Obavijesti

News

Komentari 94

Italija produžuje izvanredno stanje zbog situacije s koronavirusom

Italija produžuje izvanredno stanje zbog situacije s koronavirusom
3

Svijet je premašio broj od 33 milijuna zaraženih korona virusom, a uskoro ćemo imati i milijun žrtava. Tisuće ljudi u subotu su prosvjedovale u Londonu protiv restriktivnih mjera

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
GRČKA

Grčke vlasti priopćile su u nedjelju da je novi koronavirus odnio prvu žrtvu u migrantskom kampu.

Riječ je o 61-godišnjem Afganistancu, ocu dvoje djece, koji je bio smješten u kampu Malakassi blizu Atene, priopćilo je ministarstvo za azil. Muškarac je bio primljen u bolnicu u Ateni.

U ovom kampu, kao i u kampovima Schisto i Elaionas, također u okolici grčke prijestolnice, uvedena je početkom rujna karantena zbog porasta broja zaraženih koronavirusom među migrantima.

Nakon nedavnog požara u kampu Moriji na otoku Lezbosu više od 240 tražitelja azila bilo je pozitivno na koronavirus u privremenom kampu kamo su bili premješteni.

Grčka je prihvatila više od 24.000 migranata koji su nagurani u kampovima, mahom na otocima, od kojih je polovina još na Lezbosu.

Grčke vlasti su u nedjelju izvijestile o 218 novozaraženih covidom-19 u zemlji, pa je sada ukupan broj zaraženih 17.444, od kojih je umrlo troje ili 379 od početka pandemije.

ITALIJA

Produženje izvanrednog stanja uvedenog u Italiji zbog pandemije koronavirusa je "neizbježno", rekao je u nedjelju talijanski ministar.

"Ne bi trebalo biti dileme", rekao je ministar za regije Francesco Boccia u razgovoru za novine La Stampa.

"Imat ćemo raspravu u parlamentu, no produženje mi se čini neizbježno".

Vlasti su izvanredno stanje proglasili krajem siječnja, a u lipnju su ga produžili na 15. listopada.

Talijanska vlada proglašava izvanredno stanje u slučaju katastrofa poput potresa, a to joj dopušta da djeluje brže i zaobilazi neke procedure.

Talijanski premijer Giuseppe Conte je tako tijekom pandemije donio važne odluke, poput uvođenja restriktivnih mjera, bez odobrenja parlamenta.

Boccia smatra kako bi ukidanje izvanrednog stanja potkopalo pokušaje jačanja zdravstvenog sustava. Odbacio je kritike da se time krše građanske slobode.

Italija je bila među prvim europskim državama pogođenim pandemijom koronavirusa, no posljednjih mjeseci je po broju novozaraženih uspješnija od drugih zemalja.

Broj novih slučajeva stabilno raste osam tjedana, a dnevno ih je gotovo dvije tisuće, najviše od ukidanja strogih restriktivnih mjera početkom svibnja.

Ipak, Italija ima bolju situaciju od primjerice Francuske koja je ovaj tjedan zabilježila čak 16 tisuća ili Španjolske koja je imala više od 10 tisuća novih slučajeva.

Talijanske vlasti posebno prate situaciju u Kampaniji, regiji u kojoj se nalazi Napulj. U nedjelju je tamo bilo 245 novih slučajeva, više nego u bilo kojoj talijanskoj regiji.

Predsjednik Kampanije Vincenzo De Luca naredio je obavezno testiranje na virus za sve koji stižu u Napulj iz inozemstva.

"Nužno je uvesti vrlo stroge kontrole onih koji dolaze iz inozemstva, posebno iz država gdje broj pozitivnih slučajeva značajno raste", priopćio je.

Italija na razini cijele države već zahtijeva testiranje za sve koji dolaze iz Hrvatske, Grčke, Malte, Španjolske, kao i iz Pariza i drugih dijelova Francuske koji imaju velik broj zaraženih.

Iako vlada odbacuje mogućnost ponovnog uvođenja karantene, na nekim područjima se uvode strože mjere za borbu protiv virusa.

U Kampaniji je od četvrtka obavezno nositi maske i u vanjskim prostorima, osim za posjetitelje kafića i restorana koji konzumiraju hranu i one koji se bave sportskim aktivnostima.

Kao i drugdje u Europi, u Italiji postoji zabrinutost da je otvaranje škola u rujnu pogoršalo epidemiju, no stručnjaci ističu kako treba proći još tri tjedna da bi se procijenilo je li to doista slučaj.

15:35

U Srbiji 72 novozaraženih

U posljednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 3138 ljudi, a registrirano je 72 novozaraženih. Preminula je jedna osoba.

Prema posljednjim informacijama, na respiratorima je 21 pacijent.

KARLOVAČKA ŽUPANIJA

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata registrirano je pet novoboljelih osoba od koronavirusa, po dvije iz Karlovca i Ogulina i jedna iz Duge Rese, priopćio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite.

Riječ je o tri muškarca i dvije žene koji su se u Karlovcu i Ogulinu testirali na Covid-19 u subotu, zajedno s još 39 osoba čiji su nalazi negativni.

Na bolničkom liječenju trenutačno se nalazi 14 oboljelih.

U Karlovačkoj županiji je od početka epidemije do sada Covid infekcija potvrđena kod 330 osoba.

Inspekcija karlovačkog Stožera civilne zaštite obavila je u subotu nadzor poštivanja protuepidemijskih mjera na jednom okupljanja više od 100 sudionika u dvorani doma OSRH Zrinski i u noćnim klubovima, i nisu utvrdili nepravilnosti.

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

Od jučer uzetih neobrađenih uzorka, 8 nalaza je pozitivno, a 94 je negativno.

Danas do 11h testirano je 72 osobe i svi su nalazi negativni.

Budući je 8 osoba oporavljeno i dalje je 64 aktivna slučaja pozitivnih na COVID 19 virus. Do sada je ukupno testirano 6625 osoba.

Trenutno je 732 osobe u samoizolaciji (pozitivni na COVID 19 virus i njihovi kontakti).

Komentari 94