News

Komentari 209

Pakao migranata na granici s Hrvatskom: Peru se u snijegu, nemaju grijanje ni toplu vodu

Pakao migranata na granici s Hrvatskom: Peru se u snijegu, nemaju grijanje ni toplu vodu

EU smatra da migrante privremeno treba prebaciti u kamp Bira u blizini središta Bihaća. Tome se oštro protive i gradske i kantonalne vlasti, tvrdeći da to nije sigurno  za njihove građane

Stotine migranata u bivšem kampu Lipa na sjeverozapadu BiH danas su u veoma teškoj situaciji zbog pogoršanja vremenskih prilika. 

Poslije pada temperature, praćenog snijegom i jakim vjetrom, migranti se pokušavaju zagrijati dekama i vrećama za spavanje. Međunarodna organizacija za migracije (IOM), UNHCR, Dansko vijeće za izbjeglice (DRC), MdM i Save the Children u zajedničkoj izjavi izrazile su zabrinutost zbog uvjeta kojima su izloženi migranti nakon zatvaranja šatorskog kampa Lipa u Unsko-sanskom kantonu pozvali su vlasti u BiH i da brzo djeluju kako bi ljudima osigurali sigurnost i zaštitu. 

Šef misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Peter Van Der Auweraert nedavno je upozorio da stanje u migrantskom kampu “Lipa“, čiji je znatan dio uništen u požaru početkom siječnja, postaje opasno i da se krov velikog preostalog šatora počinje savijati zbog velike količine snijega. 

- Pao je snijeg, temperature ispod nule, bez grijanja, bez ičega. Ovako nitko ne bi trebalo živjeti. Potrebni su nam politička hrabrost i akcija - rekao je Van Der Auweraert. 

Navedene organizacije smatraju da migrante privremeno treba prebaciti u kamp Bira u blizini središta Bihaća. Tome se oštro protive i gradske i kantonalne vlasti, tvrdeći da to nije sigurno  za njihove građane. 

Dok se cijela ova situacija zbiva na granici s Hrvatskom, a time i EU, nitko od čelnika Unije ne želi riješiti ovaj problem, već su ostali na upozorenjima. Do tada tisuće migranata je u debelom minusu bez grijanja i tople vode. 

Najčitaniji članci