Obavijesti

News

Komentari 56

Plenković o rejtingu: Povjerenje kreditnih agencija pokazuje da je Hrvatska na dobrom putu

Plenković o rejtingu: Povjerenje kreditnih agencija pokazuje da je Hrvatska na dobrom putu

Članstvo u europodručju iduće godine donijet će brojne koristi hrvatskim građanima i gospodarstvu, a ujedno će Hrvatskoj pomoći da bude otpornija na krize, kaže Plenković u priopćenju Vlade

VIDEO

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u subotu da povjerenje međunarodnih agencija za dodjelu kreditnog rejtinga pokazuje kako je Hrvatska nakon snažnog gospodarskog oporavka u 2021. i dalje na dobrom putu.

Plenković je to rekao nakon što je kreditna agencije Fitch potvrdila investicijski kreditni rejting Hrvatske razine BBB s pozitivnim izgledima za rast, što je, kažu u Vladi, poruka gospodarske stabilnosti Hrvatske u okolnostima suočavanja s posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, inflatornih pritisaka i drugih izazova.

Za vrijeme aktualne Vlade preokrenut je trend, te je u siječnju 2018. agencija Fitch vratila Hrvatskoj kreditni rejting na BB+, te potom u lipnju 2019. na BBB-. U ocjeni agencije Fitch, od 13. studenog 2021., investicijski rejting je podignut za još jednu stepenicu više, na BBB, i to s pozitivnim izgledima za rast, priopćeno je iz Vlade.

Fitch potvrdio rejting Hrvatske 'BBB', predviđaju i da će se nastaviti oporavak u turizmu
Fitch potvrdio rejting Hrvatske 'BBB', predviđaju i da će  se nastaviti oporavak u turizmu

,,Povjerenje međunarodnih agencija za dodjelu kreditnog rejtinga pokazuje da je Hrvatska nakon snažnog gospodarskog oporavka u 2021. i dalje na dobrom putu. Provedbom strukturnih reformi kao i daljnjim korištenjem europskih sredstava, nastavljamo poticati gospodarski rast", naglasio je Plenković.

Usto, dodao je, kao i u svim krizama s kojima smo se suočili, Vlada snažno stoji iza građana i paketom mjerama nastoji pomoći u ublažavanju rasta cijena energenata i inflatornih pritisaka.

"Članstvo u europodručju iduće godine donijet će brojne koristi hrvatskim građanima i gospodarstvu, a ujedno će Hrvatskoj pomoći da bude otpornija na krize'', ocijenio je.

Kako stoji u priopćenju iz Vlade, pozitivni izgledi budućeg kretanja rejtinga temelje se i na uvjerenju da će Hrvatska biti u poziciji da 1. siječnja 2023. preuzme euro kao valutu, s obzirom na to da ispunjava kriterije i reformske mjere u okviru ERM II mehanizma. Fitch drži vrlo izglednim pozitivan ishod procjene ispunjenja kriterija za članstvo Hrvatske u europodručju u ovoj godini.

Fitch stopu rasta BDP-a u 2022. procjenjuje na 3,3 posto, što je više od prognoze Ministarstva financija od tri posto, te očekuje ubrzavanje rasta BDP-a na 3,7 posto u 2023., na što bi utjecao i rast investicija uslijed korištenja EU sredstava, stoji u priopćenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 56

VIDEO

UŽIVO Ovako se slavilo u Zadru, Osijeku, Zagrebu: Jedni plesali kolo, a drugi skakali u more...
NORIJADA DILJEM HRVATSKE

UŽIVO Ovako se slavilo u Zadru, Osijeku, Zagrebu: Jedni plesali kolo, a drugi skakali u more...

Donosimo programe proslava zadnjih srednjoškolskih dana maturanata diljem Hrvatske!

VIDEO Masovna histerija nakon rezolucije o Srebrenici: Srbi su izašli na ulice u kolonama auta
NEVJEROJATNO

VIDEO Masovna histerija nakon rezolucije o Srebrenici: Srbi su izašli na ulice u kolonama auta

BEOGRAD Jučer je izglasana rezolucija o Srebrenici. Brojni građani diljem Srbije izašli na ulice i negodovali. Kralj patetike Aca Vučić mjesecima je podgrijavao atmosferu koja je nakon izglasavanje rezolucije o genocidu u Srebrenici došla do razine patološkog ludila i masovne histerije.
VIDEO Nadrealni prizori u Srbiji: Kolone auta sa zastavama na ulici, naslovnice se dive Vučiću
LJUDI IZAŠLI NA ULICE

VIDEO Nadrealni prizori u Srbiji: Kolone auta sa zastavama na ulici, naslovnice se dive Vučiću

Vučić je poimence zahvaljivao državama koje su glasale protiv ili su bile suzdržane. "U bilo kojem nacionalnom parlamentu takav akt ne bi uspio", kazao je srbijanski predsjednik