Obavijesti

News

Komentari 1

PGŽ: Skupština nije prihvatila prijedlog proračuna za 2019.

PGŽ: Skupština nije prihvatila prijedlog proračuna za 2019.
1

Komadina je ocijenio da ne postoje proračunski razlozi za glasanje protiv proračuna, ali da nema bojazni ni ako proračun ne prođe, da će ići u još jedno čitanje, ako ga dade na skupštinu

VIDEO

Županijska skupština Primorsko-goranske županije u četvrtak nije prihvatila prijedlog županijskog proračuna za 2019. od 894 milijuna kuna, jer su za predloženi proračun glasala 23 vijećnika, protiv ih je bilo 19, a suzdržana je bila jedna vijećnica. 

Nasuprot vijećnicima SDP-ove koalicije, koji su glasali za,  protiv su glasali oporbeni vijećnici HDZ-a, Akcije mladih, Mosta, Živog zida i Bure, a suzdržana je bila jedna vijećnica Živog zida. Od ukupno 46 vijećnika, glasalo ih je 43-oje.

Osim proračuna za 2019., nisu prihvaćene ni projekcije proračuna za 2020. i 2021. od 853,3 i 851 milijun kuna. 

U prijedlogu proračuna obrazloženo je da planirana visina proračuna za 2019. pada u odnosu na tekući plan iz 2018., jer su u 2018. sadržana prenesena sredstva iz 2017., u sumi od 47,2 milijuna kuna. Ako se prenesena sredstva izostave i uspoređuju samo prihodi, razvidan je rast prihoda i rashoda u 2019. za 17,3 milijuna kuna ili 1,97 posto. U projekcijama za 2020. i 2021. visina proračuna pada u odnosu na 2019., pri čemu su i prihodi i primici manji u odnosu na 2018. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pročelnik za financije Krešimir Parat rekao je da proračun za 2019. pada, ali da prihodi rastu, da je proračun održiv i spreman za nove kapitalne projekte i nastavak već započetih kapitalnih projekata.

Vijećnici su navodili da je proračun transparentan i održiv, da bi neizglasavanje proračuna moglo blokirati rad skupštine do novih izbora, da su u proračunu predviđena sredstva za pružanje javnih usluga građanima, za Fond za Gorski kotar, kao i sredstva za pomoć djeci i mladima čiji roditelji rade, a ne primaju plaću. 

Drugi pak, ističu da kvalitetni amandmani oporbe nisu ni razmatrani,  smatraju da županija treba više pomagati Gorskom kotaru, da se ne ulaže dovoljno u razvitak gospodarstva, primjerice infrastrukturu Industrijske zone u Bakru, da treba smanjiti troškove promidžbe županije te da novac namijenjen za zasnježivanje Platka treba prenamijeniti za financiranje sustava za odvojeno prikupljanje otpada. 

Bojan Kurelić (Akcija mladih) naglasio je da se proračun pokušava donijeti bez demokratskih standarda, tj. ispod stola te da proračun koji se donosi na takav način ne može poduprijeti. 

Dinko Beaković (HDZ) smatra da je riječ o "uzurpiranom proračunu", da se "preko proračuna radi totalna kontrola svih županijskih ustanova." Rekao je da neće glasati za proračun dok svi ne budu sudjelovali u njegovu donošenju, na transparentan način. Smatra da u skupštini ne postoji jasno definirana većina te da je Primorsko-goranska županija jedna od najnetransparentnijih županija.

Nakon rasprave, a uoči glasovanja, Komadina je ocijenio da je drugi krug rasprave pokazao da suštinske rasprave, sadržajne rasprave o stavkama o proračunu nije ni bilo, da je većinom to bila politička rasprava. Proračun je bio na javnoj raspravi, radi se tijekom cijele godine, a vijećnici uvijek mogu doći u neki upravni odjel i upoznati se s bilo čime, dodao je. 

Komadina je ocijenio da ne postoje proračunski razlozi za glasanje protiv proračuna, ali da nema bojazni ni ako proračun ne prođe, da će ići u još jedno čitanje, ako ga dade na skupštinu. Dodao je da će ga zbog građana, koji su dali svoje povjerenje, vjerojatno ipak ponovno uputiti skupštini.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.