Marin Piletić: 'Sustav brine o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Piletić: 'Sustav brine o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi'

Piletić: 'Sustav brine o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi'

Dodao je kako je obitelj skrbila za dijete sve do 25. rujna, a u trenutku kada obitelj to više nije mogla, ne ulazeći u razlog zbog kojeg ne može brinuti o djetetu, skrb je preuzela država

VIDEO

Ministar socijalne politike Marin Piletić rekao je u četvrtak kako sustav brine o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi te kako šestogodišnja djevojčica po koju nitko nije došao u vrtić ima osiguran smještaj i imat će najkvalitetniji tretman koji joj ustanova može pružiti.   

Ministar je u četvrtak sudjelovao na prvom sastanku pregovaračkih odbora Vlade i predstavnika sindikata nakon čega su ga novinari upitali je li slučaj djevojčice s poremećajima iz spektra autizma za koju se tražio privremeni smještaj u više ustanova poraz sustava.

"Ne mogu govoriti o porazu, jer upravo ovaj sustav brine o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi", rekao je Piletić.

Dodao je kako je obitelj skrbila za dijete sve do 25. rujna, a u trenutku kada obitelj to više nije mogla, ne ulazeći u razlog zbog kojeg ne može brinuti o djetetu, skrb je preuzela država. 

Sramota za državu: Nisu znali gdje s curicom s autizmom. A mizoginija i nasilje u porastu
Sramota za državu: Nisu znali gdje s curicom s autizmom. A mizoginija i nasilje u porastu

I to će činiti tako i u budućnosti, poručio je ministar. 

"Bilo koje izdvajanje djeteta iz obitelji je priča koja, naravno, ne može proći bez emotivnog komentara. To su uvijek teške situacije, a država nastupa onda kad obitelj ne može osigurati kvalitetnu skrb za odgoj i obrazovanje djece", rekao je. 

Piletić je naveo kako djevojčica ima osiguran smještaj u Domu Slave Raškaj te da će joj stručne službe, kao i svoj ostaloj djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, pružiti najkvalitetniji tretman koji joj ta ustanova za djecu može pružiti. 

Ministar je također naveo kako ustanovama financiraju usluge organiziranog stanovanja kako bi proširili svoje kapacitete i kako ovakvih slučajeva u budućnosti ne bi bilo. 

'Sustav socijalne skrbi je pred raspadom. Vladi ovo treba biti prioritet da nađu hitno rješenje'
'Sustav socijalne skrbi je pred raspadom. Vladi ovo treba biti prioritet da nađu hitno rješenje'

Upitan je li upoznat s novim slučajem iz Istre gdje je majka ostavila troje djece u hladnoj i poplavljenoj kući i otišla na put, Piletić je rekao kako je tek dobio početnu informaciju, ali ne i detalje slučaja pa ne može komentirati dok ne dobije podatke od Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Na pitanje koliko djece čeka na smještaj u dom, rekao je kako trenutno nemaju taj podatak, ali da rješavaju sve žurne slučajeve te da je u ovih zadnjih tjedan dana desetero djece imalo uvjete za smještaj i toj su djeci osigurali smještaj u domovima. 

Demantirao je navode da se neka djeca izmjeste iz obitelji, a da se onda zbog nedostatka smještaja vraćaju u obitelj koja nije bila adekvatna.

"Ne, ne može se vratiti u obitelj bez stručne procjene da obitelj, s obzirom na tretmane Hrvatskog zavoda za socijalni rad, nije prigodna da se dijete vrati u obitelj. To je praksa, to su standardi koje smo stvorili, dogodi li se takav slučaj, to je sasvim sigurno anomalija, a ne praksa koju naši stručni djelatnici provode", rekao je Piletić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija:  Prošlo je dosta vremena otkad je umro
UŽAS U ZAGREBU

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija: Prošlo je dosta vremena otkad je umro

U petak navečer policija je u stanu na Trešnjevci pronašla tijelo muške osobe. Još nije poznat uzrok smrti...

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem
PRIČA O BARTULICI

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem

Plus+ Stephen Nikola Bartulica u devedesetima se pojavio u Hrvatskoj. Tada je počeo njegov uspon od Ministarstva vanjskih poslova do EU parlamenta
Sretnik putem interneta uplatio listić: Nije pogodio niti jedan broj, osvojio je 80.000 eura!
ČESTITKE DOBITNIKU

Sretnik putem interneta uplatio listić: Nije pogodio niti jedan broj, osvojio je 80.000 eura!

Igrač je odigrao 10. kombinacija i uplatio 13,00 €. U večerašnjem izvlačenju 167.kola nije pogodio ništa te je osvojio 80.000,00 eura