Obavijesti

News

Komentari 131

Perković: Tuđmanu sam rekao sve o mučenjima u Kerestincu

Perković: Tuđmanu sam rekao sve o mučenjima u Kerestincu
1

Perković je sastavio jedno izvješće zajedno sa skicom sobe u kojoj su se mučenja odvijalala. U Kerestincu je zlostavljano 34 neprijateljska vojnika, a bilo je i civila

VIDEO

Josip Perković (70) u utorak je putem video konferencijske veze svjedočio na ponovljenom suđenju Stjepanu Klariću i drugim optuženima za zlostavljanje u Konačištu ratnih zarobljenika u Kerestincu tijekom 1991. i 1992. Perkovića su saslušali putem videolinka sa suda u Njemačkoj gdje mu, zajedno sa Zdravkom Mustačem, sude zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine. 

- Ja sam u to vrijeme bio pomoćnik ministra obrane za Sektor sigurnosti. Postupanje vojne policije u odnosu na ratne zarobljenike počelo je negdje u travnju 1992. godine te su tad preuzeli i Konačište ratnih zarobljenika u Kerestincu. Saznanja o događajima u Kerestincu dobili smo prije nego što ga je preuzela Vojna policija. Danas više ne znam pod čijim je zapovjedništvom Kerestinec bio prije toga - svjedočio je bivši čelnik hrvatskih sigurnosnih službi Josip Perković.

Tvrdi da su djelatnici SIS-a, čiji je tad bio načelnik, sudjelovali samo u pripremanju zarobljenika za razmjene te da su njihovi jedini poslovi bili identifikacija i kratki razgovor vezano uz zarobljavanje, no ne i ispitivanje. Potvrdio je da je o saznanjima vezano uz mučenja u Kerestincu obavijestio tadašnji državni vrh te ministra obrane i predsjednika Republike Franju Tuđmana.

Perković je o svemu sastavio jedno izvješće zajedno sa skicom sobe u kojoj su se mučenja odvijala te za drugo izvješće ne zna. Dodao je da mu nije jasno kako je moguće da pod istim urudžbenim brojem postoje dva izvješća. 

Klarića i ostale terete za psihička i fizička zlostavljanja 34 pripadnika neprijateljske vojske, ali i srpskih civila uhićenih na području Zagreba i Siska 1991. Zlostavljali su ih, tvrdi tužiteljstvo, u Zagrebu i Kerestincu od prosinca 1991. do svibnja 1992. Osim što su ih mlatili, osuđenici su zarobljenike i seksualno zlostavljali.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 131
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.