News

Komentari 96

Peđa Grbin: Radikalizaciju iz SAD-a vidimo i u Hrvatskoj

Peđa Grbin: Radikalizaciju iz SAD-a vidimo i u Hrvatskoj

Jedna od poruka koja je meni zapela za uho je da je demokracija krhka, a ovo što se danas dogodilo je bila pobjeda demokracije nad radikalizacijom, rekao je šef SDP-a u Otvorenom

Davor Ivo Stier vjeruje da će politika nove američke administracije prema jugoistočnoj Europi biti dio politike prema Europi i da će se jačati transatlantski odnosi i više se koordinirati s europskim partnerima. Rekao je to u Otvorenom HTV-a, dodajući da se može očekivati Bidenova potpora ulasku zemalja regije u EU. Kaže da Biden poznaje situaciju ovdje. 

- Sjećam se kad smo bili u delegaciji koju je predvodila premijerka Kosor na sastanku s Bidenom u Bijeloj kući. On je pokazao jedno razumijevanje i europske politike i jugoistoka Europe i balans koji se treba dogoditi u BiH kroz ravnopravnost svih konstitutivnih naroda je nešto što je važno za stabilnost, a interes je Amerike zadržati stabilnost - rekao je.

- Jasna poruka je da je čitava Europa danas dobila prijatelja. Odnos koji je Donald Trump imao bio je neprijateljski pa usudio bih se reći i podcjenjivački, rekao je Peđa Grbin. Šef SDP-a kaže da se stvorilo nepovjerenje, odnosi su se narušili i da se osjetila nezainteresiranost Amerike. 

- Jedna od poruka koja je meni zapela za uho je da je demokracija krhka, a ovo što se danas dogodilo je bila pobjeda demokracije nad radikalizacijom i politikom koja se bazirala na sukobu, nad politikom koja je eskalirala kad je bio napada na Capitol Hill. Vidimo tu radikalizaciju i u Hrvatskoj, i mi u Hrvatskoj se moramo izboriti da očuvamo tu demokraciju - rekao je podsjetivši na pucnjavu na Markovu trgu.

Stjepo Bartulica je pak rekao da se na ulicama američkih gradova provodi jedno političko nasilje od strane organizacije poput Antife i Black lives matter koji su u nekim slučajevima čak okupirali zgrade, u Portlandu i zapalili zgradu gradske uprave.

- Nažalost lideri demokratske stranke nisu bili u stanju to osuditi i distancirati se od takvog djelovanja. A što se tiče teze o radikalizaciji treba svaki oblik nasilja osuđivati i izgrađivati demokratsku kulturu. Uvijek postoji opasnost da se jedan izolirani slučaj politizira i smatram da se ovo što se dogodilo na Trgu sv. Marka preuveličava i na neki način iskoristiti u političke svrhe. Svaku ovakvu pojavu moramo osuditi, što smo uostalom odmah i učinili.

- Slažem se da treba čuvati demokraciju, ali s Trumpom se dogodilo nešto za što nisam siguran je li to namjerno radio. Iako je imao fantastičan instinkt da zadržava svoju popularnost i koncentraciju svog glasačkog tijela tako da drugu stranu demonizira. Druga strana je odgovorila na sličan način i stvorio se odnos politike prijatelj - neprijatelj gdje se odnos demonizira, ističe Zoran Kurelić s Fakulteta političkih znanosti.

Stier kaže da se s Bidenom neće popraviti sve stvari u odnosu Hrvatske i SAD-a koji je naš partner, ali je i naš interes graditi to partnerstvo. 

- Ostat će neke točke prijepora, ali će biti puno teže onima koji su bili protiv jačanja transatlantskih odnosa - dodaje Stier.

Bartulica pak smatra da smo otvorili novi prostor Kini.

- Meni se ne sviđa njihov koncept upravljanja, od kršenja ljudskih prava i do njihove vanjske politike gdje ne poštuju baš suverenitet drugih država. Kina je jedna nova stvarnost na svjetskoj pozornici i mislim da ovo resetiranje odnosa od američke strane je nešto dobro. I Demokrati i Republikanci su po meni preblago gledali na tu zemlju - rekao je Bartulica.
 

Najčitaniji članci