Obavijesti

News

Komentari 0

Papiga Mate upozorava: 'Stavi masku! Peri ruke! Drži razmak!'

Papiga Mate upozorava: 'Stavi masku! Peri ruke! Drži razmak!'
1

Mate je prvi put 'progovorio' sa samo tri mjeseca, a dosad je naučio više od stotinu riječi. Posebno voli 'Hrvatsku' i 'Torcidu', a upozoravanje ukućana na epidemiološke mjere postao mu je novi hobi

VIDEO

- Kada je nedavno Alemka Markotić rekla da u Splitu već i papige ponavljaju kako treba nositi masku, pomislio sam, a što onda ja svog Matu ne bi to naučio – kaže nam kroz šalu Tonći Mijić iz Solina, vlasnik mladog papagaja širokog govornog repertoara.

Riječima ‘Stavi masku! Peri ruke! Drži razmak!’ papiga Mate svakodnevno upozorava svoje ukućane da se pridržavaju epidemioloških mjera. Njegov vlasnik Tonći kaže da je Mate iznimno inteligentna ptica, no vrlo osebujnog karaktera.

POGLEDAJTE VIDEO: Papiga Mate upozorava na epidemiološke mjere

Pokretanje videa...

papiga 01:01

- On je progovorio nakon tri mjeseca, sad ima godinu i pol dana, a već zna više od 100 riječi. Sve što kažem upija kao spužva, imitira zvukove pa ih stalno ponavlja dok ne nauči neku riječ – priča nam Tonći.

- Navečer kada zađe sunce počne govorit ‘laku noć’, a ujutro čim svane viče ‘dobro jutro’ kako bi nas probudio jer po noći spava u posebnoj prostoriji, a ujutro nam želi dat do znanja da ga pustimo na njegovo mjesto gdje boravi preko dana – dodaje.

No, Mate nije pretjerano druželjubiv, a privržen je samo Tončiju. Kada njega nema u blizini, onda se voli družiti jedino s njegovom suprugom.

- Kad god se šetamo, on mi stoji na ramenu i prati sve što se događa. Ali ne voli kada ga netko drugi dira, jednom je tako ugrizao veterinarku u Pet centru jer ga je htjela pomaziti. Ali to je takva vrsta papige, dosta inteligentna ali i temperamentna – kaže njegov vlasnik.

Hugo upozorava svog vlasnika: 'Ako već ideš van, stavi masku'
Hugo upozorava svog vlasnika: 'Ako već ideš van, stavi masku'

Mate pripada vrsti sive afričke papige žako, jedne od najinteligentnijih životinja i papiga s najvećom sposobnošću pamćenja, a također jedina koja može izgovarati smislene rečenice. Po svemu sudeći, dosadašnja najpoznatija i najpričljivija hrvatska papiga Hugo, o kojoj smo mnogo puta pisali, dobila je novu konkurenciju, ili novog prijatelja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.