Obavijesti

News

Komentari 103

Borasu pale 2 najveće spletke, hodnikom odzvanjala dernjava: 'Ovo je moje Sveučilište!'

Borasu pale 2 najveće spletke, hodnikom odzvanjala dernjava: 'Ovo je moje Sveučilište!'

Izglasano je da Ante Čović, Borasov najbliži suradnik, mora u mirovinu. Odlazi i Miljenko Šimpraga, kojeg je Boras na Filozofski postavio iako je ovaj - veterinar

VIDEO

Sveučilišni savjet, koji se danas sastao nakon godinu i tri mjeseca, iako bi se trebao sastajati barem četiri puta na godinu, satima je burno raspravljao o problemima na zagrebačkom sveučilištu. 

‘Ne može to tako, ovo je moje Sveučilište!, čula se u jednom trenutku dernjava iz prostorije u kojoj je bio sastanak.

Sjednica je završila oko 18.15.

Pogledajte video: Uživo smo ispred Sveučilišta

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jedan od zaključaka je da prorektor Miljenko Šimpraga odlazi s mjesta v.d. dekana Filozofskog fakulteta, kako smo već najavili. Senat sveučilišta trebao bi na svojoj sljedećoj sjednici postaviti novog v.d. dekana, navodi N1.

Zaključeno je i da se oduzme status professora emeritusa Dragi Roksandiću, bivšem profesoru na Odsjeku za povijest FFZG-a, ako se u legalnom postupku pokaže da su prijave za seksualno zlostavljanje protiv njega istinite.

Senat se zadužuje i da se doradi Etički kodeks Sveučilišta. Definirano je i da je krajnja dobna granica za radni status na Sveučilištu 70 godina. To se odnosi na pokušaj da se po tko zna koji put produlji radni odnos Borasovom bliskom suradniku, prorektoru Anti Čoviću (71). 

Senat bi trebao raspravljati i o srozavanju ugleda i stanja na Sveučilištu te perspektive razvoja Sveučilišta.

Reiner se 'sakrio' u Saboru

Sjednica je uslijedila nakon niza ozbiljnih skandala koji se tiču izravno rektora Damira Borasa, poput više prijava za seksualno zlostavljanje protiv profesora na fakultetima te situacije na Filozofskom fakultetu koja je izmakla kontroli.

Smjena rektora puno ne mijenja
Smjena rektora puno ne mijenja

To su bile i dvije službene točke dnevnog reda Savjeta, kojem je na čelu Luka Burilović, predsjednik HGK, a među članovima su i Joško Klisović, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba, Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina, akademkinja Milena Žic Fuchs, kao i akademici Mirko Orlić i Željko Reiner.

Reiner ipak nije došao na sjednicu jer se u Saboru glasalo, za što ga je prozvao zastupnik Bojan Glavašević.

Pa ga je Reiner, koji je predsjedao sjednicom - izbacio.

No Savjet je imao kvorum, a okupljeni članovi raspravljali su i o sudbini najbližeg Borasova suradnika Ante Čovića.

Prema Zakonu o radu, u mirovinu se odlazi sa 65 godina, Kolektivni ugovor za znanost i visokoškolsko obrazovanje omogućuje da se produlji puni radni odnos do kraja akademske godine u kojoj zaposlenik navršava 70 godina. Nakon toga nema više nikakvih zakonskih osnova, no pokušali su s Čovićem.

Kako smo naveli ranije, Savjet je definitivno izglasao da Čović mora u mirovinu.

Kako je, dovraga, cjepivo koje je naoružana policija pratila po Hrvatskoj postalo "višak"?
Kako je, dovraga, cjepivo koje je naoružana policija pratila po Hrvatskoj postalo "višak"?

Izglasali su,podsjetimo, i da drugi blizak suradnik Damira Borasa, Miljenko Šimpraga, mora otići s Filozofskog fakulteta. Boras ga je tamo postavio ljetos iako je veterinar po struci.

Istodobno, Boras nije htio prihvatiti niti jedan prijedlog kandidata za dekana tog fakulteta, a na kraju je reagirao i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Burilović se pravdao

Iznio je mišljenje kako je Šimpragi istekao mandat v.d. dekana, no Boras nije učinio ništa, pa je Filozofski sad u situaciji da nema upravu koja bi potpisivala svakodnevne stvari, ali i one važne, poput znanstvenih napredovanja itd.

Uz bizarno lošu reakciju na seksualne prijave studentica, rektor Boras šokirao je javnost i kad se saznalo da se sa suprugom cijepio protiv korone preko reda, uz vezu, unatoč tome da je prebolio Covid-19.

Boras se cijepio 'slučajno': Baš je bio kod zubara i ostale su dvije doze, za njega i suprugu...
Boras se cijepio 'slučajno': Baš je bio kod zubara i ostale su dvije doze, za njega i suprugu...

Ipak, Savjet nije mogao glasati o njegovoj eventualnoj smjeni jer o tome odlučuje Senat sveučilišta. Redovna mjesečna sjednica Senata trebala bi biti idući tjedan, a 30-ak članova od njih 70 potvrdilo je kako će tražiti postupak opoziva rektora.

No treba ih biti barem 36. Sjednice Senata, uz to, već dugo se održavaju samo preko prepiske mailom, pa senatori ne mogu pokrenuti ni raspravu ni o kojoj važnijoj temi, što Boras također koristi za kontrolu štete.

A sjednica Savjeta, osim što je dugo trajala, bila je puna oštrih tonova jer Boras i dalje ima mnoge podržavatelje. Prije same sjednice Luka Burilović bavio se pravdanjem toga što se cijepio preko reda, a situaciju na sveučilištu prije sjednice nije komentirao.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag