Obavijesti

News

Komentari 89

Zastupnički dom pozvao Pencea da počne s uklanjanjem Trumpa s vlasti. Izglasali su rezoluciju

Zastupnički dom pozvao Pencea da počne s uklanjanjem Trumpa s vlasti. Izglasali su rezoluciju

Američki potpredsjednik Mike Pence naveo je u utorak u pismu predsjednici američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi da se protivi pozivanju na 25. amandman američkog Ustava kako bi smijenio s dužnosti američkog predsjednika Donalda Trumpa...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
10.34

Trumpov YouTube kanal privremeno suspendiran

YouTube je privremeno suspendirao kanal američkog predsjednika Donalda Trumpa u utorak i uklonio videozapis zbog kršenja politike te platforme koja se tim potezom pridružila ostalim društvenim mrežama koje su ga blokirale nakon nasilnog upada njegovih pristaša u Kongres. 

Trumpov pristup društvenim mrežama, koje je koristio kao megafon u svom mandatu, u velikoj je mjeri prekinut nakon nemira na Kapitolu prošlu srijedu.

YouTube strahuje da bi ogorčeni lider mogao koristiti svoje profile za poticanje novih nemira uoči inauguracije izabranog predsjednika Joea Bidena. 

"U svjetlu zabrinutosti zbog stalnog potencijala za nasilje, uklonili smo novi sadržaj objavljen na kanalu Donalda J. Trumpa zbog kršenja naših politika", priopćio je YouTube.

Kanal je "privremeno" blokiran na "minimalno sedam dana", dodaju. 

Popularna platforma za razmjenu videozapisa priopćila je da će "na neodređeno vrijeme onemogućiti komentare" na Trumpovu kanalu iz sigurnosnih razloga.

Trumpov kanal na YouTubeu ima 2,77 milijuna pretplatnika. 

Pri vrhu predsjednikova kanala nalazio se mjesec dana star videozapis u kojemu Trump iznosi sumnju u izborni proces na predsjedničkim izborima u studenom. Videozapis je pregledan 5,8 milijuna puta. 

U utorak je skupina aktivista pozvala YouTube da se pridruži drugim platformama i suspendira Trumpov kanal, zaprijetivši im bojkotom oglašavanja. 

Facebook je prošli tjedan suspendirao Trumpove profile na Facebooku i Instagramu.

Šef Facebooka Mark Zuckerberg rekao je da je Trump koristio platformu za poticanje na nasilje i da je strahovao da će to nastaviti činiti. 

Twitter je otišao korak dalje i obrisao Trumpov profil i odvojio ga od njegove omiljene platforme. Ranije je već stavljao upozorenja na njegove tvitove o osporavanju rezultata izbora. 

Twitter je također obrisao više od 70.000 profila povezanih s teorijom urote QAnonom koja bez ikakvih dokaza tvrdi da Trump u tajnosti vodi rat protiv sotonističkih liberala u svijetu. 

Trumpu je onemogućen pristup i uslugama Snapchata i Twitcha.

IZGLASALI REZOLUCIJU

Donji dom američkog parlamenta, Zastupnički dom, izglasao je u utorak rezoluciju kojom poziva potpredsjednika Mikea Pencea da započne proces, koji se oslanja na 25. amandman Ustava, uklanjanja s vlasti predsjednika Donalda Trumpa.

Potpredsjednik Pence već je prije toga u pismu čelnici Zastupničkog doma Nancy Pelosi naveo da ne prihvaća tu inicijativu te da to neće napraviti. Oslanjanje na 25. amandman podrazumijeva da bi Pence i većina Trumpove administracije morali proglasiti Trumpa nesposobnim za obavljanje dužnosti. Pence je ranije u utorak odbio takav potez.

Očekuje se da će Zastupnički dom u srijedu glasati o Trumpovu opozivu  s dužnosti pod optužbom da je inicirao pobunu protiv američke vlasti. Uz za sada četvero republikanaca koji su otvoreno najavili da će poduprijeti opoziv predsjednika Trumpa zbog poticanja na nasilan prekid rada američkog Kongresa demokrati u Zastupničkom domu spremni su za povijesno glasanje o uklanjanju predsjednika iz njegova ureda.

6.47

 Združeni stožer američkih oružanih snaga, vojni čelnici različitih rodova vojske, uputili su u utorak rijetku zajedničku poruku američkim vojnicima u kojoj navode da su nasilni neredi prošloga tjedna bili napad na američki ustavni proces te da su bili protuzakoniti.

Zajednička poruka stigla je nakon skoro tjedan dana šutnje najviših vojnih čelnika nakon napada na američki Kongres, u koji su upale pristaše američkog predsjednika Donalda Trumpa natjeravši zastupnike da se sklone pred nasiljem, u kojem je pet ljudi izgubilo život.

Dok su neki članovi Trumpove administracije, uključujući ministra obrane Chrisa Millera, osudili upad u Kongres, američki general i čelnik Združenog stožera vojske  Mark Milley do sada se nije oglasio.

"Nasilni nered u Washingtonu D.C.  6. siječnja 2021. bio je izravan napad na američki Kongres, zgradu Kapitola, i naš ustavni proces", navelo je sedam generala i jedan admiral u poruci trupama, dodavši da vojska ostaje privržena zaštiti i obrani Ustava zemlje.  

"Prava slobode govora i okupljanja ne daju nikome za pravo da pribjegava nasilju i pobuni",  navodi se u poruci, čiji sadržaj prenosi Reuters. 

