Obavijesti

News

Komentari 2

Philip Morris za 820 milijuna dolara želi kupiti Fertin Pharmu

Philip Morris za 820 milijuna dolara želi kupiti Fertin Pharmu

PMI će transakciju financirati postojećim novcem i očekuje da će transakcija biti zaključena u četvrtom tromjesečju 2021. godine, pod uvjetom izdavanja odobrenja od strane odgovarajućih regulatornih tijela

Philip Morris International Inc. (PMI) sklopio je sporazum za pristupanje preuzimanju Fertin Pharma A/S (Fertin Pharma), predvodnice u razvoju i proizvođača inovativnih farmaceutskih proizvoda i proizvoda za zdravstvenu dobrobit baziranim na sustavima oralne i intraoralne primjene, u vrijednosti od 5,1 milijarde DKK (približno 820 milijuna USD).

- Akvizicija Fertin Pharme bit će značajan korak naprijed na našem putu prema budućnosti bez dima - poboljšanju našeg portfelja proizvoda bez dima, posebno u modernoj oralnoj upotrebi, i ubrzanju našeg napretka u segmentu poslovanja koji ne uključuje nikotin - izjavio je Jacek Olczak, glavni izvršni direktor Philip Morris Internationala.

- I PMI i Fertin dijele predanost znanosti i inovacijama za bolji život usmjerenim na potrošače te mi je iznimno drago što smo postigli ovaj dogovor. Fertinov raznolik portfelj tehnologija, razvijajuća raznolikost poslovanja i stručnost na najvišoj svjetskoj razini obogatit će naš liniju i mogućnosti inovacija, pružajući brzinu i opseg u području proizvoda oralne primjene kako bi podržao postizanje naših ciljeva do 2025. godine, a to je ostvarivanje više od 50% naših neto prihoda od proizvoda bez dima te najmanje milijardu USD od proizvoda koji ne uključuju nikotin - kaže.

Fertin Pharma je poduzeće u privatnom vlasništvu s više od 850 zaposlenih koja posluje u Danskoj, Kanadi i Indiji. Vodeća je organizacija za ugovorni razvoj i proizvodnju, specijalizirana za istraživanje, razvoj i proizvodnju žvakaćih guma, vrećica, tableta koje postaju tekućina i drugih čvrstih sustava za oralnu isporuku aktivnih sastojaka, uključujući nikotin, i vodeći je proizvođač rješenja za nikotinsku nadomjesnu terapiju. Tvrtka i njezini zaposlenici donose značajno znanstveno iskustvo i know-how u razvoju inovativnih rješenja, pokrećući rast izvan kategorije u novim i postojećim područjima poslovanja. U 2020. godini Fertin Pharma ostvarila je neto prihode od 1,1 milijarde DKK (približno 160 milijuna USD). Vrijednost transakcije premašuje približno 15 puta dobit Fertin Pharma prije kamata, poreza i amortizacije u 2020. godini.

Fertin Pharma trenutno je u vlasništvu globalne investicijske organizacije EQT i Bagger-Sørensen & Co. Po završetku preuzimanja, Fertin Pharma postat će povezano društvo PMI-a u njegovom potpunom vlasništvu. PMI će transakciju financirati postojećim novcem i očekuje da će transakcija biti zaključena u četvrtom tromjesečju 2021. godine, pod uvjetom izdavanja odobrenja od strane odgovarajućih regulatornih tijela. PMI očekuje da će utjecaj preuzimanja na njegovu prilagođenu razrijeđenu zaradu po dionici za cijelu 2021. godinu biti neznatan.

Peter Halling, glavni izvršni direktor Fertin Pharme, komentirao je: Fertin Pharma išla je u odličnom smjeru s EQT-om i obitelji Bagger-Sørensen kao vlasnicima. S novim vlasništvom, Fertin Pharma bit će u izvrsnoj poziciji da nastavi ostvarivati svoju viziju i misiju, uključujući i naš rad kao organizacije za ugovorni razvoj i proizvodnju za naše kupce. PMI prolazi kroz inspirativnu transformaciju koja ima ambiciju pružiti budućnost bez dima i izgraditi portfelj proizvoda koji ne uključuju nikotin, ambiciju koja se u potpunosti podudara s onom Fertin Pharme, a to je omogućavanje ljudima da žive zdravije. U PMI-u smo pronašli novog vlasnika i partnera koji dijeli našu viziju, koji je predan znanosti i koji će Fertin Pharma omogućiti daljnje ubrzavanje i rast."