Obavijesti

News

Komentari 44

Peđa Grbin misli da 'nema smisla' tražiti opoziv Banožića. E zato ni ovaj SDP nema smisla

Peđa Grbin misli da 'nema smisla' tražiti opoziv Banožića. E zato ni ovaj SDP nema smisla
1

"Nema to smisla, jer Banožić je samo lutka na koncu Andreja Plenkovića", objasnio je Peđa Grbin zašto SDP neće u Saboru tražiti opoziv Marija Banožića. Ne tražiti ni sada, kao što ga nisu tražili ni jednom prije toga.

VIDEO

Sada već davne, ali zato antologijske 2009. godine, četiri mjeseca prije dramatične ostavke koja je uzdrmala državu, oporbeni SDP na čelu sa Zoranom Milanovićem odlučio je da na aktualnom satu u Hrvatskom saboru neće postaviti niti jedno pitanje tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu. 

Ocijenili su da to naprosto "nema smisla".

Jer će Ivo Sanader na svako pitanje ionako lagati i muljati. Pa su ga onda ostavili na miru.

A sada je SDP odlučio ostaviti Marija Banožića na miru. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Peđa Grbin odlučio je da njegova stranka neće u Hrvatskom saboru tražiti opoziv ministra obrane zbog najnovije afere s prepisanim priručnikom i optužbama za plagiranje. Kao što to nije tražila ni prethodnih godina, nakon Banožićevih ozbiljnih afera i skandala.

Lutka na koncu

"Nema to smisla, jer Banožić je samo lutka na koncu Andreja Plenkovića", objasnio je Grbin za Novi list. "Banožić je čovjek koji nema svoje ja, on je samo produžetak Andreja Plenkovića. Sve svinjarije koje Banožić radi, omogućio mu je Plenković kad je odlučio postaviti ga za ministra".

Štetu, kaže Grbin, čini Plenković pa "zašto bi onda tražili opoziv Banožića".

Možda zato što je to posao oporbe?

Kako je predsjednik SDP-a u predizbornoj godini, nakon ovako eksponiranog medijskog skandala s tako važnim ministrom, zaključio kako traženje opoziva "nema smisla"?

Traže odgovornost

Osim što će obaviti dužnost političke oporbe, osim što će dobiti saborsku pozornicu za salvu napada na Vladu, osim što će dobiti medijsku pažnju i pozornost javnosti, osim što će se pokazati pred biračima, osim što će moći optužiti premijera i saborsku većinu da ponovno štiti skandalozne ministre, SDP će demonstrirati spremnost da traži odgovornost svakog ministra koji bude ulovljen u nekoj svinjariji.

Ali ne, Grbin misli da to "nema smisla".

Oprostit će Banožiću najnoviju aferu i poštedjeti njega oporbenih napada, a njegova premijera obaveze da javno brani kompromitiranog ministra. Umjesto da to onda iskoriste kao novi argument za kampanju protiv Banožića, ali i Plenkovića.

Oporba do sada nije niti jednom tražila opoziv Marija Banožića. Pa neće ni sada.

"Zašto Banožić?"

Milanovićev SDP nije tražio ni odgovore od Ive Sanadera, četiri mjeseca prije njegove ostavke, a sada njegov duhovni nasljednik, Grbinov SDP, ne traži odgovornost od ministra obrane, četiri mjeseca prije ulaska u super-izbornu godinu.

Ni za znanstveni plagijat, kao ni prije toga za državni stan, državni kredit, za korištenje vojnih zrakoplova u privatne svrhe i udruge skandale iz resora obrane.

"Štetu čini Plenković i zašto bismo onda tražili opoziv Banožića", pita se Grbin. 

Možda zato što se ovdje radi o Banožićevu osobnom skandalu s prepisanim priručnikom. A možda zato što je to zadatak oporbe. Da traži odgovornost za svakog ministra koji se ogriješi o zakon ili spotakne o pravila, moral ili etiku.

Jer čemu onda SDP služi?

Najdraži neprijatelj

Grbin objašnjava kako je "Banožić ionako lutka na koncu Plenkovića". No to se može reći i za sve druge ministre u ovoj Vladi. Pa je za dobar dio njih oporba već bila tražila opoziv. 

I osim toga, zašto Grbinov SDP uporno traži izlike za traženje opoziva najvećeg smetala i najdraže igračke Zorana Milanovića? Ako je Mario Banožić najveća meta šefa države, ako šef države zaziva čak i njegovo hapšenje, zašto onda SDP nije svih ovih godina, baš kao i sada, tražio njegov opoziv?

Pa prisilio Plenkovića da ga brani.

Naravno, iskustvo s ostalim ministrima pokazuje da oporba ne bi srušila Banožića, čak ni da pokuša. Ali bi morala pokušati. Jer je to njezin zadatak, obaveza, kao i dio predizborne kampanje.

A opet, možda Peđa Grbin naprosto ima pametnija posla. A možda sluša savjete svog američkog stručnjaka.

Sretan je Mario Banožić što ima ovakvu oporbu. Mogao bi joj napisati posvetu u svom sljedećem priručniku.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Policajka heroina: Napadaču koji je izbo bebu rekla tri riječi pa ga ubila jednim metkom
JUNAKINJA

Policajka heroina: Napadaču koji je izbo bebu rekla tri riječi pa ga ubila jednim metkom

Policajka se nalazila u šoping centru Westfield u Sydneyju u trenutku napada te se odlučila sama obračunati s napadačem, koji je napadao ljude nožem s oštricom od 15 cm

Iran je napao Izrael raketama i dronovima: Dječaka pogodio šrapnel s uništenog projektila
VOJNI SUKOB

Iran je napao Izrael raketama i dronovima: Dječaka pogodio šrapnel s uništenog projektila

Proteklih godina Izrael se pripremao na mogućnost direktnog napada od Irana. Već smo ranije rekli, oni koji nas napadnu, uzvratit ćemo im, poručio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu
VIDEO Plenković i Tomašević susreli se na Trgu bana Jelačića: 'Htio sam se javit, ali ste utekli'
LOV NA GLASOVE

VIDEO Plenković i Tomašević susreli se na Trgu bana Jelačića: 'Htio sam se javit, ali ste utekli'

Andrej Plenković i Tomislav Tomašević susreli su se tijekom predizbornih aktivnosti na glavnom zagrebačkom trgu. Premijer je srdačno pozdravio konkurenciju te je Ivani Kekin rekao da im se htio ranije javiti, ali su mu utekli. 'Mi smo došli ranije, sve smo obavili', rekla mu je Kekin prije nego su se svi zajedno pozdravili uz ljubazno: 'Vidimo se!'