Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
96 komentara

Plenković: Izbjegli smo slom, a Agrokor je sada završena priča

Sve što smo radili - radili smo u interesu kompanije, rekao je premijer. Na pitanje je li sve bilo transparentno dodao je da su o tome već toliko puta raspravili.

Zagreb: Održana 111. sjednica Vlade RH
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
96 komentara

Premijer Andrej Plenković nije u četvrtak želio konkretno odgovoriti na pitanja vezana za najnovije transkripte o Agrokoru, nego je ustvrdio da se radi o "orkestriranom napadu na vladu".

"Ovo sve je orkestrirano na prvi dan vlade, u krizi Uljanika, nastavno na krizu s ministrom (zdravstva Milanom) Kujundžićem", dodao je Plenković na marginama konferencije hrvatskih veleposlanika i generalnih konzula.

Ni na ustrajanje novinara premijer nije dao odgovore na pitanja proistekla iz iskaza bivše potpredsjednice vlade Martine Dalić istražiteljima. 

"Sve sam vam to puno puta odgovorio, ali vi imate te pitalice u mobitelima pa ih pitate", rekao je. 

SLUČAJ AGROKOR 'Povjerenstvo će razmatrati i novi postupak protiv Marića'

N1 televizija objavila je u srijedu da se iz iskaza bivše potpredsjednice vlade Martine Dalić Uskoku nakon kaznene prijave Živog zida doznaje da su premijer Andrej Plenković i vrh HDZ-a od početka bili upoznati s formiranjem radne skupine za Agrokor koju je inicirao Most pod uvjetom da u čitavom procesu ne sudjeluje ministar financija i bivši menadžer u toj tvrtki Zdravko Marić, da je Marić  bio na više sastanaka o Agrokoru nego što je rekao Povjerenstvu za sukob interesa te da je Dalić spriječila objavljivanje u medijima informacija o krizi u toj najvećoj hrvatskoj privatnoj tvrtki..

Upitan o tome, Plenković je ponavljao da se radi o "završenoj priči" o kojoj su DORH i povjerenstvo dali svoje zaključke ili da "nema vremena za te detalje".

"Dezinformacijama" je nazvao tvrdnju da se više od dva puta sastao s bivšim vlasnikom tvrtke Ivicom Tororićem kako tvrdi od početka krize prošle godine.

"Te vaše dezinformacije o tome koliko je bilo sastanaka s gospodinom Todorićem...to se vi i vama slični mediji morate zapitati i vratiti film unazad. Ja sam masu puta rekao da je gospodin Todorić bio dva puta u vladi. Te stvari radije nemojte radi vlastitoga kredibiliteta stavljati na web niti pitati", rekao je Plenković novinarki N1.

ŠTO JE REKAO USKOK-U: Ramljakov iskaz: 'Može se reći da je Dalić autor lexa Agrokor'

Nije želio odgovoriti na pitanje je li cijeli postupak vladine uprave nad Agrokorom mogao biti transparentniji. "O tome smo već toliko puta raspravljali. Ako vi sad hoćete igrati igru ovih nekih malih strančica, koje više djeluju na klauna nego na političke stranke, vi se toga igrajte, ja za to vremena nemam", rekao je Plenković.

Ponovio je da bi javnost trebala biti zahvalna vladi i Martini Dalić što je Hrvatska izbjegla najveću financijsku krizu i slom hrvatskog gospodarstva.

"Sve što smo radili, raidli smo u interesu radnih mjesta, stabilnosti kompanije, spašavanja OPG-ova, malih i srednjih poduzetnika...i sve to bez angažmana novaca iz državnog proračuna", istaknuo je

Na temelju iskaza Martine Dalić, smijenjenog vladinog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka i člana radne skupine Zorana Besaka odbačena je kaznena prijava protiv Dalić koju su podnijele stranke Živi zid i Slobodna Hrvatska.

Nakon objave transkripata, osnivač Agrokora Todorić poručio je u četvrtak da su "konačno sve maske pale", da je Plenković znao za sve sastanke i od početka bio uključen u formiranje i upravljanje "kriminalnom grupom Borg, odgovornom za pljačku Agrokora".

Todorić je nakon izbijanja afere pobjegao u London gdje je sud u travnju donio odluku o njegovu izručenju Hrvatskoj, ali ga je pustio da pravomoćnost presude, uz manje mjere opreza, čeka na slobodi. Visoki sud u Londonu odbio mu je zahtjev za žalbu na izručenje Hrvatskoj gdje je optužen za kriminal težak više od milijarde kuna.

U opsežnim iskazima navode se pojedinosti o izvješćima za Agrokor, formiranju radne skupine, tzv. grupe Borg, pritiscima Dalić na medije i njezinoj suradnji s čelnicima Fine i SOA-e. Spominje se i ulazak odvjetnika Borisa Šavorića koji je u radnu grupu donio prijevod talijanskog zakona o saniranju sistemski važnih tvrtki te guvermera HNB-a Borisa Vujčića.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message