Obavijesti

News

Komentari 17

Peović: 'Ako blagdan pada za vikend, neradni dan bi trebao biti prvi idući.' Vlada: 'Ne može'

Peović: 'Ako blagdan pada za vikend, neradni dan bi trebao biti prvi idući.' Vlada: 'Ne može'

Izmjene pravcu koji predlaže Peović imale bi veliki utjecaj na državni proračun zbog objektivno manje ekonomske aktivnosti. Važeći Zakon zadovoljavajuće uređuje materiju blagdana i neradnih dana, kažu iz Vlade

VIDEO

Predsjednica Radničke fronte, Katarina Peović, uputila je prijedlog izmjena Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, kojim je tražila da se neradni dan povodom blagdana ili državnog praznika, ukoliko pada za vikend, pomakne na idući dan. Vlada je na današnjoj sjednici to odbila. 

- Stav je Vlade da važeći Zakon sasvim zadovoljavajuće uređuje materiju blagdana i neradnih dana te primjereno, uz duboko poštovanje radničkih prava, regulira i pitanje neradnih dana koji se vezuju uz blagdane i praznike - istaknuo je ministar pravosuđa i javne uprave Ivan Malenica.

Vlada, stoji još u pojašnjenju, smatra da navedeni blagdani i neradni dani odražavaju najviše državne i društvene vrijednosti Republike Hrvatske, kao i da predstavljaju čin poštovanja prema nekima od ključnih humanističkih i civilizacijskih vrijednosti svijeta te je samim time dubokog uvjerenja da u potpunosti prepoznaju i uvažavaju temeljne vrijednosti koje su integralni dio našeg ustavnog poretka, a među kojima su i socijalna pravda i prava radnika. 

'Izmjena Zakona u pravcu koji predlaže Peović imala bi veliki utjecaj na državni proračun'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U pravnom sustavu Republike Hrvatske u posljednjih 30 godina nikada nije bila predviđena mogućnost prenošenja na idući radni dan blagdana koji padaju u nedjelju ili na neradni dan. Razlog zbog kojeg je zakonodavac kroz proteklih 30 godina dosljedno primjenjivao ovakav pristup jest u temeljnom uvjerenju da se na takav način postiže optimalni balans između dva cilja kojima podjednako težimo - zaštita i poštovanje radničkog dostojanstva te jednako uvažavanje potreba i mogućnosti ekonomskog sustava Republike Hrvatske - ističu iz Vlade te naglašavaju kako bi izmjena Zakona u pravcu koji predlaže Peović imala veliki utjecaj na državni proračun zbog objektivno manje ekonomske aktivnosti. 

- A što bi se na koncu moglo negativno odraziti i na krajnje korisnike proračuna. Samim time bi mogle biti dovedene u pitanje i brojne socioekonomske mjere kojima je cilj čuvanje i podizanje socijalne sigurnosti te standarda građana - zaključuju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu