Obavijesti

News

Komentari 119

Kolinda vs. Plenki: Idi na teren, ne fantaziraj o hibridnom ratu

Kolinda vs. Plenki: Idi na teren, ne fantaziraj o hibridnom ratu
1

U HDZ-u vjeruju kako Kolinda ne napada Plenkovića samostalno nego joj dodatni impetus daje savjetnik Mate Radeljić, eksponent stranačke desnice na Pantovčaku

VIDEO

U trenutku u kojem premijer Plenković za Badnjak odlazi u katedralu, predsjednica u Karlovcu izjavljuje kako “ne treba slaviti misu samo u katedrali u Zagrebu nego treba doći među ljude, Badnju večer podijeliti s potrebitima”.

Poruka je više nego jasna: premijer je otuđen od naroda, on je uz elitu, uvijek u prvim redovima - u prvostolnici, u diplomaciji, u politici. Motiv ove, više rafinirane nego energične kritike, prilično je jasan. Predsjednica sebe preporučuje narodu tako što potapa premijera. On je i dalje “briselski Plenki”, a onda je narodna princeza, hrvatska “kraljica srca”.

Sebe diže, njega potapa

Kolinda je ušla u bitku za drugi mandat, i u njoj će se očito koristiti svim oružjima. Napad na Vladu traje dugo. Nekoliko dana prije Badnjaka Plenkovićevu sklonost prema otkrivanju raznih formi hibridnog rata proglasila je nespremnošću za odgovaranje na novinarska pitanja. Iako je ona prva spomenula taj pojam.

- Želim jasno istaknuti da Hrvatska ni s jednom državom nije u hibridnom ratu - rekla je Kolinda nakon što je Plenković prošlih mjesec dana otpilio nekoliko novinarskih pitanja s obrazloženjem da su ona samo manifestacija “hibridnog djelovanja”.

- Ono što jest činjenica, to je da je Hrvatska, kao i druge države, izložena određenim utjecajima koji se mogu svesti pod ovu ili onu vrstu hibridnog djelovanja... Svakako nije dobro ako se u društvu zbog toga stvara neka vrsta paranoičnog stanja. Pogotovo mi dužnosnici, koji smo više od drugih izloženi takvom djelovanju, moramo biti spremni podnositi kritike i kad su opravdane i kad su neopravdane, pa i onda kad su plod hibridnog djelovanja - dodala je.

Moramo trpjeti kritike

Zadnjih mjeseci predsjednica je očito u trajnoj ofenzivi. Ne propušta niti jednu priliku da napadne Plenkovićev kabinet, niti jedan resor ne ostavlja pošteđenim. Nakon posjeta Slavoniji snažno je odjeknula njena izjava o “izvanrednom stanju”.

- Mi smo u izvanrednom stanju i traže se izvanredne mjere. Smatram stoga da na razini izvršne vlasti demografska revitalizacija mora dobiti najviši prioritet, koji će omogućiti jedinstveno i usklađeno djelovanje državnih tijela, znanstvene zajednice i udruga koje se bave demografskom obnovom.

Izvanredno stanje

Treba dobro pročešljati prijedlog proračuna za sljedeću godinu i sigurno će se naći dodatna sredstva za provedbu mjera demografske revitalizacije koje već godinama predlažu naši ugledni demografi. Parcijalne mjere nisu dovoljne - rekla je.

Dok je u rujnu i početkom listopada Vlada isijavala optimizmom, zbog odlične turističke sezone, predsjednica je iskoristila savjetovanje ekonomista u Opatiji da opet opali iz svih oružja.

- Hrvatska ima jednu od najlošijih stopa omjera izvoza u odnosu na BDP u srednjoj Europi. Taj je omjer još naglašeniji gledamo li samo izvoz roba bez izvoza usluga. Ulaganje cijelog društva u istraživanje i razvoj po glavi stanovnika među najnižima je u Europi - rekla je predsjednica, no Plenković nije bio impresioniran - njemu je sve to rezultat novinarske potrebe da kreiraju ‘šušur’.     