Najviši vojni dužnosnici naveli su da će izabrani predsjednik Joe Biden 20. siječnja biti inauguriran te da će postati vrhovni vojni zapovjednik.

"Bilo koji akt kojim se ometa ustavni proces ne samo da je protiv naše tradicije, naših vrijednosti i prisege, nego je i protiv zakona", navodi se u poruci.
Američki dužnosnici navode da Milley nije komentirao prošlotjedne događaje jer želi ostati izvan politike.

Ta je šutnja u oštroj suprotnosti sa situacijom iz lipnja, primjećuje Reuters, kada je Milley otišao u kontroverzan posjet crkvi zajedno s predsjednikom Trumpom nakon što su prethodno pripadnici policije potpomognuti Nacionalnom gardom upotrijebili suzavac i gumene metke kako bi "očistili" područje od miroljubivih prosvjednika.  

Neki pripadnici vojske privatno su izrazili zabrinutost da visoki čelnici nisu pružili smjernice nakon napada na američku demokraciju prošle srijede.
Također je, nakon upada na Kapitol, ponovno u središte pažnje došlo pitanje ekstremizma u američkoj vojsci, u kojoj su veliki dio pripadnika bijelci i muškog spola.

6.30

- Američki potpredsjednik Mike Pence naveo je u utorak u pismu predsjednici američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi da se protivi pozivanju na 25. amandman američkog Ustava kako bi smijenio s dužnosti američkog predsjednika Donalda Trumpa.  

"Ne vjerujem da je takav pravac akcije u najboljem interesu naše nacije i u skladu s našim Ustavom", napisao je Pence.

Prema 25. amandmanu Ustava predsjednika se može ukloniti ako ga se proglasi nesposobnim za obavljanje dužnosti.

Po navodima njemačke agencije Dpa, Pence je u pismu napore demokrata da izvrše pritisak na njega kako bi se pozvao na 25. amandman i smijenio Trumpa nazvao "političkim igrama".

"Prema našem Ustavu 25. amandman nije sredstvo kažnjavanja ili uzurpacije", naveo je Pence. "Pozivanje na 25. amandman na takav način predstavljao bi strašan presedan", dodao je. 

Pens je kazao Pelosi kako je energija administracije usmjerena na uredan prijenos vlasti te je pozvao nju i druge članove Kongresa da izbjegnu akcije "koje će dalje potaknuti podjele i strasti u ovom trenutku".

"Radite s nama da snizimo temperaturu i ujedinimo našu zemlju dok se pripremamo inaugurirati izabranog predsjednika Joea Bidena kao sljedećeg predsjednika Sjedinjenih Država", naveo je.

Zastupnički dom Kongresa u utorak raspravlja o pozivu američkom potpredsjedniku na uklanjanje Trumpa s dužnosti kao i o pokretanju postupka njegova opoziva, o čemu će se glasati u srijedu.

Pence i Trump po prvi put su u ponedjeljak navečer razgovarali u Bijeloj kući nakon dana šutnje do koje je između njih došlo nakon nasilnog upada Trumpovih pristaša u Kongres, koji su tada prekinuli postupak kongresne verifikacije rezultata glasanja izbornog koledža i konačno proglašenje pobjede Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

Američki potpredsjednik prošle je srijede odbio zahtjev predsjednika Trumpa da ne prizna rezultate elektorskog koledža koji je potvrdio pobjedu Joea Bidena, ispravno navodeći da nema ustavne ovlasti dovesti u pitanje rezultate glasanja.   

---

6.15

Pristašama predsjednika Donalda Trumpa koji su nasilno upali u američki Kongres treba zabraniti letenje, rekao je u utorak čelnik demokrata u Senatu Chuck Schumer, nazvavši sudionike pobune prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

Schumer je kazao da ljude koji su upali u zgradu Kapitola treba staviti na listu onih kojima je zabranjeno letjeti.

"Ne možemo dopustiti da ti isti pobunjenici uđu u zrakoplov i izazovu novo nasilje i nove štete", kazao je Schumer, koji je o ovome razgovarao s čelnikom FBI-a Christopherom Wrayem.

Američki državni tužitelj Michael Sherwin kazao je u utorak da je ministarstvo pravosuđa do sada identificiralo više od 170 potencijalno sumnjivih koji su sudjelovali u nasilju na Kapitolu i podignulo optužnice protiv njih više od 70.

Voditelj vašingtonskog ureda FBI-ja Steven M. D’Antuono potvrdio je da se aktivno razmatra stavljanje sudionika napada na listu zabrane letenja.

Čelnik demokrata Schumer napisao je u pismu FBI-u da je u ovom napadu bila riječ "o pokušaju zaustavljanja demokracije kakvu poznajemo, koristeći domaći terorizam za napad na naš sustav vlasti" zbog čega traži uvrštavanje pobunjenika na listu zabrane letenja. 

Tisuće Trupovih pristaša napale su prošle srijede američki Kapitol natjeravši zastupnike da potraže zaštitu i prekinuvši rad Kongresa u trenutku formalnog prihvaćanja glasanja elektorskog koledža u korist Joea Bidena. Trump je cijelo vrijeme nakon proglašenja rezultata glasanja lažno optuživao za krađu glasova neutemeljeno tvrdeći da je on pobjednik izbora.

Američki avioprijevoznici i sigurnosne agencije prošlog su tjedna pojačali sigurnost na aerodromima u području Washingtona nakon izvješća o problematičnom ponašanju Trumpovih pristaša na letovima u tom području.

Komentari 89