Obavijesti

News

Komentari 151

Indija dosad procijepila samo 2% cjelokupnog stanovništva

Indija dosad procijepila samo 2%  cjelokupnog stanovništva

Zemlja je dobila preko 152 milijuna doza cjepiva protiv korona virusa od početka nacionalne kampanje cijepljenja koja je započela 16. siječnja

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.15

Rusija od početka pandemije imala 400.000 više smrtnih slučajeva

Rusija je zabilježila 400.000 prekomjernih smrtnih slučajeva u razdoblju od travnja 2020. do ožujka 2021., tijekom razdoblja pandemije koronavirusa, pokazuju izračuni Reutersa na temelju podataka državne agencije za statistiku objavljenih u petak.

Brojevi prekomjernih smrtnih slučajeva, za koje neki epidemiolozi kažu da su najbolji način za mjerenje stvarnih posljedica covida-19 s obzirom da se načini izračuna razlikuju od zemlje do zemlje, premašuju službene brojke smrtnosti od covida-19 u mnogim zemljama.

Prekomjerna smrtnost obično se definira kao razlika između stvarnog broja umrlih u određenom vremenskom razdoblju i očekivanog broja smrtnih slučajeva u istom periodu.

Iz statističke agencije Rosstat su izvijestili da je "Rusija zabilježila oko 250.000 smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19 od prošlogodišnjeg travnja do ožujka 2021. godine".

Stopa smrtnosti bila je za oko 25 posto viša u ožujku 2021. u usporedbi s istim mjesecom prije godinu dana, kada su moskovske vlasti 30. ožujka 2020. uvele mjere zatvaranja.

Stručnjaci iz Rosstata rekli su i da je "prošlog mjeseca umrlo više od 191.000 ljudi, uključujući 23.715 od uzroka povezanih s covidom-19".

Ruski dužnosnici zaduženi za borbu s koronavirusom priopćili su u petak da su "vlasti od početka pandemije zabilježile više od 4,8 milijuna slučajeva širom zemlje".

23.00

Francuska: Slučajevi miokarditisa nakon cijepljenja Pfizerom, veza nije utvrđena

Pet slučajeva miokarditisa otkriveno je u Francuskoj kod osoba cijepljenih protiv covida-19 Pfizer/BioNTechovim cjepivom, ali za sada nije utvrđeno da je bolest povezana s cijepljenjem, objavile su u petak zdravstvene vlasti.

"Do danas u Francuskoj je prijavljeno pet slučajeva" miokarditisa, upale srčanog mišića, kod osoba koje su primile cjepivo američkog i njemačkog laboratorija (Comirnaty), navela je nacionalna agencija za sigurnost lijekova ANSM u svom tjednom praćenju cjepiva protiv covida-19. 

"Za sada podaci koji su dostupni ne daju dovoljno elemenata da bi se donio zaključak o ulozi cjepiva, ali ipak predstavljaju potencijalni znak na oprez oko sigurnosti tog cjepiva koji se mora pratiti", naglašava agencija.

"Izvješća o miokarditisu kod mladih muškaraca u Izraelu nakon druge doze cjepiva Comirnaty navela su regionalne centre za praćenje sigurnosti lijekova na oprez  a nadzorni odbor ANSM-a da ponovo analizira podatke o slučajevima miokraditisa i mioperikarditisa" koji su prikupljeni u Francuskoj, pojašnjava agencija.

Neželjeni učinci bit će posebno praćeni i dijelit će se na europskoj razini s Europskom agencijom za lijekove (EMA), dodaje ANSM.

To međutim ne znači da je doveden u pitanje zaključak da koristi cjepiva nadmašuju rizike, ističe agencija.

Ukupno je od početka cijepljenja Pfizer/BioNTechom analizirano 16.030 nuspojava, većinom očekivanih i blagih, poput bola na mjestu uboda ili glavobolje, na više od 13,660.000 ubrizganih doza od 22. travnja.

22.21

Rusija od početka pandemije imala 400 tisuća više smrtnih slučajeva 

Rusija je zabilježila 400.000 prekomjernih smrtnih slučajeva u razdoblju od travnja 2020. do ožujka 2021., tijekom razdoblja pandemije koronavirusa, pokazuju izračuni Reutersa na temelju podataka državne agencije za statistiku objavljenih u petak.

Brojevi prekomjernih smrtnih slučajeva, za koje neki epidemiolozi kažu da su najbolji način za mjerenje stvarnih posljedica covida-19 s obzirom da se načini izračuna razlikuju od zemlje do zemlje, premašuju službene brojke smrtnosti od covida-19 u mnogim zemljama.

Prekomjerna smrtnost obično se definira kao razlika između stvarnog broja umrlih u određenom vremenskom razdoblju i očekivanog broja smrtnih slučajeva u istom periodu.

Iz statističke agencije Rosstat su izvijestili da je "Rusija zabilježila oko 250.000 smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19 od prošlogodišnjeg travnja do ožujka 2021. godine".

Stopa smrtnosti bila je za oko 25 posto viša u ožujku 2021. u usporedbi s istim mjesecom prije godinu dana, kada su moskovske vlasti 30. ožujka 2020. uvele mjere zatvaranja.

Stručnjaci iz Rosstata rekli su i da je "prošlog mjeseca umrlo više od 191.000 ljudi, uključujući 23.715 od uzroka povezanih s covidom-19".

Ruski dužnosnici zaduženi za borbu s koronavirusom priopćili su u petak da su "vlasti od početka pandemije zabilježile više od 4,8 milijuna slučajeva širom zemlje".

22.08

Indija dosad procijepila samo 2 posto stanovništva

Indija je dosad cijepila 26 milijuna ljudi, što je tek 2% cjelokupnog stanovištva od 1.3 milijarde, izvijestio je danas indijski ministar zdravstva.

Zemlja je dobila preko 152 milijuna doza cjepiva protiv korona virusa od početka nacionalne kampanje cijepljenja koja je započela 16. siječnja. 

Unatoč tome što je jedna od zemlja koja je dobila najviše doza cjepiva, uz SAD i Kinu, Indija znatno zaostaje za tim zemljama u cijepljenju po glavi stanovnika.

Zemlja je započela kampanju cijepljenja u siječnju. Prve su se cijepile prioritetne skupine i zdravstveni djelatnici, a cilj je bio procijepiti 300 milijuna stanovnika do kolovoza.

Vlada je prošlog tjedna objavila da će se svi građani stariji od 18 godina moći cijepiti od 1. svibnja.

21.56

Turska zabilježila rekordan broj preminulih od korona virusa

Turska je u posljednja 24 sata zabilježila 394 smrtnih slučajeva povezanih s Covidom-19, što je dnevni rekord od početka pandemije korona virusa.

Broj novozaraženih danas je iznosio 31,891.

Zbog porasta broja zaraženih i umrlih od korona virusa, glavni grad Ankara pooštrio je mjere, dok je u utorak cijela zemlja ušla u novi lockdown koji će trajati do 17. svibnja.

Komentari 151