Obavijesti

News

Komentari 5

Peović: 'Floskule su kako proračun pune poduzetnici, PDV plaćamo svi na svaku potrošnju'

Peović: 'Floskule su kako proračun pune poduzetnici, PDV plaćamo svi na svaku potrošnju'

Tijekom rasprave o rastu plaća dužnosnicima, među kojima i saborskim zastupnicima, Peović je istaknula da se time uvodi samo dodatan razdor između javnog i privatnog sektora

VIDEO

Tijekom rasprave o izmjenama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika kojima Vlada povećava plaće, osim sebi, tako i saborskim zastupnicima, predsjedniku države, Sabora, Ustavnog suda, ravnateljima zavoda, pravobraniteljima, sucima Ustavnog suda, od 1000 do 2000 kuna te Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi kojima je otvorila mogućnost za rast plaće i lokalnim čelnicima, zastupnica Radničke fronte Katarina Peović je naglasila kako, bez obzira koliko oni radili, zastupnici trebaju dijeliti sudbinu građana.

- Zbog toga volontiram u Saboru i sve iznad svoje redovne plaće na fakultetu dajem - istaknula je naglasivši kako će Vlada ovim izmjenama Zakona o dužnosnicima, kojima im se izjednačava osnovica s onom koju imaju službenici, a čime će i njima zbog ispregovaranog dogovora sa sindikatima plaće rasti za šest posto, situaciju dovesti do apsurda.

- Do sada je povećanje osnovice za izračun plaća dužnosnika Vlada određivala odlukom, što je nepopularno pa od 2014. to nije ni napravila. Sada ih se s ovom izmjenom dovodi u isti koš sa službenicima i pazite koja će se paradoksalna situacija zbivati - sindikalni čelnici javnih službi će pregovarati za povišicu svoje osnovice s ministrom čija će osnovica rasti kao rezultat tih pregovora - poručila je dodavši kako već ionako postoji ta negativna klima u društvu između javnog i privatnog sektora.

Zastupnici raspravljali o svojem rastu plaća: 'Možemo nazvati ovaj zakon lex ćaća se vraća"
Zastupnici raspravljali o svojem rastu plaća: 'Možemo nazvati ovaj zakon lex ćaća se vraća"

2008. i 2009., dodala je, mediji počinju gurati priču o uhljebima te da tada kreće umjetno stvorena bitka između javnog i privatnog sektora.

- I umjesto da su radnici jedinstveni, da se radnici iz javnog sektora bore i za radnike u privatnom sektoru i da privatni traže prava koja su izborili radnici u javnom sektoru, mi imamo bitku između uhljeba i onih na slobodnom tržištu. Ne samo da mislim da je to potpuno izmišljena priča, to da PDV puni proračun, PDV je širok porez, regresivan porez kojeg plaćamo svi na svaku potrošnju i to je ono što puni naš proračun, a ne naši poduzetnici, kako se tim floskulama pokušava nas ovdje uvjeriti. Nisu ni poduzetnici loši, nema tu nikakvog sukoba, to se radi samo zato da bi se sukobilo one koji bi trebali biti homogeni - poručila je dodavši kako se ovime samo uvodi još jedan korak razdora. 

- Imamo situaciju da zastupnici u Saboru dobivaju božićnicu, šest posto povećanja ionako puno prevelikih plaća u odnosu na prosječne plaće - rekla je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović