Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pilot projekt: Osuđenike će pratiti narukvicom s GPS-om

Narukvice za elektronički nadzor zatvorenika BiH i Srbija koriste godinama. Početkom sljedeće godine napokon stižu i u Hrvatsku, najavljuju iz Ministarstva

Helena Tkalčević/24sata
Foto: Helena Tkalčević/24sata
106 komentara

Boravak osuđenika u zatvoru stoji nas između 314,27 i 392,8 kuna, dok osuđenik s elektroničkim nadzorom predstavlja trošak od oko 78,56 kuna, izračunali su u Ministarstvu pravde FBiH.

Kućni zatvor s elektroničkim nadzorom uveli su 2012., i to za one koji su osuđeni na kaznu zatvora do jedne godine. Opremu za nadzor nisu kupili, nego je unajmljuju.

U Srbiji, koja je ovaj sustav uvela početkom 2011., izračunali su da su tijekom 2013. korištenjem elektroničkih narukvica kao zamjene za boravak u zatvoru uštedjeli oko 25 milijuna kuna. Iako je Hrvatska još 2009. prva krenula s pripremama oko uvođenja ovog oblika alternativne kazne, gotovo šest godina poslije narukvica još nema. To bi se, uvjeravaju nas u Ministarstvu pravosuđa, trebalo promijeniti već sljedeće godine.

- Iz fondova Europske unije osigurali smo projekt za probacijsku službu, u okviru kojega su predviđena i sredstva za pilot projekt elektroničkog nadzora. Tijekom 2015. raspisat ćemo natječaj, dok početak provedbe planiramo za 2016. godinu ­ - objasnili su u Ministarstvu i dodali da u sklopu projekta planiraju nabaviti 20 elektroničkih narukvica.

- Prema načinu nošenja postoje dvije vrste narukvica, ona za ruku i ona za nogu. Razlikuju se i po tome imaju li GPS tehnologiju kojom se, primjerice, osuđeniku može omogućiti da odlazi na posao i pratiti ga na toj ruti, ili RF tehnologiju koja komunicira samo s baznom stanicom u kući - objasnio je Duško Bjelotomić, vlasnik tvrtke Protekta.

Zastupaju izraelskog proizvođača koji je narukvice isporučio u Srbiju i BiH. 

Vodonepropusne su, baterija traje do godinu dana te su zamišljene da se ne skidaju dokle god sankcija traje. Ako je osuđenik pokuša presjeći, ona to odmah javlja baznoj stanici, a može se spojiti i na “dreger” te alkotestirati osuđenika.

Možda vas zanima i ovo:
Message