Obavijesti

News

Komentari 99

Parlament je usvojio reforme: Na ulicama Atene pravi kaos

Parlament je usvojio reforme: Na ulicama Atene  pravi kaos
24

Za sporazum je glasovalo ukupno 229 zastupnika, protiv 64, dok je suzdržanih bilo šest. Više od polovice glasova, točnije 32, protiv došlo je iz redova Syrize

VIDEO

Nakon nekoliko sati rasprave, grčki parlament je prihvatio prijedlog zakona o strogim mjerama štednje koje kreditori zahtijevaju od Atene u zamjenu za dodjelu trećeg paketa pomoći.

Za sporazum je glasovalo ukupno 229 zastupnika, protiv 64, dok je suzdržanih bilo šest.

REUTERS/PIXSELL

Prije samog glasovanja grčki premijer Alexis Tsipras pozvao je zastupnike da glasuju za mjere štednje rekavši da je spreman prihvatiti iracionalan prijedlog ako će to spriječiti kolaps banaka i katastrofu koja prijeti Grčkoj.

Istaknuo je da ne bježi od odgovornosti i da će nastaviti s političkim i društvenim reformama te s borbom protiv korupcije.

- Proteklih pet mjeseci žestoko smo se borili i ponosan sam na tu borbu. Bilo je grešaka za koje preuzimam odgovornost. Svaki grčki građanin razumije razliku između onih koji se bore i onih koji se predaju, istaknuo je u emotivnom govoru.

REUTERS/PIXSELL

Više od polovice glasova, točnije 32, protiv došlo je iz redova Syrize. Protiv su bili i neonacisti iz Zlatne zore.

Među istaknutim članovima Syrize koji su bili protiv mjera je bivši ministar financija Yanis Varoufakis, ministar energetike Panagiotis Lafazanis i zamjenik ministra rada Dimitris Stratoulis.

Protiv je bila i predsjednica parlamenta Zoe Konstantopoulou. Više od polovice članova središnjeg odbora Syrize potpisalo je izjavu kojom osuđuju paket reformi, nazivajući ga državnim udarom europskih čelnika protiv Grčke.

REUTERS

Neredi na ulicama

Dok je grčki parlament raspravljao o mjerama pomoći, policija je suzavcem rastjerivala prosvjednike koji su na njih bacali kamenje i Molotovljeve koktele, a na ulicama grčke metropole zapaljeni su automobili i bankomati.

POGLEDAJTE VIDEO: Grci bacaju Molotovljeve koktele

Pokretanje videa...

24sata 00:33

Prethodno su tisuće Grka izašli na ulice Atene kako bi sudjelovali u mirnim marševima i tako protestirali protiv novog prijedloga za spas Grčke koji bi zemlji pred bankrotom nametnuo snažne reforme i mjere štednje. Prosvjednici su nosili transparente na kojima je pisalo "Otkažite pomoć!" i "Ne politici EU-a, ECB-a i MMF-a"

Kako javlja Associated Press, sukobi policije i prosvjednika pred zgradom grčkog parlamenta trajali su sat vremena, a nakon svega uhićeno je najmanje 50 osoba.

REUTERS/PIXSELL

Uskoro se otvaraju banke

Tsipras je najavio kako će se, nakon što dogovor potvrde grčki parlament i parlamenti drugih europskih zemalja, otvoriti banke koje su bile zatvorene kako bi se spriječilo urušavanje financijskog sustava u zemlji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 99
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1