Obavijesti

News

Komentari 22

Petrinja i Glina su gradovi koji sada žive potrošeno vrijeme

Petrinja i Glina su gradovi koji sada žive potrošeno vrijeme

Ono od čega Banijci strepe u BiH se u velikoj mjeri događa. Preko tuđeg iskustva moguće je detektirati onu točku iza koje nema povratka, a to je onaj moment u kojem dođe do masovnog zatvaranja škola

VIDEO

Prošlo je mjesec dana od potresa koji je pogodio šire područje Petrinje i Gline, dovoljno vremena da se podvuče crta, da se rekapitulira učinjeno, a još više ono neučinjeno. Kad se govori o tome, treba imati u vidu da je ovdje riječ o takozvanim područjima od posebne državne skrbi, odnosno o mjestima koja su se već jedanput podignula iz pepela, nakon rata, čiji su tragovi i poslije gotovo četvrt stoljeća još vidljivi.

U posebnom prilogu koji su 24sata napravila mjesec dana nakon potresa petrinjski novinar Miroslav Šantek Cobra izrekao je ono najvažnije: “Mjesec je dana prošlo od potresa, a ovdje se još ne vidi da se išta radi. Da je ovo Kina, već bi bilo popravljeno”.

Država je morala upregnuti sve kapacitete da barem svi privredni objekti u rekordno kratkom roku obnove proizvodnju. Međutim, to se nije dogodilo. “No što će sad ovdje netko tko je tek završio školu”, pita se petrinjski novinar. Ovo je pitanje svih pitanja kad je riječ o potresu na Baniji.

Prilikom potresa u Zagrebu vlast je također djelovala tromo i inertno, čak je i donošenje zakona o obnovi grada iz politikantskih razloga odgođeno za postizborno razdoblje. Međutim, za razliku od Petrinje i Gline, budućnost Zagreba je neupitna. Upitna je jedino budućnost centra grada. Moguće je više scenarija, a najvjerojatniji je onaj da će se dogoditi nešto slično onome što se dogodilo u Dubrovniku, i što se posljednjih godina događa u Splitu, da su povijesne jezgre tih gradova “očišćene” od domicilnog stanovništva i pretvorene u unosne turističke komplekse.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na Baniji se događa nešto drugo: posljedice potresa osjećaju svi stanovnici jer su svjesni da je on okidač lančane reakcije čije bi posljedice u doglednoj budućnosti mogle biti katastrofalne. Ono od čega Banijci strepe u BiH se u velikoj mjeri događa. Preko tuđeg iskustva moguće je detektirati onu točku iza koje nema povratka, a to je onaj moment u kojem dođe do masovnog zatvaranja škola. A u BiH ih je zatvoreno više stotina.

Mi, u BiH, sve smo svoje slične bitke izgubili, ali s Hrvatskom to ne bi smio biti slučaj jer Hrvatska ima i ljudske i financijske resurse da spriječi slične scenarije. To se na najbolji način vidjelo odmah nakon potresa, kad se cijela Hrvatska solidarno podignula na noge da pomogne. Dakle, postoji volja, energija, samo to treba netko na ispravan način kanalizirati.

Sa svakim danom koji prolazi izgledi da se slični katastrofični scenariji spriječe sve su manji. Petrinja i Glina nemaju vremena. Ti gradovi žive potrošeno vrijeme.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1