Obavijesti

News

Komentari 57

'Penavi je Vukovar instrument u ambiciji da bude šef HDZ-a'

'Penavi je Vukovar instrument u ambiciji da bude šef HDZ-a'

Branko Bačić (HDZ) poziva na smirenost i toleranciju, ali i kaže da su očito još otvorene rane od Domovinskog rata u Vukovaru. Emocije su preteške i teško se suzdržati neodgovornih postupaka, rekao je.

VIDEO

Predsjednik kluba HDZ-a Branko Bačić prokomentirao je u Saboru postupak vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, koji je na sjednici gradskog vijeća na pod bacio statut Grada napisan ćirilicom, nazvao neodgovornim. 

- S tom temom treba pažljivo postupiti. Očito su još otvorene rane Domovinskog rata u Vukovaru, emocije su preteške i teško se suzdržati neodgovornih postupaka - rekao je. 

Upitan je li Penavin postupak bio neodgovoran, odgovorio je kako to nije rekao, ali misli da je sjednica vijeća trebala ići u drugom smjeru. 

Zastupnik Branko Bačić komentirao u Saboru Premijerovu najavu o povečanju plaća

- Pozivam da mi kao što u Saboru svakodnevno raspravljamo s kolegama srpske nacionalne manjine, da taj razgovor bude kontinuiran i trajan. Takva teška pitanja ne mogu se riješiti na jednoj sjednici. Potrebno je suzdržljivosti, smirenosti, ne treba produbljivati taj jaz, koji je bio očit na sjednici. Pozivam da se nastavi dijalog gradonačelnika i vijećnika i da se na tragu odluke Ustavnog sud u danima koji su pred nama nastavi s razgovorom - kazao je Bačić. 

Potez vukovarskog vijećnika iz SDSS-a, koji je Penavi dao statut na ćirilici smatra da je bio nepotreban .

- Sigurno taj postupak koji je prethodio bacanju nije bio u cilju smirivanja situacije - rekao je. 

Incident u Vukovaru: Penava bacio na pod statut na ćirilici
Incident u Vukovaru: Penava bacio na pod statut na ćirilici

Kaže da ćemo 'bez snošljivosti i tolerancije svjedočiti još ovakvih situacija'. Bačić razumije Penavu, jer očito postoje frustracije neriješenim zločinima, ali i nestrpljivost članova obitelji žrtava te napominje da toga moraju svi biti svjesni. 

- Toga moraju biti svjesni i pripadnici srpske nacionalne manjine. Ne treba žuriti s nečim što u ovom trenutku ne može proći. Moramo ići korak po korak - ustvrdio je Bačić 

Da bismo išli korak naprijed i mogli realizirati odluke Ustavnog suda, nastavlja, treba nam više razumijevanja i povjerenja. Potvrdio je da se već našao sa saborskim zastupnikom Borisom Miloševićem koji je ujedno i predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

- Mi u Zagrebu ćemo također razgovarati, ja sam razgovarao već s Borisom Miloševićem, naš je zajednički stav da trebamo smiriti situaciju - rekao je. 
Na pitanje hoće li ikada biti uvjeti, odgovorio je kratko: "bit će". 

Upitan imaju li postupci Penave veze s njegovom najavom kandidature za predsjednika HDZ-a, Bačić je odgovorio kako je Osobna ambicija legitimna te da ima dana kad će se raspravljati.

Predsjednik Kluba SDP-a Arsen Bauk ne podržava odluku Ivana Penave, ali misli da je Ustavni sud na leđa Vukovara stavio preveliki teret te da bi bilo bolje da situaciju riješi Ustavni sud, a ne Gradsko vijeće. Navodi da je ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Zakon o uporabi jezika i pisma i cjelokupni set manjinskih prava nešto što je propisala država, koja to svojim mehanizmima treba riješiti. 

Zastupnik Arsen Bauk komentirao je u Saboru Premijerovu najavu o povečanju plaća

- Vlada ne želi preuzeti taj teret zato što bi to, po mišljenju Vlade, bio joj teret u izborima pa bi izgubila neke glasače, tim više što su i oni, dok su bili u opoziciji, malo podgrijavali tenzije po tom pitanju - ustvrdio je Bauk.

Nezavisni zastupnik Bojan Glavašević upitao je žele li se uopće steći uvjeti za uvođenje ćirilice u Vukovar. 

- Postoji li volja da se steknu? Što je potrebno da famozni uvjeti budu stečeni? To je potpuno nejasno. No, sve su karte podijeljene, znamo tko je Tomislav Josić, znamo tko je Penava, ista meta, isto odstojanje - kazao je.
Glavašević smatra da cijela Hrvatska vrlo dobro vidi što se tamo događa.

- Ne bih pitao postoji li politička volja nego bih ljude koji su tamo politički akteri konkretno pitao imaju li političku volju da se takvo što napravi, jesu li se spremni nositi s posljedicama toga i razumiju li zašto je potrebno da se to dogodi ili ne - upitao je.
Glavašević navodi da nikome nisu u interesu neredi, ali nije uloga Vlade da zavodi red po Vukovaru. 

- To mora napraviti tamošnja zajednica i na tome se vidi je li netko lider ili nije. Penava je gradonačelnik ne samo Hrvata u tom gradu nego i Srba i Rusina i Slovaka i svih ostalih nacionalnih manjina i njegova je uloga da bude lider u toj zajednici i da proizvede konsenzus, ako ima političku volju da se nešto učini. Uvjeti se ne stječu sami nego tako da budeš lider. Vukovar je instrument u rukama njegove ambicije da postane predsjednik HDZ-a, Vukovar je kroz cijeli njegov mandat bio instrument za zavrtanje ruke Andreju Plenkoviću i za ostale u središnjici HDZ-a u Zagrebu - ustvrdio je Glavašević. 

Navodi da Penava nije dobar lider u svojoj zajednici pa pita kako može biti dobar lider bilo kome drugome. 

- Mislim da je to i HDZ-ovcima jasno, čak i onima u Vukovaru - zaključio je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor