Obavijesti

News

Komentari 107

'Pali' prvi otkazi u sustavu socijalne skrbi: Odbili testiranje dva puta tjedno i cijepljenje

'Pali' prvi otkazi u sustavu socijalne skrbi: Odbili testiranje dva puta tjedno i cijepljenje

Ministarstvo socijalne skrbi potvrdilo nam je da je četvero zaposlenih u Centru za rehabilitaciju Stančić iz Dugog Sela dobilo otkaz jer se nisu htjeli testirati. U Vukovaru je zbog toga zaposlenica sama dala otkaz

Zbog neposjedovanja Covid potvrde, koja je posljednjih mjesec dana uvjet za dolazak na posao u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, 'pali' su i prvi otkazi. 

Naime, kako piše Jutarnji list, četiri djelatnika Centra za rehabilitaciju Stančić, koji se nalazi u Dugom Selu, nisu preboljeli bolest, a odbijali su se cijepiti ili testirati dva puta tjedno. Kontaktirali smo Centar i ravnateljicu Sanjicu Grbavac, no nije nam se javljala pa smo im poslali upit, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo. 

Iz Ministarstva socijalne skrbi, pod čijom je ingerencijom Centar, informaciju o otkazima su nam potvrdili. 

'Četiri zaposlenika odbijala postupiti sukladno Protokolu'

- Što se tiče zaposlenika Centra za rehabilitaciju Stančić, četiri zaposlenika su odbijala postupiti sukladno Protokolu o provedbi Odluke Stožera civilne zaštite RH o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja svih zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi. S obzirom da zaposlenici nisu dostavili odgovarajući dokaz o cijepljenju protiv Covida-19 ili preboljenju, imali su obvezu testiranja, koje su neprekidno odbijali - poručili su nam iz Ministarstva.

Djelatnici su 8. listopada, dodali su, najprije dobili pisano upozorenje o kršenju obveza iz radnog odnosa.

- Budući da su radnici nastavili postupati protivno Odluci, pokrenut je postupak otkazivanja ugovora o radu uz savjetovanje s Radničkim vijećem, koje je dalo suglasnost na planirane otkaze. Radnicima je s današnjim danom redovito otkazan ugovor o radu zbog skrivljenog ponašanja, poštujući sve obveze iz radnog odnosa - kažu nam iz Ministarstva na čijem je čelu Josip Aladrović. 

'Ovi otkazi su izuzetak u sustavu socijalne skrbi'

Osim ova četiri djelatnika, ugovor o radu je otkazan, kažu nam, još i djelatnici Centra za socijalnu skrb u Vukovaru, ali na njezin zahtjev. 

Sustav socijalne skrbi od početka epidemije, naglašavaju, primjenjuje različite epidemiološke mjere i preporuke s ciljem sprječavanja i suzbijanja zaraze koronavirusom među korisnicima i zaposlenicima.

- Od 150 ustanova socijalne skrbi, kojima je osnivač Republika Hrvatska, teškoće u primjeni Odluke o uvođenju posebne sigurnosne mjere testiranja zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi na SARS-CoV-2 su bile zanemarive, s obzirom da se radi o sustavu od 20.000 zaposlenih. Ovi otkazi su izuzetak u sustavu socijalne skrbi u kojem su zaposlenici od početka pandemije pokazali iznimno visoku raznu odgovornosti i profesionalnosti - poručuju iz Ministarstva.