Obavijesti

News

Komentari 46

Pirotehničare kraj Korenice ubila mina: Morali razminirati cijeli teren kako bi počeo očevid

Pirotehničare kraj Korenice ubila mina: Morali  razminirati cijeli teren kako bi počeo očevid
3

Tvrtke, koje su ondje dobile posao razminiranja na natječaju, radile su na tom području mjesec dana. Ondje je ostalo 800.000 četvornih metara minski sumnjivog terena

VIDEO

Istina je, stradali su pirotehničarka i pirotehničar, a detalje ćemo znati nakon obavljenog očevida. Godinama se trudimo razminirati to područje. Ovo je tragedija, rekao nam je kratko u četvrtak Nikša Bogdanić, načelnik Hrvatskog centra za razminiranje.

Kako su objavili iz PU ličko-senjske, dojavu o eksploziji u mjestu Čanak, predio Vrlet-Skokovi između Perušića i Korenice, dobili su u 13.18 sati. Kako neslužbeno doznajemo, na radilištu je odmah poginula pirotehničarka s područja Slavonije. Smrtno ranjenom pirotehničaru pomogli su drugi kolege. Pokušali su ga održati na životu i pozvali su Hitnu pomoć. Vozili su ga prema Općoj bolnici u Gospiću, no ozljede su, nažalost, bile preteške te je preminuo na putu. Kako se točno odvijala tragedija, ne znaju ni istražitelji, s obzirom na to da su cijeli dan drugi pirotehničari razminiravali područje ne bi li uopće došli do tijela žene. Nije poznato koliko je kolega bio udaljen od nje niti koliko mina uopće još prijeti na samom radilištu.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Pirotehničare kraj Korenice ubila mina: Morali razminirati cijeli teren kako bi počeo očevid 01:00

Očevid na mjestu nesreće počeo je u 17,30 sati, kad su osigurani uvjeti doznaje Hina u Ličko-senjskoj PU.

Kako je Hini rekla glasnogovornica PU Maja Brozičević, najprije je trebalo pregledati , a zatim i razminirati minsko polje a zatim izvući poginulu pirotehničarku. Tek nakon toga je mogao početi očevid.

Prilikom razminiranja poginulo dvoje pirotehničara u Lici: 'Stradali su muškarac i žena'
Prilikom razminiranja poginulo dvoje pirotehničara u Lici: 'Stradali su muškarac i žena'

- Upravo sam dobio tužnu vijest da su prilikom razminiranja oko Perušića smrtno stradale dvije osobe koje su obavljale svoj posao - istaknuo je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji je pozvao zastupnike da im minutom šutnje odaju počast.

Inače, poginula pirotehničarka bila je zaposlenica tvrtke Cor. Kako su nam prenijeli njezini kolege, na poslovima razminiranja radila je nekoliko godina. Stradali muškarac radio je za tvrtku Tetrazen te je imao više od deset godina iskustva s minama.

Ono što je poznato je da je koncesiju za razminiranje tog područja dobila tvrtka Zeleni kvadrat iz Dugog Sela.

- To su zaposlenici tvrtki s kojima surađujemo. Znam samo da su stradali od mine i upravo idem prema tamo - rekao nam je ranije direktor Zelenog kvadrata Zdenko Sokač uznemiren zbog tragedije.

Dodao je kako su to mjesto razminirali posljednjih mjesec dana i kako ima još 800.000 kvadrata minski sumnjivog područja.

A mina, kažu nam pirotehničari upućeni u posao, ima doslovno svakakvih. Nakon Domovinskog rata ondje su ostale brojne protupješačke i protuoklopne mine.

Inače, ova nesreća bila je samo mjesec dana nakon što je zbog mine PROM poginuo lovac (67). S kolegom je ušao u minski sumnjivo područje na predjelu Vrdovo u općini Hrvace, na planinskom predjelu Kelavin Klanac. Drugom lovcu geleri su proletjeli iznad glave. I po njega i tijelo morali su ići pirotehničari. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa