Obavijesti

News

Komentari 97

Pada pa se diže: Idućih dana grijat će nas 25 stupnjeva

Pada pa se diže: Idućih dana grijat će nas 25 stupnjeva
1

Dolaze uragani, pijavice, a zime će biti vlažne, a ljeti nas čeka pakao. Globalno zatopljenje polako, ali sigurno utječe na Zemlju. Stručnjaci kažu da će s vremenom biti sve gore

VIDEO

Sljedeća dva tjedna Europu će obgrliti toplinski val. Živa u termometru tako će se popeti iznad uobičajenih, prosječnih vrijednosti za ovo doba godine. Iako će toplina prvenstveno obuhvatiti sjever Europe, listopadsko bablje ljeto neće zaobići ni Lijepu našu.

Topla fronta širit će se preko Skandinavije i Atlantskog eocena pa sve do Grenlanda. Temperature će tako u većini Europe biti za čak desetak stupnjeva više od prosjeka. Iako je takvo vrijeme nekarakteristično za deseti mjesec, iz DHMZ-a u Splitu napominju kako to nije nezabilježeni ekstrem.

- Nakon lokalno izraženijih kiša u Dalmaciji, u sljedećem je razdoblju pred nama stabilno vrijeme. Mogli bismo reći ‘bablje ljeto’, s temperaturama višim od prosjeka, no napominjem, ništa što već nismo doživjeli - kažu u DHMZ-u. Dodaju kako je kupanje u moru ovaj mjesec ipak rezervirano za one hrabrije jer je bura od prije desetak dana ohladila more na temperaturu oko 20 stupnjeva.

Visoke listopadske temperature ipak ne znače da neće biti kiše. Jutra će na kontinentu i dalje biti svježa, a moguća je i magla, što je na kontinentu znak stabilnosti. Vjetar će biti slab, pa možemo očekivati i probleme s vidljivosti. Ipak, po danu će u cijeloj zemlji biti toplo, s temperaturama oko 20 stupnjeva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Do kraja mjeseca očekujemo iznadprosječne temperature i toplo vrijeme, s time da će ovaj i idući tjedan biti najtopliji - zaključuju u DHMZ-u.

Ekstremna toplina u središnju će Europu donijeti temperature iznad 25, a u Španjolskoj bi čak mogle prijeći i 30 stupnjeva. Najekstremnije će biti u inače ledenoj Skandinaviji gdje se predviđaju temperature i 15 stupnjeva više od prosjeka, odnosno oko 20 Celzija. Sve više temperature, smatra klimatolog Zvonimir Katušin, posljedica su sveopćeg globalnog zatopljenja i klimatskih promjena koje nastaju uslijed zagrijavanja planete.

- Globalno zatopljenje već sada, i na mjesečnim i godišnjim razinama, uzrokuje neke ekstremne stvari. To je zbog povećanog ugljičnog dioksida u atmosferi. Njegovim povećanjem, povećava se globalna temperatura. Sve više toplinske energije nakuplja se u atmosferi, a ako ima više energije, procesi će biti burniji - kaže Katušin te dodaje: “To vam je kao kada kuhate vodu u loncu. Što je temperatura veća, to voda više ključa. Tako je i atmosferi”. Katušin napominje da ukupno zatopljenje ide u uzlaznom smjeru. Drugim riječima, ubuduće nas očekuju vlažne zime i ekstremno vruća ljeta.Globalno zatopljenje samo od 1,5 stupnja, ističe Katušin, već bi bilo kritično, pa Ujedinjeni narodi nalažu vlastima u cijelom svijetu da poduzmu hitne i dosad neviđene promjene u svim dijelovima društva kako bi se izbjegle katastrofalne posljedice. Zbog zatopljenja Zemlju sve češće pogađaju i razorni uragani, tsunamiji te pijavice na moru. Jedan takav uragan stvorio se nad Atlantikom, a mogao bi se okrenuti i prema našem kontinentu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a