Obavijesti

News

Komentari 35

Ovršeni umirovljenici moraju do banke po ostatak mirovine

Ovršeni umirovljenici moraju do banke po ostatak mirovine
1

Postavlja se pitanje koliko je ovakvih slučajeva u malim mjestima  - ovršenih staraca koji zadnje atome snage moraju uložiti da bi došli do ostataka svoje mirovine

VIDEO

Tko zna koliko je primjera poput B.B. (78) iz okolice Vojnića, teško pokretnog starca kojem je mirovina pod ovrhom pa po njene ostatke mora u Karlovac na šalter banke. Treba mu prijevoz, ali i propusnica. Umirovljenik je koji živi potpuno sam. Što god mu ovih dana treba, ovisan je o tuđoj pomoći. Mirovina mu je pod ovrhom, a da bi ikakav novac podigao za život, mora ići u Karlovac u banku. Novac sa zaštićenog računa ne može dizati debitnom karticom. Kad bi mu banka dala debitnu karticu, on bi novac mogao dizati na bankomatu u Vojniću. Ovako, starac mora na šalter u Karlovac. Ovisi o dobroj volji svojih susjeda, i propusnici. 

Dosad je to uspijevao - sjeo bi na autobus, u Karlovcu uvijek strpljivo dočekao svoj red u banci, na tržnici kupio koliko je za preostali novac mogao kupiti hrane, i vratio se kući. No sad to, kao vjerojatno i tisuće drugih ovršenika koji po novac moraju na banku, ne može. Da bi otišao u Karlovac, ionako teško pokretan, prvo nekoga mora moliti da ga tamo preveze i vrati ga kući, i to mu platiti. Ali, prije svega, mora nekoga zamoliti da mu pomogne i oko propusnice za odlazak u grad. Konačno, i taj netko tko ga bude mogao odvesti, morat će ishoditi propusnicu za sebe. Poštar mu mirovinu ne može donijeti, jer ju ne prima preko Hrvatske poštanske banke.

Postavlja se pitanje koliko je ovakvih slučajeva u malim mjestima Like i Gorskog kotara, Slavonije i Dalmatinske zagore, svuda - ovršenih staraca koji zadnje atome snage moraju uložiti da bi došli do ostataka svoje mirovine, umjesto da ona dođe do njih. Lakše bi bilo da imaju debitnu karticu kojom bi novac mogli podići na bilo kojem bankomatu, sad bez naknade. 

Upitali smo Hrvatsku udrugu banaka (HUB) što će se za ove ljude učiniti kako bi im se barem malo olakšalo situaciju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Banke su trenutno posvećene izvanrednoj situaciji epidemije koronavirusa i prate moguće scenarije nadležnih institucija te u skladu s njima prilagođavaju vlastite interne procedure i poslovanje. Pojedine banke, članice HUB-a, već posjeduju debitne kartice za klijente sa zaštićenim računom, kako bi u ovoj izvanrednoj situaciji mogli što jednostavnije obavljati transakcije bez potrebe za dolaskom u poslovnicu. Savjetujemo klijentima sa zaštićenim računom koji u ovom trenutku još uvijek nemaju debitnu karticu da se informiraju u svojoj banci o mogućnostima koje su im na raspolaganju, odgovara HUB.

- Banke pozorno prate situaciju i u kontinuiranoj su komunikaciju s nadležnim institucijama te razmatraju razna rješenja za sve skupine građana - zaključuje HUB.

- Karlovačka banka je svjesna navedenog problema i ubrzano radimo na pronalaženju rješenja koje bi u ovoj izvanrednoj situaciji pomoglo našim klijentima - odgovaraju iz banke. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1