Obavijesti

News

Komentari 20

Piruška Canjuga i četvero uhićenih u velikoj akciji Uskoka idu u istražni zatvor

Piruška Canjuga i četvero uhićenih u velikoj akciji Uskoka idu u istražni zatvor
8

Uskok je od suca istrage Županijskog suda zatražio istražni zatvor za svih petero osumnjičenika koji su u utorak iznijeli obrane i odbacili optužbe

VIDEO

Pirušku Canjugu i četvero uhićenih u najnovijoj akciji Uskoka doveli su u srijedu poslijepodne pred suca istrage Županijskog suda u Zagrebu.

Svima uhićenima u jučerašnjoj akciji određen je istražni zatvor na Županijskom sudu u Zagrebu.

- Naš prijedlog je bio da im se svima odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i sudac je to prihvatio, jednako tako u odnosu na Gorana Puklina i Tomislava Gligoru prijedlog je bio i istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela i sudac je i to prihvatio - rekao je zamjenik ravnateljice USKOK-a Krešimir Ostrogonac.

Prvoosumnjičena bivša zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu, Mirela Alerić Puklin, njen suprug, Piruška Canjuga i ostali su tako odvedeni u istražni zatvor.

USKOK je za Canjugu predlagao 10 svjedoka, a sudac je prihvatio da bi ona mogla utjecati samo na dvojicu: svog supruga Zlatka Canjugu, bivšeg moćnog HDZ - ovca, i Ivicu Todorića.

Neslužbeno doznajemo da je pronađena komunikacija između Zlatka Canjuge i Gorana Puklina koji su navodno bili u prijateljskim odnosima. 

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković rekao je ranije kako su im problematični svjedoci, koji, kaže, ne bi trebali biti ispitivani. Dodaje da se odluka suca očekuje oko 20 sati.

Pokretanje videa...

Pavasvic Viskovic opleo po drzavnoj odvjetnici VIDEO

- Predmet ovog postupka su informacije koje su bile bitne i relevantne i prenošene oko afere mali Agrokor - rekao je Pavasović Visković i naglasio da nije istina da se ovo odnosi na cijeli postupak oko Agrokora. Kaže da se radi o jednom od spinova koje pušta Državno odvjetništvo. 

- Govori se u utjecaju na svjedoke u odnosu na informacije koje za te svjedoke nisu relevantne. To su optuženici, mahom osim dva svjedoka, u velikom Agrokoru - rekao je Pavasović Visković.

Kazao je i da se, za sada, samo to predlaže kao razlog. Međutim, kaže Pavasović Visković, DORH ima stav da su sa računalima, dokazima koji su davno fiksirani, proizlazi krivnja i Gorana Puklina i Mirele Alerić Puklin.

- Čudi me zaista što se na ovaj način predlažu svjedoci koji zaista nemaju veze - rekao je.

Za što ih tereti USKOK?

Bivšu tužiteljicu Mirelu Alerić Puklin (jedna od tri tužiteljice koja je radila na izvidima i istrazi u predmetima mali i veliki Agrokor)  sumnjiče da je preko svog supruga Gorana Puklina dostavljala informacije iz istraga u predmetima mali i veliki Agrokor Piruški Canjugi koja je, uz ostale osumnjičenike, bila predmet istrage.

Na traženje Piruške Canjuge, sumnja Uskok, tužiteljica joj je, putem svog supruga, dostavljala važne informacije o stanju predmeta, o postupanju i namjerama državnog odvjetništva i u predmetima u kojima je postupanje tajno te joj davala upute o načinu i sadržaju obrane te radnjama koje bi Canjuga trebala poduzeti kako bi otklonila svoju kaznenu odgovornost. Također joj je, sumnja Uskok, davala podatke i o postupanjima tužiteljstva prema drugim okrivljenicima ili potencijalnim okrivljenicima. Odvjetnik Piruške Canjuge  Anto Nobilo tvrdi da njegovu klijenticu ne sumnjiče da je te podatke plaćala. 

Alerić Puklin je tako u studenom 2018. na traženje Piruške Canjuge putem muža dostavila podatke o tome tko se sumnjiči u "malom Agrokoru", dio sadržaja činjeničnog opisa kaznenih djela iz nacrta rješenja o provođenju istrage,a dalaj e i uputu o potrebnom sadržaju obrane Piruške Canjuge kako bi se prikazalo da osumnjičena nije sudionik inkriminiranog događaja. To je obrazložila time što je u vrijeme kada su se ti poslovni događaji odvijali bila na bolovanju, odnosno porodiljnom bolovanju.

