Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Ovo su naši franjevci koji su postigli uspjeh i u inozemstvu

Fra Bonaventura Duda je istaknuti bibličar i ekumenist, knjige fra Šite Čorića objavljene su na više stranih jezika, a fra Jure Marčinković liječi ljekovitim biljem

Pixsell
Foto: Pixsell
0 komentara

Mnogi hrvatski franjevci zaslužni su za unaprijeđenje duhovnog i kulturnog života u Hrvatskoj. Godinama su svojim znanjem i iskustvom gradili hrvatsko društvo a neki od njih su po svojim djelima poznati  i van granica domovine. Ovo su samo neki od njih, franjevci čija djela govore umjesto njih

Legendarni franjevački propovjednik fra Bonaventura Duda (91), je istaknuti biblijski prevoditelj, osnivač Glasa Koncila i nakladničke kuće Kršćanska sadašnjost. Zajedno je s Jurom Kaštelanom 1968. godine napravio i objavio prvi suvremeni prijevod Biblije na hrvatski jezik. Dopisni je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i nekadašnji sveučilišni profesor

Robert Anić/Pixsell

U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti njegov doprinos opisali su: “Znanstvenik je i stručnjak te kulturni djelatnik, filozof i povjesničar, napose hrvatske teologije i školskih institucija, etnolog, glazbenik, književnik, prevoditelj, urednik, osnivač i suosnivač institucija, društava, edicija, skupova itd. U svjetskim je razmjerima istaknuti bibličar, ekumenist, praktičar i pisac, realizator obnove u Katoličkoj crkvi”, piše, među ostalim, na stranicama HAZU.

Kako je rekao u velikom intervjuu za 24 sata prošle godine već s 5 godina znao je da će biti svećenik. Ove godine proslavio je 65 godina svećeničkog staža. I premda je u životu ovaj karizmatični svećenik puno toga postigao njegov najveće dostignuće je, skromno ističe, to što je franjevac.

Fra Šimun Šito Čorić (66)  glazbenik je i kantautor duhovne glazbe, pisac i profesor psihologije. Diplomirao je teologiju u Luzernu, magistrirao kliničku psihologiju na Columbia University u New Yorku, a doktorirao u Zagrebu. Kao redovnik djelovao u svojstvu misionara psihologa u hrvatskoj dijaspori. 

Pixsell

Pojedine njegove knjige i tekstovi prevedeni su na engleski, francuski, njemački, talijanski, španjolski,  Član je niza strukovnih međunarodnih društava. Uvrštavan je u brojne domaće i strane antologije, pa i u one najprestižnije, primjerice, u američke Great Poems of the Western World i American poets and their poems  ili u onu Švicarskog PEN-kluba čiji je član od 1986. godine. Član je i "Društva američkih pjesnika" od 1981. godine te Društva švicarskih psihologa.

Fra Jure Marčinković (71) cijeli je svoj život posvetio ljekovitom bilju. Proučava ga, skuplja i pomaže ljudima da ozdrave. Ovaj hrvatski misionar kaže da svaka bolest svoje bilje ima samo da treba pronaći pravu biljku za određenu bolest. Svoja iskustva i naputke odnosno 1.168 prirodnih recepata, provjereno djelotvornih i sačuvanih u narodnoj predaji a koje liječe ili tretiraju 136 bolesti sabrao je u svojoj knjizi "Ljekaruša" objavljenoj prije četiri godine. Još ranije objavio je i knjigu Božja biljna ljekarna koja je u Njemačkoj proglašena za najbolju knjigu o ljekovitom bilju ikad objavljenu na njemačkom jeziku. Njegov prvenstveni cilj, ističe, pomoći ljudima da žive zdravije, sretnije i ljepše

Pixsell

- Prednost ovih savjete je to što su razumljivi, prirodni, nekomplicirani, dosupni i jeftiniji od mnogih pripravaka farmaceutske industrije. A što je najvažnije dok jedno liječe drugom ne štete. Pročitao sam preko 400 knjiga o liječenju lijekovitim biljem, a krenuo sam ga skupljati i brati još kao osmogodišnjak. Moj otac i pradjedovi bili su generacijama šumari u banjalučkom kraju. Sakupljali su bilje, sušili ga i preporučavali za liječenje pojedinih bolesti. Nosili bi ih u otkupnu stanicu i prodavali - priča nam fra Jure rođen u selu Bilice pokraj Kotor -Varoši. On je bio osmo od trinaestero djece u obitelji od kojih je šestero ostalo živo. 

Kao mladi svećenik pet godina po Bosni i četiri na Kosovu skupljao ljekovito bilje i recepte od starih ljudi, iskušavao ga, kombinirao i davao bolesnim ljudima. To je nastavio nakon što je 1979. godine otišao na novu dužnost u Njemačku u kojoj je bio 24 godine.

- Ta je zemlja za mene bila zlatni rudnik knjiga o ljekovitom bilju jer sam tamo pronašao mnoge naslove o fitoterapiji - ističe fra Jure koji je osim studija teologije magistrirao kazneno pravo i studirao kinesku medicinu.No,  iako njegove knjige spadaju u područje alternativne medicine žalosti ga kad se ona zloupotrebljava.

- Uvijek govori da se treba surađivati s liječnicima. Najbolji je pristup kombiniranje drvevne pučke medicine s modernom medicinom - smatra fra Jure čije su recepte koristili i savjete tražili mnogi liječnici.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message