Piškornica dobiva novac za plaće i troškove za odlagalište koje nikad nije izgrađeno | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 2

Piškornica dobiva novac za plaće i troškove za odlagalište koje nikad nije izgrađeno

Piškornica dobiva novac za plaće i troškove za odlagalište koje nikad nije izgrađeno
4

Piškornica RCGO godišnje dobije nešto iznad 2,3 milijuna kuna iz čega se financiraju plaće i ostali troškovi. Sve u svrhu da se izgradi Regionalni centar za gospodarenjem otpada koji je godinama mrtvo slovo na papiru

VIDEO

U vrijeme dok mnogi ostaju bez posla, plaće padaju, postoje i radna mjesta daleko od očiju gdje je sve k'o u bajci. Jedna od takvih tvrtki gdje curi med i mlijeko, a zauzvrat nije potreban neki veliki trud ili znanje, jer se godinama gotovo ništa ne radi je Piškornica d.o.o., regionalni centar za gospodarenje otpadom iz Koprivnice.

Tvrtku su osnovale 2009. godine četiri županije (Koprivničko – križevačka, Međimurska, Krapinsko – zagorska i Varaždinska) i Općina Koprivnički Ivanec s ciljem da se izgradi centar, kako stoji u samom nazivu. Rok je bio 2015. godine, ali do danas nije postavljen ni kamen temeljac. Prosječne plaće za četiri zaposlena u neto iznosu su 8.733,81 kuna, plus doprinosi i sve ostalo, kao da rade na pronalasku lijeka za rak, uredno stižu iz blagajni osnivača.

Sanacijsko odlagalište otpada Piškornica

Skandalozno je što se u tih gotovo 12 godina nije gotovo ništa napravilo, a baca se javni novac. Odnosno sve na teret građana. Čak je upitna i lokacijska dozvola jer se čeka odluka Upravnog suda, a vrijeme prolazi.

- Podnesena je tužba Upravnom sudu kojom se traži ukidanje lokacijske dozvole jer je upitna njezina valjanost. Pored toga Vlada RH je 25. svibnja 2017. godine donijela Odluku, koju je potpisao premijer Plenković, a kojom je Općina Koprivnički Ivanec izbačena iz tog projekta. Time su za nas istog dana prestale sve obveze za financiranje RCGO, ali unatoč svemu nama i dalje sve četiri godine stizali su računi kao da se ništa nije promijenilo. Mi plaćamo dovoz smeća u našu općinu po Odluci Vlade RH, za čak šest županija – govori nam bivši načelnik Općine K. Ivanec, Mario Švegović, dodajući kako je 150 tisuća kuna godišnje, koliko plaćaju nečiji nerad, odnosno uhljebstvo težak teret za malu općinu od 2100 stanovnika.

- O toj promjeni nitko nas nije godinama obavijestio. Ni Vlada RH, ni nadležno ministarstvo, ni župan naše županije Darko Korn -  pojasnio je Švegović.

Sanacijsko odlagalište otpada Piškornica

U sudskom registru su i dalje upisane četiri županije i Općina. Protiv obje Piškornice, podneseno je nekoliko kaznenih prijava, ali i to stoji. Podsjećamo da se RCGO financira iz dva izvora. Od osnivača (uključujući i općinu K. Ivanec) koji godišnje iz svog proračuna izdvajaju više od 1,1 milijuna kuna, te zakupa zemljišta. Zakup je posebna priča, jer je zemljište kupila i platila tvrtka kćer Piškornica - sanacijsko odlagalište, koje je zemljište odmah Ugovorom prenijela na Piškornicu RCGO.

Istovremeno je zaključen i ugovor o zakupu tog istog zemljišta, a zakupninu od 1 209 600 kuna godišnje plaća tvrtka kćer Piškornica – sanacijsko odlagalište iako je ona kupila i platila to zemljište. Ugovor o zakupu je višegodišnjeg trajanja, a godišnji zakup je par kuna manji od kupoprodajne cijene zemljišta?

Sanacijsko odlagalište otpada Piškornica

Iako u obje Piškornice direktori peru ruke od ugovora, tvrdeći da je to djelo ruku bivšeg direktora, taj ugovor je, koliko nam je poznato, na snazi, iako odvjetnici koje smo kontaktirali osporavaju njegovu zakonitost. Sve je vidljivo na stranicama obje Piškornice. Piškornica RCGO godišnje s ta dva naslova dobije nešto iznad 2,3 milijuna kuna iz čega se financiraju plaće i ostali troškovi. Sve u svrhu da se izgradi Regionalni centar za gospodarenjem otpada koji je godinama mrtvo slovo na papiru. Na „životu ga održava“ direktor Mladen Ružman medijskim istupima. RCGO je uspio samo promijeniti sjedište iz Koprivničkog Ivaneca u Koprivnicu.

Zaista posao iz snova koji se može pronaći samo u našoj zemlji. U međuvremenu Plenkovićeva Vlada mijenja oblik dodajući RCGO Piškornici još dvije županije, tako da on postaje Centar za gospodarenje otpadom izvan Regije sjeverozapadne Hrvatske. No, iz Piškornice RCGO tvrde da odluka Vlade ne utječe na njih.

Sanacijsko odlagalište otpada Piškornica

- Odluka Vlade koju spominjete nema utjecaja na osnivače i suvlasnike – vlasničku strukturu trgovačkog društva te je ista nepromijenjena od trenutka osnivanja trgovačkog društva Piškornica d.o.o. – stoji u odgovoru iz RCGO Piškornica.

Doista nevjerojatno jer nova Odluka Vlade RH iz 2017. godine stavlja van snage (derogira) onu raniju, a što u Piškornici d.o.o. RCGO, kako stoji u sudskom registru ne priznaju?! U međuvremenu smo doznali da je podnijeta kaznena prijava protiv RCGO Piškornica, Vlade RH, četiri župana Fonda za zaštitu okoliša i ministra Ćorića kao odgovorne osobe, radi subvencijske prijevare na sredstvima EU fonda za 380 milijuna kuna. Kaznena prijava podnijeta je Uredu europskog javnog tužitelja u Luxemburgu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Muškarac šipkom napao mladu ženu u Splitu i seksualno ju napastovao - policija ga traži
POLICIJA MOLI ZA POMOĆ

Muškarac šipkom napao mladu ženu u Splitu i seksualno ju napastovao - policija ga traži

Osobe koje eventualno raspolažu s informacijama vezano uz ovaj događaj  pozivamo da dođu u najbližu policijsku postaju ili nazovu  policiju na broj 192, mole iz policije

Sretnik putem interneta uplatio listić: Nije pogodio niti jedan broj, osvojio je 80.000 eura!
ČESTITKE DOBITNIKU

Sretnik putem interneta uplatio listić: Nije pogodio niti jedan broj, osvojio je 80.000 eura!

Igrač je odigrao 10. kombinacija i uplatio 13,00 €. U večerašnjem izvlačenju 167.kola nije pogodio ništa te je osvojio 80.000,00 eura
Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem
PRIČA O BARTULICI

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem

Plus+ Stephen Nikola Bartulica u devedesetima se pojavio u Hrvatskoj. Tada je počeo njegov uspon od Ministarstva vanjskih poslova do EU parlamenta