Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
7 komentara

Paklene temperature: Portugal se bori sa šumskim požarima

U priobalnom turističkom dijelu zemlje, Cascaisu, nedaleko od Lisabona u petak navečer nestalo je električne energije zbog iznadprosječne upotrebe klima uređaja

A tourist refreshes in a public fountain in Lisbon
Foto: RAFAEL MARCHANTE
7 komentara

 Više od 740 vatrogasaca bori se u subotu sa šumskim požarima u južnom Portugalu gdje su temperature dosegnule rekordne vrijednosti, kao i na ostatku Pirenejskog poluotoka te diljem Europe. 

Nastojeći spriječiti nove ljudske žrtve nakon stradavanja 114 ljudi u dvama golemim šumskim požarima prošle godine, pripadnici portugalske civilne zaštite poslali su sms poruke upozorenja kojima stanovništvo određene regije obavještavaju o velikoj opasnosti od požara. 

U priobalnom turističkom dijelu zemlje, Cascaisu, nedaleko od Lisabona u petak navečer nestalo je električne energije zbog iznadprosječne upotrebe klima uređaja. Bez struje su na nekoliko sati ostali deseci tisuća domaćinstava. 

U Lisabonu su u petak izmjerena 43 Celzijeva stupnja. 

Požar je izbio u subotu u brežuljkastom području Monchique na jugu Algarvea, regije vrlo popularne među turistima. Vlasti su evakuirale stanovnika dvaju sela, a u gašenju požara korišteni su helikopteri. 

Vruć vjetar iz sjeverne Afrike donio je na Pirenejski poluotok najsnažniji toplinski val od 2003., koji je prouzročio brojne šumske požare. 

Temperature će u Španjolskoj i Portugalu do nedjelje iznositi najmanje 40 Celzijevih stupnjeva, a meteorolozi u subotu u Santaremu u središnjem dijelu Portugala najavljuju i rekordnih 47 C, što je samo za stupanj niže od europskog rekorda od 48 Celzijevih stupnjeva evidentiranih 1977. u Ateni.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message