Obavijesti

News

Komentari 1

Petorica iz srpskih paravojnih postrojbi osuđena na 20 godina zatvora zbog zločina u Novskoj

Petorica iz srpskih paravojnih postrojbi osuđena na 20 godina zatvora zbog zločina u Novskoj

Budući da petorica nepravomoćno osuđenih žive u Srbiji odnosno Bosni i Hercegovini, ispitani su zamolbenim putem i u svojim su obranama nijekali krivnju. Trenutno su nedostupni hrvatskom pravosuđu

VIDEO

Petorica pripadnika srpskih paravojnih postrojbi osuđeni su u odsutnosti na zagrebačkom Županijskom sudu za ratni zločin u kojem je 1993. na području Novske ubijena četveročlana obitelj Grgić te je svaki nepravomoćno kažnjen s 20 godina zatvora.

Osuđeni su Jure Šajatović, zapovjednik diverzantsko-izviđačkog odreda 18. korpusa tzv. Srpske vojske Krajine, Milenko Bajić, načelnik organa sigurnosti 54. pješačke brigade, Živko Kragujević, načelnik organa sigurnosti 98. pješačke brigade te Ljubinko Bijelić i Dragan Knežević.

Prema optužnici, potonja dvojica su zajedno s Branislavom Miščevićem, maskirani u uniforme HV-a i naoružani automatskim pištoljima ''škorpionima'' s prigušivačima, 19. ožujka 1993. upali u kuću tadašnjeg zapovjednika novljanske domobranske satnije HV-a Stjepana Grgića te ubili njega i njegovu suprugu Tomislavu i njihovu djecu Ivana te Anamariju.

Tročlana skupina je ubojstvo četveročlane obitelji u Novskoj počinila po naredbi Šajatovića, Bajića i Kragujevića, dodaje se u optužnici.

Ovaj ratni zločin se počeo rasplitati nakon što je 2006. otvorena istraga, a Miščević izručen Hrvatskoj iz Srbije. Miščević je četiri godine kasnije na sisačkom Županijskom sudu pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora i kaznu izdražava u Lepoglavi, a u ovom postupku je bio svjedok.

Budući da petorica nepravomoćno osuđenih žive u Srbiji odnosno Bosni i Hercegovini, ispitani su zamolbenim putem i u svojim su obranama nijekali krivnju. Kako su sva petorica nedostupni hrvatskom pravosuđu te im se sudilo u odsutnosti, za slučaj da netko od njih bude uhićen po tjeralici i izručen Hrvatskoj, imat će pravo na obnovu postupka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao

Četničke kukavice gađale su i Klaićevu bolnicu.  Ozlijeđena je i beba. Ubili su sedmero ljudi
OBLJETNICA NAPADA NA ZAGREB

Četničke kukavice gađale su i Klaićevu bolnicu. Ozlijeđena je i beba. Ubili su sedmero ljudi

U napadu na dječju bolnicu u Klaićevoj ozlijeđeno je dvoje djece, jedno od njih tromjesečna beba, dva djelatnika bolnice i troje roditelja. U dvorištu bolnice poginuo je tijekom deaktiviranja "zvončića" pirotehničar
Rudolf Perešin prebjegao je iz JNA u MIG-u. Sa posljednjeg leta nije se vratio supruzi i kćeri
SJEĆANJE NA JUNAKA

Rudolf Perešin prebjegao je iz JNA u MIG-u. Sa posljednjeg leta nije se vratio supruzi i kćeri

Rudolf Perešin bio je prvi Hrvat koji je s avionom, MiG-om 21 prebjegao iz tadašnje JNA. Poginuo je na današnji dan u akciji Bljesak