Obavijesti

News

Komentari 74

Udovice Pupovcu: Molimo Vas malo empatije i suosjećanja...

Udovice Pupovcu: Molimo Vas malo empatije i suosjećanja...
1

Ćirilično pismo nažalost ima određene negativne konotacije, kojih ste kao razuman čovjek i svjedok Domovinskog rata u Hrvatskoj svjesni, stoji u otvorenom pismu

VIDEO

Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Zagreba i Zagrebačke županije predsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu i svim institucijama srpskog naroda u Hrvatskoj uputila je otvoreno pismo u vezi s ćirilicom i dvojezičnim pločama. Pismo prenosimo u cijelosti. 

"Poštovani gospodine Pupovac,

Pozivamo Vas kao istaknutog predstavnika Srba u Republici Hrvatskoj da glasom razuma i predstavljanjem lojalnih građana Republike Hrvatske, Srba i Hrvata pravoslavne vjere, date svoj doprinos smirivanju tenzija i odavanju pijeteta žrtvi Vukovara.

Molimo Vas i očekujemo pomoć u vidu javnog ograđivanja od nesmotrenih i nasilničkih poteza ove Vlade nametanjem ćiriličnih natpisa i Srbima i Hrvatima u Vukovaru.

Pozovite sve svoje sunarodnjake da kao lojalni građani koji vole ovu zemlju i osjećaju je kao svoju domovinu javno iznesu neslaganje s ovakvim načinom izazivanja netrpeljivosti i poticanja na negativne osjećaje prema ćiriličnom pismu. Ćirilično pismo osim svoje kulturne vrijednosti, nažalost ima određene negativne konotacije, kojih ste kao razuman čovjek i svjedok Domovinskog rata u Hrvatskoj svjesni.

Stoga je bespotrebno i krajnje okrutno otežavati život i Srbima i Hrvatima u Vukovaru, nametanjem provedbe propisa protivno Ustavnom zakonu.

Gospodine Pupovac, svojim javnim djelovanjem, a vjerujemo i duboko osobno, pokazali ste se osjetljivi na bol Vaših sunarodnjaka. Molimo Vas malo empatije i suosjećanja za našu bol i žrtvu naših najmilijih čije su kosti razasute diljem Vukovara.

Za našu zajedničku domovinu, naši muževi i sinovi su ginuli. Tolikima se još i danas ne zna počivalište, ni kosti im nisu pronađene. Još uvijek naše obitelji iščekuju posljednji ispraćaj, da bi ih mogli oplakati.

Svi Hrvati pravoslavne vjere i Srbi koji žive u Hrvatskoj, svi oni koji svoju domovinu vole, osobno su protiv manipulacije dvojezičnim natpisima. Oni u Vukovaru nisu potrebni ni Srbima ni Hrvatima.

Očito su potrebni nekom drugom da otvore nezarasle ratne rane i potiču sukobe na prostorima gdje nisu ni zaboravljeni.

Sudeći po reakcijama i medijskim napisima, Srbi nisu protiv skidanja ploča i ne osuđuju branitelje koji ponovno žrtvuju sebe na način na koji se sada događa. Srbi domoljubi, nisu za njihovo postavljanje jer nije vrijeme.

Vukovar je mjesto posebnog pijeteta. Vrijeme je da se to javno obznani i ogradi od ovakvih poteza Vlade, jer nisu u interesu Srba, integracije i suživota u Vukovaru. Dvojezični natpisi na pločama ne primjenjuju se sa svrhom poštivanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima.“

Pozivamo Srpsku pravoslavnu Crkvu koja djeluje na prostorima Republike Hrvatske da u ekumenskom duhu evanđelja zaštiti pijetet vukovarskih žrtava, da se oglasi i upotrijebi svoj moralni autoritet kako bi se nerazumne odluke Vlade RH zaustavile.

Tražimo i od drugih institucija koje predstavljaju srpski narod u Republici Hrvatskoj, bilo na političkom, kulturnom, humanitarnom području, da se aktivno uključe razumnim prijedlogom, kao domoljubi u očuvanju mira i suživota u Vukovaru.

Odajmo počast žrtvi Vukovara, priznajte mu mjesto pijeteta, time ćete više doprinijeti integraciji i suživotu, nego svi dvojezični natpisi."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi