Obavijesti

News

Komentari 149

Plenković o kreditnom rejtingu: 'Naš najbolji rejting u povijesti'

Plenković o kreditnom rejtingu: 'Naš najbolji rejting u povijesti'

Ove agencije prate što radimo kao društvo, jesmo li solidarni, odgovorni, je li razumijemo o čemu se radi. Mi smo prošli 2 milijuna cijepljenih, rekao je premijer Andrej Plenković

VIDEO

Na konferenciji za medije u Banskim dvorima predsjednik Vlade Andrej Plenković pričao je o kreditnom rejtingu.

Podsjećamo, agencija Fitch podigla je u petak kreditni rejting Hrvatske za jednu razinu, iz 'BBB-' na 'BBB', uz pozitivne izglede, ističući napredak u pripremama za članstvo u eurozoni i snažan oporavak gospodarstva od pandemijske krize.

- To je najbolji kreditni rejting u povijesti Hrvatske. Bili smo ranije na BBB, ali nikada nismo imali i taj rejting i pozitivne izglede - poručio je premijer.

Fitch procjenjuje da će Hrvatska unatoč pandemijskom šoku biti u poziciji da postane članicom eurozone u zacrtanom roku, u siječnju 2023., otprilike godinu dana prije no što su u agenciji do sada prognozirali.

- EK je svoje procjene rasta realnog BDP-a revidirala s 5,4 na 8,1. Fitch je prije nešto manje od godinu dana prognozirao rast BDP-a za ovu godinu 3,8, današnja njihova procjena za iduću godinu je 8,9. Ako postoji sada verificirana krilatica one poslovice "obećajemo manje, a isporučimo više", ona se u potpunosti potvrdila s nekoliko instanci - istaknuo je Plenković.

VIDEO: Presica Plenkovića

- Ključ i sidro našeg ekonomskog smjera u budućnost je ulazak u europodručje. To daje kredibilitet svemu onome što radimo, a budući da stručni ljudi koji se bave ovime vrlo detaljno, znaju što ulazak u europodručje znači za njenu stabilnost. Oni upravo taj motor vide kao jedan od najvažnijih. Drugi element koji je izrazito važan je stabilnost naših javnih financija. Mi od 2016. odgovorno upravljamo javnim financijama, smanjujemo javni dug, deficit, mi smo prije korone imali proračunski višak, izašli smo iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža - istaknuo je naglasivši kako bismo bili ispod 60 posto javnog duga iduće godine da nije bilo korone.

- Mi smo, naravno, zbog pada BDP-a lani, išli nekoliko koraka nazad, ali već smo ove godine pokazali žilavost, znanje i čvrstinu da se vratimo na putanju i da smanjujemo javni dug. Posebno su važni i pokazatelji. Promet u trgovini na malo u 9 mjeseci je veći za 13,2 posto, raste industrijska proizvodnja, sektor izvoza, kao sektor građevinarstva, turizam, sve što se odnosi na osobnu potrošnju - dodao je naglasivši kako je izrazito bitna i stabilna parlamentarna većina. 

- Oni vide da smo stabilni. To im je kao mjerenje temperature, vide da je temperatura ovdje stabilna, normalna, nitko ne kašlje, nije prehlađen... I još pri tom dodaje Fitch da nema izbora do 2024. Dakle, kažu da smo stabilni, čvrsti i znamo kud idemo. Vjeruju nam, vide tko smo i što smo zadnjih šest godina - poručio je.

Premijer je naglasio kako ova vrsta legitimiteta i ovakve ocjene pomažu svima - gospodarstvu, svakom pojedinom gospodarstveniku, građanima, bankama...

- Ovo je šesti put da nam agencije podižu kreditni rejting. Fitch tri puta, S&P dva puta i Moody's jednom. Čini se da smo Fitchu nekako najsimpatičniji. Možda nas vide najblagonaklonjenije u odnosu na ostale - dodao je.

Ocjena Fitcha potvrda je da Vlada vodi državu u pravom smjeru, naglasio je Plenković.

Agencije prate i cijepljenje

Istaknuo je i kako sve te agencije prate i dinamiku cijepljenja, kao bitan element.

- Prate što radimo kao društvo, jesmo li solidarni, odgovorni - rekao je i apelirao na sve one koji se nisu cijepili da to učine.

- Svatko ima pravo na prosvjed, ali mi zagovaramo stav liječnika, znanstvene zajednice. Bilo bi dobro da se cijepi većina naših građana. Oni koji to neće, mogu obaviti test. Želimo respektirati sve koji su se cijepili - dodao je.

Što ovo znači za građane?

- Ako se država zadužuje po najnižim kamatama ikad, onda i banke po nižoj kamati nabavljaju novac. A onda ga one po nižim kamatama plasiraju gospodarstvu i građanima. To je poanta, cijena novca je manja - rekao je premijer dodavši kako dizanjem rejtinga dolazimo u radar investitora.

- Onda oni počinju gledati na vaša tržišta, ulaganja... to je poanta - istaknuo je.

Upitan zašto ocjene pojedinih agencija tako odstupaju i zašto smo još u neinvesticijskoj kategoriji prema agenciji Moody's, premijer je istaknuo kako agencije za rejting imaju neki svoj pristup u ocjenjivanju država i reputaciju.

- Fitch je fizički poslao ljude u Hrvatsku. Njihova prognoza je bazirana na stavovima više dionika. Da li je neka agencija spremna pratiti sve ove podatke, je. Neke su manje to spremne. Zadnji put kad nam je Moody's dao ovaj rejting, bilo je to prije točno godinu dana. Nekada ne idu s ocjenama nego daju samo izvješća. Nadamo se da će i oni pratiti ovo što kažu druge agencije. Mi smo po dvije agencije na investicijskoj razini - kazao je Plenković.

Petric će biti razriješen

Na pitanje koliko je za državu nezgodno da najvažniju agenciju za nadzor korištenja EU novca vodi čovjek koji je u pritvoru, premijer je istaknuo kako će na idućoj sjednici Vlade Tomislav Petric, ravnatelj SAFU-a, biti smijenjen.

- 2016., kad smo preuzeli odgovornost, bilo je devet posto apsorpcije EU sredstava, a sada smo u ugovorenosti 120 posto. U plusu smo više od 50 milijardi kuna u odnosu na članarinu koju plaćamo i sredstva koja smo dobili. Što se tiče ove konkretne situacije, žao mi je, no neće se tu ništa promijeniti niti će to biti tema bilo kakvog razgovora ili reputacijskog rizika za Hrvatsku. Upravno vijeće SAFU-a je, nakon što smo se čuli ministrica Tramišak i ja, već predložilo Vladi razrješenje ravnatelja i mi ćemo to napraviti. Imenovat ćemo nekog novog i stvar će ići dalje. A što će biti kasnije, ja to ne znam, neka odlučuju institucije - rekao je. 

Demantirao je navode da bi slučaj uhićenja bivše ministrice Gabrijele Žalac i Petrica mogao ugroziti buduće povlačenje sredstva iz EU fondova.

- Ne funkcioniraju EU institucije na temelju osvete. Postoji odgovornost eventualno nekih osoba, a to se onda utvrđuje u postupku,a  država ide dalje - poručio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 149
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu
UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske