News

Komentari 0

Pandemijska kriza: Lufthansa je vratila državnu pomoć

Pandemijska kriza: Lufthansa je vratila državnu pomoć

Povrat državnih potpora uvjet je za daljnju konsolidaciju sektora u Europi, ističe agencija dpa, podsjetivši da se aviokompanije ne mogu spajati dok im država pomaže

Njemački zrakoplovni prijevoznik Lufthansa izvijestio je u petak da je otplatio milijardu eura državne pomoći koju mu je odobrio državni fond matične države kako bi prebrodila pandemijsku krizu.

Kredit državne razvojne banke KfW od oko milijardu eura Lufthansa je vratila u veljači, a u listopadu isplatila je prvi dio "tihog udjela" fonda za stabilizaciju gospodarstva u koronakrizi (ESF) od oko 1,5 milijardi eura.

Povrat preostalih milijardu eura ESF-u znači da je kompanija vratila ili otkazala sve preostale oblike pomoći, i to prije roka, ističe se u priopćenju.

Fond još drži 14 posto izravnog udjela koji se obavezao prodati najkasnije do listopada 2023. godine.

Njemačka je kompaniji zajedno s Austrijom, Belgijom i Švicarskom, gdje Lufthansa ima podružnice Austrian Airlines, Brussels Airlines i Swiss, osigurala ukupno devet milijardi eura pomoći u koronakrizi, a iskorišteno je oko 3,8 milijardi.

"U ime svih zaposlenika Lufthanse, želio bih se zahvaliti njemačkoj vladi i njemačkim poreznim obveznicima. U najozbiljnijoj financijskoj krizi u povijesti naše tvrtke dali su nam perspektivu za budućnost", rekao je izvršni direktor Carsten Spohr.

"To nam je omogućilo da spasimo više od 100.000 radnih mjesta", naglasio je Spohr.

Najčitaniji članci