Obavijesti

News

Komentari 13

Bespomoćan pluta već 2 dana: 'Pomozite, ne mogu se micati'

Bespomoćan pluta već 2 dana: 'Pomozite, ne mogu se micati'
1

Indijski nautičar Abhilash Tomy (39) nastradao je nakon što je njegov brod u petak zahvatila jaka oluja na jugu Indijskog oceana. Spasiocima je uspio poslati poruku i svoju lokaciju te čeka pomoć

VIDEO

Spasilački timovi i pripadnici mornarica nekoliko zemalja u južnom Indijskom oceanu od petka tragaju za Abhilashem Tomyjem, 39-godišnjim mornaričkim zapovjednikom i iskusnim jedriličarem koji teško ozlijeđen bespomoćno pluta na svojem brodu nasred oceana, javlja CNN

Tomy je nastradao nakon što je njegovu jedrilicu zahvatila oluja tijekom jedriličarskog natjecanja Golden Globe Race u kojoj natjecatelji, bez pomoći suvremene tehnologije, plove neprekidno 30.000 milja. Nakon 82 dana plovidbe Tomyjev brod Thuriyu zahvatila je oluja, a australska kraljevska mornarica i druge službe objavile su da se Tomy trenutačno nalazi oko 1900 milja jugozapadno od Pertha, na području koje se smatra graničnim za omogućavanje brzog i trenutačnog spašavanja.

Potragom za njime rukovodi Centar za koordinaciju spašavanja na moru u australskoj Canberri.  

Organizatori utrke zabrinuli su se nakon što je Tomy poslao tekstualnu poruku.

- Bez jarbola. Teške ozljede. Ne mogu ustati - napisao je, a nakon te poruke nije se oglasio narednih 15 sati. 

Napokon je došla nova satelitska poruka u kojoj je označio svoju lokaciju. 

- Aktiviran EPIRB (Emergency Position Indicating Radio Beacon). Ne mogu hodati. Možda ću trebati nosila - napisao je. 

Organizatori utrke pojasnili su da je kasnija poruka dala naznačiti da je Tomy na sigurnom, ali da imobiliziran leži u potpalublju. 

- Mogu micati nožne prste. Osjećam se loše. Ne mogu jesti ni piti. Teško mi je dohvatiti torbu - napisao je u posljednjem javljanju. 

Tomy je isplovio 1. srpnja 2018. iz luke Les Sables d'Olonne na zapadnoj obali Francuske. Organizatori utrke objavili su i kako je poslan zrakoplov iz australskog Pertha koji bi do područja gdje se Tomy nalazi trebao stići u jutarnjim satima nedjelje po našem vremenu. Tada će, nadaju se, uspjeti procijeniti štetu na brodu i pokušati doći do njega. 

Spasioci će također pokušati pronaći i irskog skipera Gregora McGuckina, čiji je brod nastradao u istoj oluji i nalazi se oko 90 milja udaljen od Tomyja. McGuckin je improviziranom opremom na svojem brodu pokušao doći do kolege nautičara i pružiti mu pomoć, kao i ukrajinski nautičar Uku Randmaa koji je na istom području.  

U potragu su krenuli brodovi australske, francuske i indijske mornarice. Očekuje se da će francuski patrolni brod s medicinskom opremom do Tomyja doći u nedjelju poslijepodne ili navečer, dok su indijske vlasti poslale vojni zrakoplov s Mauricijusa te preusmjerile fregatu i tanker s vojnih vježbi u vodama Južnoafričke Republike. Australci su poslali i fregatu klase Anzac, no ona bi do lokacije trebala doći za četiri do pet dana. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.