Obavijesti

News

Komentari 1

Pahor je predložio Goloba za mandatara slovenske vlade

Pahor je predložio Goloba za mandatara slovenske vlade

Pahor je ustvrdio da će Golobova koalicija triju stranaka imati većinu jer ima 53 zastupnička mandata od ukupno 90 članova Državnog zbora

VIDEO

Slovenski predsjednik Borut Pahor uputio je u ponedjeljak parlamentu prijedlog za imenovanje Roberta Goloba mandatarom nove slovenske vlade o čemu bi zastupnici mogli glasati u srijedu.

"Pismeno sam predsjednicu parlamenta obavijestio da predlažem Roberta Goloba, predsjednika stranke Pokret Sloboda, za predsjednika vlade", kazao je Pahor na zajedničkoj konferenciji sa Golobom.

Prethodno je slovenski predsjednik obavio konzultacije s čelnicima zastupničkih klubova svih 5 stranaka zastupljenih u novom parlamentarnom sazivu.

Slovenski i poljski predsjednik složni: 'Ukrajina i BiH zaslužuju dobiti status kandidata za EU'
Slovenski i poljski predsjednik složni: 'Ukrajina i BiH zaslužuju dobiti status kandidata za EU'

Pahor je ustvrdio da će Golobova koalicija triju stranaka imati većinu jer ima 53 zastupnička mandata od ukupno 90 članova Državnog zbora.

Golob je u izjavi za novinare naveo da očekuje da će zastupnici o njemu kao mandataru nove vlade glasovati već u srijedu, što je prvi mogući rok, te da s koalicijskim partnerima želi skratiti postupak imenovanje nove vlade na minimum jer je brzina u ovom slučaju ključna.

"Uspjeli smo oblikovati čvrstu i stabilnu koaliciju, a glavni razlog za to što nam se žuri je nastojanje da ovo ljeto iskoristimo za rad. Prvi prioriteti kojima ćemo se baviti su poskupljenje energenata i suočavanje s mogućim novim valom epidemije Covida-19", kazao je budući slovenski premijer.

Najavio je da će nova vlada nastojati provoditi politike koje će građane "ujedinjavati, a ne dijeliti".

"Nećemo dopustiti da se širi raskol među našim ljudima i na tome ću inzistirati i u vlastitom javnom diskursu. Želim biti predsjednik vlade koja neće dijeliti birače nego ih povezivati, bez obzira na to koju su stranku na izborima glasali", rekao je Golob.

Koalicija o kojoj se Golobova stranka dogovorila sa Socijalnim demokratima (SD) Tanje Fajon i Ljevicom (L) Luke Meseca imat će u 90-članskom parlamentu 53 glasa, a vladu bi mogla podržati i dva zastupnika koji predstavljaju mađarsku i talijansku manjinu.

Slovenski predsjednik od EU traži kandidatski status za BiH
Slovenski predsjednik od EU traži kandidatski status za BiH

Nakon vjerojatne potvrde za mandatara, novoimenovani premijer ima rok od najviše dva tjedna da u parlament pošalje listu ministarskih kandidata, nakon čega slijede postupci predstavljanja pred matičnim parlamentarnim odborima i glasovanje za koje je potrebna natpolovična većina glasova.

Golob, Fajon i Mesec u utorak će i službeno potpisati već usklađeni koalicijski sporazum svojih stranaka.

Fajon i Mesec bit će i potpredsjednici vlade, a Fajon i ministrica vanjskih poslova. Za Meseca je rezervirano ministarstvo "za solidarnu budućnost" koje će se baviti stanogradnjom, mladima i socijalnim pitanjima, ali je još u osnivanju jer je stara vlada na odlasku privremeno blokirala predloženi novi zakon o vladi, po kojemu bi vlada imala 20 ministarstava, tri više nego sada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Strava u Zagrebu: Mladić (18)  na Trgu htio zaklati muškarca! Zarezao ga je bocom po vratu
IZABRAO SLUČAJNU ŽRTVU

Strava u Zagrebu: Mladić (18) na Trgu htio zaklati muškarca! Zarezao ga je bocom po vratu

Ozlijeđenom muškarcu liječnička je pomoć pružena u Kliničkoj bolnici Zagreb. Lakše je ozlijeđen, objavila je zagrebačka policija. Mladića su priveli

Supruga EU parlamentarke u Italiji našli su mrtvog u autu s plastičnom trakom oko vrata
UŽAS U PALERMU

Supruga EU parlamentarke u Italiji našli su mrtvog u autu s plastičnom trakom oko vrata

Angelo Onorato (56) pronađen je na vozačevom mjestu svog automobila s plastičnom trakom oko vrata. Da nešto nije u redu, supruga je posumnjala nakon što joj nije odgovorio na uzastopne pozive
Ako dobijete ovakvu poruku, nemojte je otvarati! Hrvatska pošta poslala važno upozorenje
OPREZ!

Ako dobijete ovakvu poruku, nemojte je otvarati! Hrvatska pošta poslala važno upozorenje

Preko SMS poruka širi se lažna obavijest o nemogućnosti dostave paketa zbog nepotpunih informacija