Obavijesti

News

Komentari 154

'Imamo odgovornost smanjiti brojke što prije. Restriktivnije mjere nisu nikome u interesu'

'Imamo odgovornost smanjiti brojke što prije. Restriktivnije mjere nisu nikome u interesu'

Mjere koje smo poduzeli prije dva tjedna pokazuju da imamo usporavanje rasta, ali cilj je da ne ostanemo na ovim visokim brojevima, rekao je Plenković na sjednici...

VIDEO

Nakon što je ovaj tjedan Sabor usvojio rebalans proračuna, Vlada je u petak ujutro sazvala još jednu sjednicu kako bi preraspodjelila sredstava državnim i županijskim bolničkim zdravstvenim ustanovama za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala.

Premijer Andrej Plenković poručio je na početku kako ćemo i danas imati preko 3000 novozaraženih, stoga je pozvao sve građane da se pridržavaju mjera kako bi izbjegli njihovo pooštravanje.

- Sadašnja epidemiološka situacija najteža je od početka i svi imamo odgovornost da smanjimo brojke što prije. Mjere koje smo poduzeli prije dva tjedna pokazuju da imamo usporavanje rasta, ali cilj je da ne ostanemo na ovim visokim brojevima. A to ovisi od svakog od nas. Svi vidimo što se događa u susjedstvu, situacija u Hravatskoj nije tako loša, ali je ozbiljna - poručio je pozvavši sve da izbjegavaju prijateljska i rodbinska druženja, drže distancu, nose maske u zatvorenim prostorima i tamo gdje nije moguće održavati distancu, peru ruke te prozračuju zatvorene prostore.

- To nisu velike žrtve kad to usporedimo s trudom koje ulaže naše medicinsko osoblje. Restriktivnije mjere nikome nisu u interesu i to je sasvim jasno.  Imamo situaciju pod kontrolom premda broj hospitaliziranih raste, ali on nije eksponencijalan, imamo dovoljan broj kreveta. Zdravstveni sustav je pred preopterećenjem, ali nije pred slomom - naglasio je premijer. 

Druge zemlje koje su uvele lockdown, dodao je, učinile su to upravo pred pritiskom na zdravstvo.

- Iako i sada znamo da će nakon ponovnog otvaranja ponovno doći do oživljavanja epidemije.  Iz istih razloga to smo i mi učinili u proljeće, ali sada znamo više o virusu, imamo testove, opremu, pripremili smo se i na težu situaciju, no srećom epidemiološki razvoj je danas povoljniji od crnih scenarija - rekao je dodavši kako u KB Dubrava, koja je glavna Covid bolnica, ima preko 500 slobodnih kreveta. 

- Premda broj zaraženih stagnira, broj hospitalizanih raste jer taj broj kasni sedam do 10 dana u odnosu na krivulju broja zaraženih pa je sadašnji porast broja hospitaliziranih ekvivalent porastu broja zaraženih od prije 10-ak dana, no i jedan i drugi usporavaju. Tako u zadnjih sedam dana imamo 25 posto više hospitaliziranih nego tjedan ranije, dok smo u tjednima ranije imali puno veći rast i to je ohrabrujuće.  Premda na testovima nije moguće otkriti sve slučajeve, usporavanje broja hospitalizacija nam potvrđuje da situacija ne izmiče kontroli - poručio je naglasivši kako to ne znači da se možemo opustiti.

Osvrnuo se i na sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost i, kako je rekao, neke bizarne medijske napise o toj temi.

- Jučer popodne predstojnik mog Ureda poslao je novo pismo predstojniku Uredu predsjednika Republike s ponudom da se sastanak održi idući petak, stavili smo prijedlog od šest točkaka dnevnog reda. Dva termina su propala jer nismo dobili na njih odgovore, to su činjenice i cijela istina. Kad dobijemo potvrdu, dogovorit ćemo termin i supotpisati poziv koji predsjednik države i Vlade jedino zajedno potpisuju. Točka - poručio je.

Vlada je usvojila i zaključak u vezi sa Sporazumom o prethodnoj kupnji za razvoj, proizvodnju, prioritetne mogućnosti kupnje i opskrbu uspješnog COVID-19 cjepiva za države članice Europske unije. 

- Riječ je o zajedničkom naporu da EU sa svim onim farmaceutskim kompanijama koje rade na cjepivu omogući po njihovom odobravanju i registriranju nabavu tog cjepiva za sve članice pa onda, naravno, i za Hrvatsku - rekao je Plenković. 

Ministar zdravstva Vili Beroš pojasnio je kako je sukladno tom Sporazumu Europska komisija ovlaštena sklopiti sporazume o kupnji u ime država članica.

- Europska komisija, koja je do sada zaključila tri sporazuma o kupnji cjepiva, dogovorila je osnovu za ugovorni okvir za kupnju 200 milijuna  doza cjepiva Pfizer, tzv inicijalne doze, s mogučnošću kupnje još dodatnih 100 milijuna doza - istaknuo je.

Financijska sredstva za provedbu ovog zaključka, dodao je, osiguravaju se u fianancijskom planu HZZO-a.

Što se tiče podmirenja dugova veledrogerijama, Vlada državnim bolnicama daje 868 milijuna i 133.227 kuna, a raspodjeljuje ih ovako: KBC Zagreb dobiva 309,5 milijuna, KBC Sestre milosrdnice 138,9 milijuna, KBC Rijeka 60.960, KBC Split 142,3 milijuna, KBC Osijek  98,6 milijuna, KB Dubrava 106,5 milijuna, KB "Merkur" 18,6 milijuna, Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" 27,3 milijuna, Klinka za dječje bolesti Zagreb 9,7 milijuna, Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar 16,2 milijuna kuna. 

Županijskim bolnicama Vlada daje 472 milijuna i 777.086 kuna i to ovako: OB Zabok i bolnici hrvatskih veterana 17,4 milijuna, OB "Dr. Ivo Pedišić" Sisak 22,5 milijuna, OB Karlovac 20,1 milijuna, OB i bolnici branitelja domovinskog rata Ogulin 8,1 milijuna, OB Varaždin 49,4 milijuna, OB "Dr. Tomislav Bardek" Koprivnica 19,1 milijuna, OB Bjelovar 18,4 milijuna, OB Gospić 8,2 milijuna, OB Virovitica 16,8 milijuna, OŽB Požega 15,2 milijuna, OŽB Pakrac i bolnici hrvatskih veterana 7,3 milijuna, OB "Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod 18,4 milijuna, OBNova Gradiška 10,5 milijuna, OB Zadar 34,1 milijuna, OŽB Našice 8,6 milijuna, OB Šibensko-kninske županije 21,1 milijuna, Općoj i veteranskoj bolnici "Hrvatski ponos" Knin 5,4 milijuna, OŽB Vinkovci 22,9 milijuna, OB Pula 40m3 milijuna, OB Dubrovnik 27,9 milijuna,  Županijskoj bolnici Čakovec 22,8 milijuna, KB "Sveti Duh" 38,5 milijuna, Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice 2,8 milijuna, Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice 1,3 milijuna, Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru 2,5 milijuna, Klinici za psihijatriju Vrapče 2,1 milijuna, Psihijatrijskoj bolnici Ugljan 1,1 milijuna, Neuropsihijatrijskoj bolnici Dr. Ivan Barbot Popovača 2,6 milijuna, Specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama 485.265, Specijalnoj bolnici za produženo liječenje Duga Resa 853.546, Specijalnoj bolnici za plućne bolesti, Zagreb 2,3 milijuna te Dječjoj bolnici Srebrnjak 2,6 milijuna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 154
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...