Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
516 komentara

Plenković i Šprajc svađali su se u emisiji: Ajde, smanjite vi dug!

Ponudili smo još dva posto koje su sindikati mogli potpisati odmah. U ovom trenutku ne želim mijenjati cijelu fiskalnu politiku, rekao je Plenković, kojem je Šprajc odgovorio da to nije razlog štrajka

Foto: RTL/screenshot
516 komentara

Premijer Andrej Plenković bio je gost RTL direkta kod Zorana Šprajca. 

Top tema bio je štrajk prosvjetara. Plenković je rekao kako razumije sindikate koji se bore za svoje članove, ali da njegova Vlada mora voditi računa o cjelini.

Pa je dodao kako su plaće u prosvjeti porasle od 1300 do 1600 kuna.

- Ali to nije ono što prosvjetari traže - rekao mu je Zoran Šprajc.

- Dali smo im ponudu šest posto za sve. Plus, obveza Vlade je razmotriti zajednički uredbu o koeficijentima u kojoj ima puno nepravdi i nelogičnosti. Politika ove Vlade, što se tiče plaća, 2017. bila je "2+2+2", novi aranžman je bio "3+2", 11,5 posto dosad. I s novom ponudom doći ćemo do kraja 2020. na 18,3 posto povećanja plaće u državnom i javnom sektoru, plus porezna opterećenja. Je li to ok? - rekao je Plenković.

- Ali štrajk se zato ne vodi - ponovio je Šprajc premijeru.

- Ponudili smo još dva posto koje su sindikati mogli potpisati odmah - uporan je bio Plenković, ali nije se dao ni Šprajc:

- To nije ono što prosvjetari traže - odgovorio mu je Šprajc.

Plenković je rekao da konsenzus sa sindikatima iz dva pokušaja nije uspio.

- Štrajka se o nečemu što je predmet i nadležnost Vlade, a Vlada odlučuje o uredbi. U ovom trenutku ne želim mijenjati cijelu fiskalnu politiku - rekao je Plenković, kojeg je Šprajc pitao je li točno da njegova vlada troši previše i usporedio ju je s pijanim milijarderima.

- Nije istina, naše gospodarstvo raste, smanjili smo javni dug - počeo je Plenković, na što mu je Šprajc upao u rečenicu:

- Niste smanjili dug.

- Smanjite vi dug - replicirao mu je Plenković.

Šprajc je potom počeo nabrati zemlje iz regije.

- Čekajte malo, kažete da imamo najmanji BDP od zemalja EU-a? Znate li da su zemlje regije prije ušle u EU od nas? Jesu li one imale situaciju da je netko izvršio onakvu agresiju kao na Hrvatsku. Ajmo se naći za otprilike osam godina pa ćemo podvući crtu i vidjeti gdje je Hrvatska bila prije 2013. kad nije bila u EU i gdje će tada biti - dodao je Plenković.

O WhatsApp aferi

Jedna od tema bilo je i isključivanje osam članova zagrebačkog HDZ-a iz stranke zbog govora mržnje u famoznoj WhatsApp aferi.

- To je prilično jednostavno, kritika, prijedlog, neslaganje... To je sve OK. Govor mržnje? E to ne može - rekao je Plenković.

Na pitanje je li istina da Drago Prgomet izlazi iz HDZ-a te da odlazi i s mjesta predsjednika Gradske skupište, rekao je:

- Ne vjerujem, pa javio bi mi.

O Milanoviću: Kako to da samo jedan plače?

Komentirao je Plenković i izjavu Zorana Milanovića da je odluka o predsjedničkim izborima u prosincu lopovluk i sramota te da tako HDZ želi 'ubiti' izlaznost građana na izbore.

- Malo mi je to za kandidata s karakterom previše plakanja. U prosincu je umro Franjo Tuđman, izabrani datum svima daje jednako dobre šanse. Samo jedan plače, kako to? Postoji jedna vrsta sportaša, tu su najjači SDP i Most, koji se bave prijavljivanjem Povjerenstvu. O njima pričajte - rekao je Plenković.

O Vučiću koji ne dolazi: Pa vidite da je poslao dopis

Tema je bila o izmještanje kongresa EPP-a u Saboru. 

- U tjednu kad nema zasjedanja sabora, da dođe 2000 ljudi, gdje je tu sukob interesa? Pa u EP-u imate stotine sastanaka po dvoranama tog parlamenta. Provincijalno je žaliti se na to. EPP-ovci su bili oduševljeni zgradom Sabora i pitali su može li kongres biti tu. Predsjedništvo sabora je tako odlučilo, a ovi veliki političari koji su vidjeli puno svijeta... Oni u tome vide problem - rekao je Plenković, kojeg je Šprajc pitao i je li zamolio Aleksandra Vučića, srpskog predsjednika, da ne dolazi u Zagreb.

- Pa vidite da je čovjek poslao dopis da ne dolazi - odgovorio je premijer.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message