Panika u Drnišu: 'Zaskočio me vuk iz grma i htio me rastrgati' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 207

Panika u Drnišu: 'Zaskočio me vuk iz grma i htio me rastrgati'

Panika u Drnišu: 'Zaskočio me vuk iz grma i htio me rastrgati'
5

Na prilazima gradu vukovi su već zaklali 45 pasa, no zakonom je zabranjeno ubijati ih. Dijanu Kurtović vuk je ugrizao za lijevu ruku. Od boli ne može micati prstima

VIDEO

Šetali smo uz Perin potok. Odjednom je s lijeve strane iskočio vuk. Uhvatio me za ruku i počeo je nezaustavljivo gristi, kazala je Drnišanka Dijana Kurtović (33).

Nju i dvogodišnjeg psa Maksa, mješanca dalmatinera i labradora, u subotu navečer u Drnišu je napao vuk.

- Činilo se kao vječnost dok sam s ruke otpetljala uzicu i pustila Maksa. Skočio je na vuka i srušio ga, ali se divlja životinja oslobodila. Maks ju je progonio nekih stotinu metara i vratio se sav krvav - ispričala je još šokirana Dijana.

Vratili su se kući krvavi i ona i pas. Suprug je odmah pozvao Hitnu pomoć i policiju.

Pokretanje videa...

24sataTV VIDEO

- Ne mogu uopće micati palcem ni kažiprstom. Strašno me boli - ispričala nam je Dijana.

Cjepivo protiv bjesnoće dobila je tek u ponedjeljak. Veterinarski inspektor pregledao je Maksa i ustanovio da nije ozlijeđen.

Predsjednik Lovačkog društva Kamenjarka iz Drniša Petar Knez kaže da pojava vuka i napad na rubnom gradskom području nisu ništa neobično.

- U posljednje vrijeme zabilježili smo da su vukovi na prilazu Drnišu zaklali i pojeli čak 45 pasa. U industrijskoj zoni, gdje ja živim, prije gotovo pola godine vuk je ušao u dvorište kuće, zaklao istarskoga goniča i odvukao ga u šumu zajedno s lancem i kućicom - kaže Knez.

Žali se da su lovačke udruge u Šibensko-kninskoj županiji tijekom 2012. i 2013. dobile dozvolu za odstrel pet vukova, a ove godine ni jednog.

- Životinje i ljudi su nezaštićeni, a za ustrijeljena vuka propisana je kazna od 40.000 kuna - kazao je Knez.

Prof. dr. sc. Josip Kusak, vodeći stručnjak za vukove s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, kaže da broj vukova opada te da zato i nije bilo odstrela prošle zime. Kaže da vukovi ubijaju pse zato što ih doživljavaju kao konkurenciju na svom teritoriju te da u Hrvatskoj dosad nije zabilježen nijedan napad zdravog vuka na čovjeka.

- I da Ministarstvo zaštite okoliša odobri odstrel vukova, mi to ne bismo mogli jer je lovcima među kućama zabranjeno pucati i nositi oružje - rekao nam je gradonačelnik Drniša Josip Begonja.

Za liječnike je isto je li ugriz psa ili vuka

Da je životinja ubijena, napravili bi test na bjesnoću te bi, ovisno o rezultatima, dali cjepivo. Ovako, kad je životinja pobjegla, dajemo cjepivo iz preventivnih razloga, kaže dr. Željko Huljev.

Ministarstvo ne priznaje da je Dijanu ugrizao vuk

Iz Ministarstva zaštite okoliša potvrdili su kako znaju za slučaj Dijane Kurtović, koja je prijavila da ju je u Drnišu napao vuk.

Ističu kako su se o slučaju savjetovali sa stručnjacima za velike zvijeri s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Kažu kako su obavijestili Dijanu da opisana situacija ne upućuje da se radilo o vuku.

- Bilo kakvih materijalnih dokaza da se radilo o ugrizu vuka nema - kažu u Ministarstvu te dodaju kako nikad nije zabilježen slučaj da je zdrav vuk napao čovjeka nego su to bili oni bijesni.

U Šibensko-kninskoj županiji zabilježeno je 377 napada vukova na životinje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 207

VIDEO

Ispovijest oca ubijenog Damira: Odvezao sam ga u starački dom na posao, a sad mu biram lijes
STRAVA U DARUVARU

Ispovijest oca ubijenog Damira: Odvezao sam ga u starački dom na posao, a sad mu biram lijes

Krešimir Pahoki (53) upao je u starački dom i ubio šestero ljudi. Među njima i Damira Fijalu (36), medicinskog tehničara i zaposlenika doma. Njegov otac potpuno je shrvan...
Andreju Plenkoviću na Dugom otoku mještani poklonili govno
DOBIO SUVENIR

Andreju Plenkoviću na Dugom otoku mještani poklonili govno

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je u ponedjeljak Dugi otok. Dočekali su ga veselje, glasna muzika, pozdravi i selfieji