Obavijesti

News

Visoki upravni sud otvorio vrata gay parovima da posvajaju djecu, presuda je presedan

Visoki upravni sud otvorio vrata gay parovima da posvajaju djecu, presuda je presedan

Gay parovima koji žele posvojiti dijete, stoji u presudi, država mora omogućiti izlazak na procjenu za status potencijalnog posvojitelja, dosad životni partneri to nisu mogli. Slučaj su izborili Ivo Šegota i Mladen Kožić

VIDEO

Visoki upravni sud donio je presudu temeljem koje životni partneri u Hrvatskoj mogu zatražiti procjenu, i biti procijenjeni kao potencijalni posvajatelji djece. Time su i u Hrvatskoj otvorena vrata da postanu posvajatelji, što će dalje pak ovisiti o evaluaciji nadležnih centara za socijalnu skrb. Životni partneri odsad imaju pravo pristupiti procjeni mogu li postati posvojitelji, a onda centri za socijalnu skrb odlučuju jesu li podobni za roditeljstvo, odnosno jesu li u najboljem interesu djece. 

Odluku suda objavila je udruga Dugine obitelji na čelu s Danijelom Martinovićem, koji podsjeća da su 2016. godine članovi udruge i životni partneri Mladen Kožić i Ivo Šegota zatražili zahtjev za izdavanje mišljenja o podobnosti i prikladnosti za posvojenje. Nedugo nakon podnošenja zahtjeva da pristupe procjeni mogu li postati posvojitelji, odbijeni su od strane nadležnog, tadašnjeg Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku - samo zbog toga što su sklopili životno partnerstvo. Krajem travnja 2021. godine Upravni sud u Zagrebu presudio je pozitivno za Kožića i Šegotu u ovom slučaju, na što se nadležno Ministarstvo žalilo, a Visoki upravni sud sad odbio tu žalbu. 

- Ovim se svim životnim partnerima odnosno gej i lezbijskim parovima u Hrvatskoj otvara put da pristupe procjeni za posvojitelje i time, ako zadovolje uobičajene kriterije, postanu posvojitelji. To je velik trenutak. Sva je argumentacija ministarstva pobijena, pa će sustav ubuduće prema životnim partnerima morati postupati jednako kao i prema bračnim drugovima, rekao je danas Martinović. 

Zagreb: Konferencija za medije predsjednik Udruge Duga obitelji Daniela Martinovića

Kožić i Šegota su prije dvije godine postali udomitelji dvojice dječaka, koji su im stigli iz doma za nezbrinutu djecu. I tu su bitku vodili tri godine - da životni partneri mogu postati udomitelji. Ovom presudom se otvara mogućnost da postanu i posvojitelji, ne samo oni nego svi drugi podobni istospolni parovi.

- Po ovome, istospolni parovi sad su izjednačeni s bračnim drugovima, ne postoji više nikakva razlika u pristupu uslugama i pravima, napominje Martinović. Sve je temeljeno, dodaje, na presudama Europskog suda za ljudska prava koje su donesene još 2012. i 2013.

- Nadamo se da će se od danas javiti sve više gay parova koji žele posvojiti dijete. Nama se pak mogu javiti budu li osjetili bilo kakvu diskriminaciju. Naša je suradnja sa centrima za socijalnu skrb već kroz nekoliko slučajeva udomljavanja postala više nego kvalitetna, rekao je Martinović. Ispričao je Kožića i Šegotu, koji od trenutka kad su postali udomitelji, više ne izlaze u javnost s izjavama. Brinu o dva dječaka, sad postoji mogućnost i da im postanu roditelji. 

Pojedinačno su gay osobe mogle i dosad udomiti odnosno prijaviti se za posvajanje djeteta, no to je bilo nemoguće za one koji su se, paradoksalno je, registriratli, odnosno sklopili životno partnerstvo. Isto je bilo s udomljavanjem, dok slučaj Kožić-Šegota to nije promijenio, sad i kod posvajanja. Znači ako se netko javio kao samac, i nije spominjao svoju seksualnu orijentaciju, mogao je postati udomitelj ili posvajatelj. Ali ako je par došao u zakonitom životnom partnerstvu, bio je odbijen. 

Zagreb: Konferencija za medije predsjednik Udruge Duga obitelji Daniela Martinovića

- To se sad mijenja. Prepreka bi još moglo biti u postupku, kad bi netko mogao biti diskriminiran na neki drugi način, primjerice zbog nekih političkih odluka. Vidjeli smo to i kod udomljavanja - individualne momente koji su proces usporavali. Zato smo tu da pomognemo, kaže Martinović. Ministarstvo se, dodaje, više ne može žaliti, i ima 60 dana da odluči o slučaju Šegota-Kožić.

- Na temelju seksualne diskriminacije životni partneri ne mogu biti odbijeni kao posvojitelji, ako prođu evaluaciju, i pokažu se kao najbolji posvajatelji za neko dijete. Primjerice, Ivo i Mladen su udomitelji dvojici dječaka već dvije godine. Majka još uvijek ima roditeljska prava, no ako ih izgubi, djeca će moći biti posvojena. Sad je ptanje je li djecu bolje vratiti u dom i čekati nove posvojitelje, ili da ih posvoje Ivo i Mladen, s kojima su djeca već sad obitelj?, napominje Martinović. Sve je to na stručnjacima da procijene, zaključuje. 

Nakon Mladena i Ive je bilo još istospolnih udomitelja, ističe.  Udruga Dugine obitelji okuplja LGBTIQ* parove i pojedince/ke koji/e imaju djecu ili žele postati roditelj. 

Kako potvrđuje i pravna stručnjakinja, prof. dr. sc. Sanja Barić s Katedre za ustavno pravo na Pravnom fakultetu u Rijeci, ova presuda znači da životni partneri odnosno osobe koje se izjašnjavaju kao gay ne smiju biti diskriminirani kad je evaluacija za posvojitelje u pitanju.

- Ova odluka znači pravo da uđu uopće u postupak evaluacije za posvojitelje, kaže prof. Barić. Samo posvajanje dalje ovisi od slučaja do slučaja, kaže prof. Barić. 

Reakcijom na presudu Visokog upravnog suda oglasilo se i sadašnje Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

- Zaprimili smo rješenje o drugostupanjskoj presudi Visokog upravnog suda Republike Hrvatske u navedenom predmetu. Tom presudom Sud je iznio stajalište i zaključke da se tužiteljima, u ovom slučaju životnim partnerima, treba dopustiti pristup postupku procjene podobnosti i prikladnosti za posvojenje s ciljem uklanjanja diskriminacije, odnosno pojednostavljeno - uzeti ih u razmatranje prilikom procesa posvojenja. Ministarstvo će, kao i uvijek do sada, poštivati svaku pravomoćnu odluku suda i pravni poredak
Republike Hrvatske, odgovara ministarstvo. Po analizi sadržaja presude, pravnih shvaćanja Suda, razloga, stajališta i zaključaka
iz obrazloženja presude, donijet će rješenje o izvršenju zaprimljene pravomoćne presude u rokovima koji su određeni presudom, uz uvažavanje stajališta i zaključaka Suda izloženih u presudi, zaključuju. Dobili su rok od dva mjeseca. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21