Obavijesti

News

Komentari 41

Pavao Miljavac: Trebamo se odmaknuti od simbola prošlosti

Pavao Miljavac: Trebamo se odmaknuti od simbola prošlosti
2

„Taj problem sad se nakon 25 godina ponovno aktualizira, za koje i čije interese ja ne znam“, rekao je predsjednik Hrvatskog generalskog zbora (HGZ)  Pavao Miljavac

VIDEO

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora (HGZ)  Pavao Miljavac poručio je u subotu, nakon ostavke Andrije Hebranga u toj udruzi, da bi se hrvatsko društvo trebalo odmaknuti od partizana i ustaša te svih simbola koji su karakterizirali prošle sustave.

POGLEDAJTE VIDEO Zoran Milanović nakon Okučana

Pokretanje videa...

Zoran Milanović nakon Okučana 00:59

Nakon što je Andrija Hebrang napustio Hrvatski generalski zbor zbog izostanka reakcije na „blaćenje HOS-a“, Miljavac je poručio da je razgovarao sa Hebrangom i da većina u Zboru zastupa stajalište da neće ulaziti u političke prosudbe i obračune jer se očito to sve ispolitiziralo.

„Mi u zboru dajemo puni pijetet ljudima koji su krenuli u obranu Republike Hrvatske pod oznakom HOS-a ali to je jedna duboka priča, nije to tako jednostavno, postoje oni koji su se borili, a postoji jedan stožer kojeg je u konačnici predsjednik Tuđman dao rasformirati“,  rekao je Miljavac.

Objasnio je da je u to vrijeme zbog oznaka koje su vraćale u prošlost državi prijetila velika opasnost zbog čega je Tuđman reagirao i na neki način riješio problem.

„Taj problem sad se nakon 25 godina ponovno aktualizira, za koje i čije interese ja ne znam“, rekao je.

Andrija Hebrang podnio je neopozivu ostavku na članstvo u HGZ-u jer je, smatra, Zbor odustao od svojih principa i izvijestio ga da se neće javno oglasiti na, ustvrdio je, najteže blaćenje legalne braniteljske postrojbe HOS-a od strane Zorana Milanovića.

Za izjavu Milanovića koji je rekao da treba baciti ploču s imenima poginulih HOS-ovca na kojoj se nalazi ustaški pozdrav „Za dom spremni“ Hebrang je rekao da je puna mržnje i predstavlja najteže prljanje imena jedne braniteljske jedinice i to od čovjeka koji je vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske".

Miljevac kaže, pak, da su imali u Zboru ljude koji su se isto željeli baviti politikom pa su izašli.

„Ne znam, možda se gospodin Hebrang hoće više politički angažirati, pa i preko zbora, ali mislim da to nije dobro za udrugu koja predstavlja cijeli korpus Hrvatske, jer okuplja generale od Osijeka do Dubrovnika i nikad nitko nije pitao nikog koje je političke opciji pripada“, kazao je.

Hebrang zbog Milanovića dao ostavku u Generalskom zboru
Hebrang zbog Milanovića dao ostavku u Generalskom zboru

Miljavac je rekao da svatko od njih van Zbora može izraziti političku opciju koju želi ali misli da bi bilo jako pogubno da se to radi u okviru Zbora.

Za Milanovićevu izjavu Miljavac je rekao da je nespretno rečena i izvađena iz konteksta zbog čega se predsjednik ispričao pa bi, kaže, tu trebalo stati, bez daljnjeg razglabanja.

„Prema svima koji su dali život za Hrvatsku duboki naklon i pijetet pa i HOS-u, međutim vi morate znati da je predsjednik, a ja sam tad bio zapovjednik brigade, donio odluku po kojoj se HOS raspušta kao milicija od jedne stranke i da se svi prevedu u postrojbe Hrvatske vojske, a tko ne želi da se demobilizira“, ispričao je.

Zaključuje da povlačenje i iz povijesti izvlačenje tih prijepora nije dobro za Hrvatsku. „To šteti Hrvatskoj i mislim da bi se od te rasprave trebali odmaknuti - i od partizana i ustaša, te svih tih simbola koji su karakterizirali prošle sustave.

Danas, kaže, imamo puno većih problema. Hebranga je zamolio da razmisli jer imamo potres u Zagrebu i Covid-19 s kojim se borimo i sad još destabiliziramo Hrvatsku jer ćemo, upozorio je, podijeliti hrvatski narod pri čemu će jedni biti za a drugi protiv.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa