Obavijesti

News

Komentari 5

'Periske su potpuno izumrle, ali se nadamo da ćemo ih vratiti'

'Periske su potpuno izumrle, ali se nadamo da ćemo ih vratiti'
3

Znanstvenici sumnjaju da bi iza nezaustavljivog pomora periski, koji se od 2016. godine iz Španjolske proširio na cijeli Mediteran, stoji parazit koji napada probavni sustav periske i ona se više ne može hraniti pa umire

VIDEO

Manje od dvije godine trebalo je da skoro sve jedinke Pinnae nobilis, plemenite periske, endemske vrste na Mediteranu i drugog najvećeg školjkaša na svijetu, jednostavno uginu. Ubili su ih, pojedinačno ili u kombinaciji, parazit Hapolosporidium pinnae i bakterija iz roda Mycobacterium.

- Istina je. Sve je započelo još 2016. godine u Španjolskoj. Od tamo je krenulo i proširilo se morskim strujama do nas. Došlo je do nezapamćenog pomora periski. Mi smo taj parazit otkrili tek 2019. godine u našem moru, ali tad je već bilo prekasno. Radi se o parazitu koji pripada skupini pruskavaca na periskama napada cijeli njen sustav rekao je Hrvoje Čizmek iz Udruge istraživača mora 20.000 milja. Objasnio je da periska filtrira more, a parazit joj ulazi kroz sustav za filtraciju nakon čega ulazi u probavu.

- Periske tada nemaju mogućnost hranjenja i zapravo tako umiru - rekao je Čizmek. Dodao je da se trenutno nalazi u Istri. Naime, kaže, tamo su u lipnju ove godine našli čak 6000 komada periski i označili su ih GPS-om. Bile su kod rta Kamenjak.

- Tada je 15 do 20 posto periski bilo živo, a sada, evo, više nije niti jedna jedina - razočaran je Čizmek. Međutim, on ne gubi nadu. Kaže kako će sada pustiti da priroda odradi svoje te kako se nada da će se periske ipak oporaviti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Dobivamo dojave građana o pojedinačnim primjercima i upravo za njih gajimo neku nadu. Ako se ti primjerci oporave, cijela bi se stvar mogla preokrenuti. Tome se nadamo - rekao je Čizmek. Nade polažu i u pulskom akvariju u kojem su, kako tvrdi Čizmek, znanstvenici uspjeli izdvojiti tridesetak odraslih primjeraka koje održavaju na životu. Pitanje je hoće li u takvim uvjetima na kopnu postići i njihovo razmnožavanje. Čizmek napominje kako postoji mogućnost da su za sve krive klimatske promjene, odnosno povišena temperatura mora koja pogoduje širenju bolesti i smanjuje imunitet cjelokupnom podvodnom svijetu.

- Važno nam je da se periske spase jer želimo imati što veću biološku raznolikost i nikad nije dobro da jedna cijela vrsta izumre - zaključio je Čizmek.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija
Dubrovački portal tvrdi: Ovo je Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre iz Gradca...
ZABILA SE U NJIH

Dubrovački portal tvrdi: Ovo je Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre iz Gradca...

Albanka je nakon što je puštena iz bolnice u četvrtak odmah uhićena i određen joj je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog kaznenog djela izazivanja nesreće sa smrtnom posljedicom