Obavijesti

News

Komentari 183

Pakleni tata: Udomljavao djecu godinama, a u biti je pedofil?

Bračni par se više od desetak godina bavi tom djelatnošću i u 50-im su godinama. Iz policijie su nam potvrdili da je u tijeku kriminalističko istraživanje...

VIDEO

Odmah u petak, kad smo zaprimili sumnju na neprihvatljivo ponašanje udomitelja, sva djeca koja su bila korisnici usluga smještaja odmah su premještena na druge adrese, rekli su nam u jednom Centru za socijalnu skrb na sjeverozapadu Hrvatske.

U taj je centar, kako neslužbeno doznajemo, stigla anonimna prijava da je muškarac, koji je zajedno sa suprugom bio udomitelj, spolno zlostavljao curicu koja je kod njih na skrbi. U prijavi se, navodno, spominje kako se muškarac sumnjivo ponašao zadnjih nekoliko mjeseci. Nadležni u centru tvrde kako se radi o izuzetno teškom kaznenom djelu, pa s detaljima još ne želi izlaziti u javnost zbog pogubnih posljedica koje može imati na dijete. Centar je odmah pokrenuo i postupak oduzimanja dozvole za obavljanje udomiteljstva.

- Čim postoji i najmanja sumnja na neki oblik neprihvatljivog ponašanja, kao u ovom slučaju, odmah se poduzimaju zakonom propisane mjere - rekli su nam u Centru za socijalnu skrb.

Dodaju da su udomitelji ispunjavali sve zakonom propisane uvjete za skrbi o tuđoj djeci.

Navodno spolno zlostavljanje dogodilo se u jednom naselju na području djelovanja tog centra. U tome mjestu postoji još nekoliko obitelji koje se bave udomiteljstvom i upravo se sumnja na onu koja je, prema pričama žitelja, uvijek bila uzorna ponašanja. Neki od mještana, kad smo im spomenuli sumnju na pedofiliju, ostali su zaprepašteni i puni nevjerice jer o tim ljudima govore kao o osobama kojima bi povjerili i vlastitu djecu na čuvanje.

Bračni par se više od 10-ak godina bavi tom djelatnošću i u 50-im su godinama.

Iz policije su nam potvrdili da je u tijeku kriminalističko istraživanje, ali kako se radi o kazneno-pravnoj zaštiti djece i obitelji, nisu željeli otkrivati detalje. U cijeli slučaj je uključeno i nadležno državno odvjetništvo.

Slučaj je komentirala i psihologinja i psihoterapeutkinja Gordana Buljan Flander.

- Ne ulazeći u konkretan slučaj, iz svoje kliničke prakse mogu reći da seksualni zlostavljači upravo traže poslove i prilike u kojima su im djeca dostupna. Zlostavljači su često upravo u krugu osoba od djetetova povjerenja. Oni se znaju i godinama pripremati kako da dođu do djeteta. Posljedice dugoročno znaju biti nepovjerenje prema svim figurama autoriteta, loše slike o sebi, osjećaj srama, obilježenost, nisko samopouzdanje te posljedice na području seksualnosti - rekla je Buljan Flander. Otkrila je i da su seksualni zlostavljači u 90 posto slučajeva djeci bliske osobe te da jednu trećinu seksualnih zlostavljača čine roditeljske figure, znači biološki roditelji ili udomitelji i usvojitelji.

- Ostatak čine bliska rodbina i prijatelji obitelji. Zato djeca nekad šute jer ne žele razoriti obitelj. Čak 52 posto seksualnih zlostavljača je oženjeno - rekla je Buljan Flander.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 183
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.