- Dok drugi napreduju i prestižu nas, mi čvrsto stojimo na začelju - kazala je predsjednica u Opatiji pa dalje oplela po Vladi, ne dajući joj nikakve poštede. Možemo samo zamisliti kako je Andrej Plenković primio sve ove kritike, naspram kojih povremene primjedbe iz SDP-a djeluju kao ljubavna podoknica.

Hrvatska je mala za oboje

Premijer je, naime, odgovoran za sve aspekte hrvatske gospodarske situacije, predsjednica nije ni za jedan.

On je - vjeruje Plenković - skinuo HDZ grobaru s lopate; on je spasio Agrokor, on je sačuvao Hrvatsku od pada u rusku interesnu sferu, on je spasio 60.000 radnih mjesta; on je imao najbolju turističku sezonu ikad, on je smanjio nezaposlenost, konsolidirao proračun, sveo deficit na prihvatljivu razinu - a predsjednica, koja ne odgovara ni za što, i čak nije ispunila niti jedno jedino svoje obećanje, hoda po Hrvatskoj i vodi kampanju protiv njega! To bi i manje tašti ljudi teško oprostili, osobito ako se iza ovoga kriju samo dva motiva: predsjedničin pokušaj da na njegovoj koži poveća svoj rejting, i drugo, da mu pritom temeljito nasapuna dasku.

Lider HDZ-a nije popularan ni u općoj populaciji ni u svojoj stranci. Većina ispitanika vjeruje da Hrvatska ide u krivom smjeru.

Kolinda mu sapuna dasku


To je dio razloga zbog kojih je predsjednica odlučila zaigrati na sve ili ništa, “va banque”: ona se uzda u to da Plenković unatoč njenim napadima neće imati smjelosti uskratiti joj podršku stranke, ili će možda pasti, a na čelo HDZ-a doći neki njen poklonik. Plenković nema ni jedan razlog podupirati svog najžešćega kritičara, no upitno je hoće li naći novoga kandidata ili će Kolindi na izborima - ako oboje budu u istoj poziciji kao sad - dati polovičnu podršku. Ako nađe novoga kandidata, mora biti siguran da će s njim pobijediti, inače će biti odgovoran za to što je HDZ ostao bez Pantovčaka. Ako podrži nju, lansirat će nekoga tko već sad daje potporu njegovu rušenju. Kolinda ima jaku podršku u stranačkoj desnici, pa će ishod ove unutarhadezeovske bitke ovisiti i o raspletu situacije u HDZ-u.

U HDZ-u vjeruju kako Kolinda ne napada Plenkovića samostalno nego joj dodatni impetus daje savjetnik Mate Radeljić, eksponent stranačke desnice na Pantovčaku. Kako bi se barem djelomično anuliralo njegov utjecaj, Kolinda je nedavno dobila još jednog savjetnika, Vladu Galića. Stranačka desnica najradije bi smijenila Plenkovića, ali za to u ovom trenutku nemaju niti snage niti kadrova. Rušeći njega, doveli bi zemlju na prag novih izbora, a oni su uvijek neizvjesni, čak i ako s druge strane stoji Davor Bernardić.

Pomagat će potrebitima


Iako Andrej Plenković s HDZ-om, prema zadnjim anketama, razvaljuje SDP, u slučaju pobjede teško će pronaći koalicijske partnere. Snaga u usponu, Živi zid, nije stranka koju je moguće zamisliti na vlasti, a ući treći put u pregovore s Mostom - za HDZ bi bilo gore od noćne more.

A Kolinda će iduće dvije godine, kako se čini, svaki trenutak koji može, provesti na terenu. Najavila je da će osobno i sa suradnicima iz Ureda predsjednice “ići volontirati”, “provesti vrijeme s ljudima u potrebi”, “možda pomoći u kuhinji” i slično. To baš i nije predsjednička dužnost, ali ne zvuči loše kao dio predizborne kampanje.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 119
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...