Kako protiv Piruške ne bi bila podignuta optužnica zbog kaznenih djela povezanih s mjeničnim poslovanjem 7. veljače 2019., navodi Uskok, Alerić Puklin sastavila je dokument kojom ju je obavijestila da izjava Ivice Todorića, kojom je Piruška raspolagala, a u kojoj navodi da je radnje za koju se sumnjiči poduzela na njegov nagovor i bez potrebne svijesti o sadržaju te radnje i njenim posljedicama nije sastavni dio kaznenog predmeta te ju je uputila da izjavu uloži u spis predmeta. Također ju je uputila da je za ocjenu dokazne vrijednosti te izjave u njezinu korist potrebno "dobro pripremiti" obranu Ivice Todorića u kojoj bi potvrdio sve navode iz izjave. Potom je Piruška Canjuga 12. veljače 2019. posredstvom svog branitelja u spis dostavila izjavu Ivice Todorića.

Bivši zaposlenik Hrvatske lutrije Željko Fadljević, sumnja Uskok, osmislio je super zločinački plan. Zaposlio se u Lutriji na mjestu koje je odlučivalo o natječajima i dodjeljivao poslove tvrtki čiji je tajni suvlasnik bio. 

Fadljevića terete da je kao direktor Sektora logistike u HL-ubio nadležan i za opis predmeta javne nabave i određivanje dokaza spremnosti koje su zainteresirani morali ispuniti da bi mogli sudjelovati u postupcima javnih nabava kao i utvrđivanja kriterija za bodovanje zaprimljenih ponuda. Istovremeno je bio i tajni suvlasnik Fleksbita, tvrtke zainteresirane za podnošenje ponuda i sudjelovanje u postupcima javnih nabava za pružanje IT usluga.

Kako bi Fleksbitu osigurao status jedinog valjanog ponuditelja te mu tako osigurao poslove s Lutrijom s drugim tajnim članom trgovačkog društva Goranom Puklinom i direktorom Fleksbita Tomislavom Gligorom utvrdio je profil svih stručnih osoba kojima je raspolagao Fleksbit. Potom su dogovorili dokaze sposobnosti koje će zainteresirani gospodarski subjekti morati ispuniti da bi sudjelovali u postupcima javne nabave za pružanje IT usluga Lutriji. Pri tome su dogovorili i kriterije za bodovanje dostavljenih ponuda  i te kriterije prilagodili profilu i radnom iskustvu stručnjaka na dispoziciji Fleksbita te potom sastavili ponude. Gligora ih je podnio Lutriji, a Fadljević odobravao poslove.

Tako je od početka lipnja do kraja rujna 2018. u odnosu na nabavu "Usluga dodatnog razvoja platforme za sportska klađenje" iz 2018. u dogovoru s Puklinom i Gligorom tehničku dokumentaciju u dijelu koji se odnosi na dokaze sposobnosti uskladio sa stručnjacima koji su bili na raspolaganju Fleksbitu, certifikatima i godinama iskustva koje su ti stručnjaci imali. Potom su odredili da upravo ti stručnjaci u postupku evaluacije ponuda donose dodatne bodove.

Fleksbit se jedini javio na natječaj i dao ponudio od 1.478.000 kuna. Evaluacijom je dobio 100 bodova pa potom posao vrijedan 1.847.500 kuna. Tijekom 2019. uslijedila je nabava "Usluga dodatnog razvoja platforme za sportsko klađenje". Opet je jedinu ponudu dostavio Fleksbit. Ponudio je 1.943.250 kuna. U postupku evaluacije dobio je 100 bodova te je s njim kao najpovoljnijim ponuđačem zaključen posao u vrijednosti od 2.429.062 kuna.

Dodijelio svojoj tvrtki višemilijunske poslove

U 2019. Lutrija je tražila i "Usluge održavanja platforme za sportsko klađenje". Jedinu ponudu podnio je Fleksbit. Opet je dobio 100 bodova te je s njim zaključen posao vrijedan 1.790.625 kuna. Za "Nabavu aplikativnog rješenja za HR procese " tvrtka je plaćena 1.9995.375 kuna. Na ovaj natječaj javila se i tvrtka Proaxis koja je ponudila cijenu od 1.646.200 kuna dok je Fleksbit ponudio 1.596.300 kuna. No Proaxis su odbili jer nije imao potrebne licence. 

Fleksbit je dobio i posao nabave "Razvoj programskog rješenja registar ugovora" vrijedan 8.299.437 kuna. 

Petero osumnjičenih u utorak su iznijeli obrane u Uskoku. Njihovi odvjetnici tvrde kako tužiteljstvo nema dokaze protiv njihovih klijenata, a smatraju i kako je akcija pokrenuta kako bi DORH, koji je povukao optužnicu u predmetu veliki Agrokor, sanirao štetu i na neki način predmet ponovno vratio u istragu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa