke kampanje koja je Milanoviću darivala  - kako navodi Telegram - gotovo kompletnu dobit tvrtke za 2019. godinu, 150 tisuća kuna.

Fiktivna prodaja

SDP-ovu zastupnicu sumnjiči se da je potpisala fiktivnu prodaju pet radnih strojeva tvrtki u blokadi, vrijednih pet i pol milijuna kuna. Peđa Grbin već je najavio da će SDP reagirati na te navode. Milanović se nije oglasio.

Ali eto, to je društvo u kojem se novi predsjednik kreće.

Najveća donatorica uhvaćena je u potencijalnom kriminalnom djelu, a veliki donator upetljan u devastaciju pomorskog dobra koje je na noge diglo ne samo nevladine udruge, već i mnoge javne osobe koje politički spadaju u onaj dio spektra s kojeg je Milanović aterirao na Pantovčak.

Kolinda 3.0

I tako, za razliku od premijerskih vremena, protiv predsjednika Milanovića ne ustaju šatoraši i desničari, već liberali i ljevičari. Dok se istodobno on druži s osuđenim ratnim zločincima i koketira s desničarima.

Zoran Milanović slijedi iste obrasce kao i Kolinda Grabar Kitarović. Njegovi donatori imaju problema sa zakonom, a on ima porblema s prosvjednicima i kritičarima, pri čemu je njegova reakcija u obranu Latkovića bila toliko tipična: osoba koja je čitav život na državnim jaslama i koja je propala u privatnom biznisu naziva prosvjednike "parazitima". 

A sutra će tražiti njihov glas na izborima.

Pitanje je koliko će se ove afere s Vrujom i SDP-ovom donatoricom, nakon pomalo zaboravljene priče s Kovačevićem i Klubom u Slovenskoj, slagati na Milanovićev konto za naredne predsjedničke izbore. No činjenica jest da se oko predsjednika države kompletira krug kontroverznih osoba i sumnjivog društva koje nikako ne spada u ona opjevana "bundesligaška pravila", o kojima je Milanović davno govorio.

Ako Milanović pazi s kim se druži, onda je to već ozbiljan problem. 

Najčitaniji članci