Obavijesti

News

Komentari 86

SAD: Curenje informacija neće utjecati na pomoć Ukrajini

SAD: Curenje informacija neće utjecati na pomoć Ukrajini

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na optužbe da Rusija stoji iza curenja povjerljivih vojnih dokumenata Pentagona, kazao je da postoji tendencija “da se za sve uvijek okrivljuje Kremlj”

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
18.29

Izvješća o curenju američkih dokumenata pokazuju 'ozbiljnu razinu netočnosti'

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva odgovorilo na tvrdnje i izjavilo da su izvješća "pokazala ozbiljnu razinu netočnosti".

Nadalje se navodi da bi čitatelji trebali biti "oprezni" u uzimanju zdravo za gotovo tvrdnji koje "imaju potencijal za širenje dezinformacija".

Američke agencije za nacionalnu sigurnost i ministarstvo pravosuđa istražuju objavljivanje desetaka povjerljivih dokumenata kako bi procijenili štetu nacionalnoj sigurnosti i odnosima sa saveznicima i drugim zemljama, uključujući Ukrajinu. 

18.05

Washington ponavlja 'oklopnu' potporu Ukrajini

Ukrajinski ministar vanjskih poslova rekao je da je dobio uvjeravanja da se Washingtonova "oklopna" podrška Kijevu nastavlja tijekom današnjeg telefonskog razgovora sa svojim američkim kolegom.

Dmitro Kuleba je rekao da je američki državni tajnik Antony Blinken "žestoko odbacio sve pokušaje da se dovede sumnja u sposobnost Ukrajine" da dobije rat.

Kulebin tweet uslijedio je nakon izvješća Washington Posta  koje je sugeriralo da su procurjeli dokumenti otkrili da SAD sumnja da će ukrajinska planirana protuofenziva postići svoje ciljeve.

16.08

Ruski parlament izglasao elektroničko slanje vojnih poziva

Donji dom ruskog parlamenta u utorak je jednoglasno izglasao uvođenje elektroničkog slanja vojnih poziva što je novost u toj zemlji, a odluka je izglasana dok vlasti nastoje otežati izbjegavanje novačenja.

Duma je preliminarno odobrila zakon u drugom čitanju.

Ruske vlasti kažu da je mobilizirano nešto više od 300 tisuća vojnika za rat protiv Ukrajine, a sada pokušavaju pridobiti dobrovoljce.

"Moramo usavršiti i modernizirati sustav vojnog poziva", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na redovnom brifingu za novinare u utorak, na kojem je također podsjetio na "probleme" prošle godine tijekom mobilizacije.

Prvotna odluka o mobilizaciji prvi put nakon Drugog svjetskog rata potaknula je desetke tisuća muškaraca u vojno sposobnoj dobi na bijeg u inozemstvo, a i prosvjedi su izbili u više ruskih gradova, ali su i brzo bili ugušeni.

15.30

Više od 11 milijuna Ukrajinaca prešlo je granicu u Poljsku od početka rata

14:10

Šef ruske sigurnosne službe (FSB) Aleksander Bortnikov optužio je u utorak Ukrajinu i Zapad da pokušavaju potaknuti Ruse na sabotažu i oružanu pobunu u pozadini ofenzive u Ukrajini.

"Ukrajinske sigurnosne službe i njihovi zapadni šefovi pokrenuli su agresivnu ideološku kampanju i kampanju novačenja, usmjerenu prema našim građanaima, posebno prema mlađoj generaciji", rekao je Bortnikov na sastanku Ruskog antiterorističkog odbora.

On smatra da je cilj ove kampanje uključiti Ruse "u subverzivne, terorističke i ekstremističke aktivnosti" u Rusiji.

Bortnikov je uvjeren da je u Rusiji od veljače preduhitreno 118 "terorističkih zločina", koje su trebali počiniti "mladi ljudi i adolescenti, a među kojima ima i maloljetnika".

Njegove procjene nadopunjuju prošlotjedne izjave ruskoga predsjednika Vladimira Putina koji je zapadne tajne službe optužio za umiješanost u "terorističke" napade u Rusiji.

Početkom ožujka u bombaškom napadu u jednom kafiću u Sankt Peterburgu ubijen je poznati ruski vojni bloger Maksim Fomin, poznat po žestokoj potpori koju je pružao ruskoj ofenzivi na Ukrajinu.

Nekoliko je Rusa nedavno osuđeno na teže zatvorske kazne zbog podmetanja vatre u vojne policijske postaje koje su služile za novačenje vojnika.

Ostali su proglašeni krivima zbog objave "lažnih informacija" ili "diskreditiranja" vojske te su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

Od početka sukoba koji je pokrenula u veljači 2022., ruska vojska suočila se s nekoliko sabotaža u vojnim bazama.

Komentari 86